Take a fresh look at your lifestyle.

Bof bij kinderen

Bof is een besmettelijke ziekte die veroorzaakt is door een virus. Bij een heleboel kinderen die besmet zijn zullen de speekselklieren ontstoken raken en opzwellen. De klier bevindt zich net onder het oor in de wang. Door het vaccinatieprogramma is de bof echter een ziekte geworden die maar zelden meer in ons land voorkomt. Wanneer er een uitbraak is dan zal dat vaak in gebieden zijn waar, meestal om religieuze redenen, kinderen niet ingeënt worden. Kinderen die wel een vaccinatie hebben gekregen zullen minder last van de verschijnselen hebben als ze besmet raken.

single reizen online banner

Ontstaan

Het virus dat de bof veroorzaakt zal zich via speekseldruppeltjes, die in de lucht terechtkomen door hoesten en praten, van de ene persoon naar de andere weten te verplaatsen. Ook kun je besmet raken door druppeltjes op handen, speelgoed en gebruiksvoorwerpen.

Nadat een kind besmet is zal het nog ongeveer twee tot drie weken duren voordat de eerste ziekteverschijnselen zich zullen manifesteren. Voordat het kind ziek wordt is het dus al besmettelijk en kan het anderen ook besmetten. Vanaf vijf dagen voor de zwelling van de wang tot negen dagen erna zal de bof besmettelijk zijn.

bewust puur banner

Verschijnselen

Dikwijls zal bof beginnen met koorts en door de ontsteking van de speekselklier zal de wang opzwellen. Deze zwelling kan pijnlijk zijn. Behalve de wang kunnen ook de speekselklieren die onder de tong zijn gelegen en de keel ontstoken raken. Het kind zal pijn ervaren bij het eten, slikken, kauwen en de mond ver openen. Ongeveer één op de drie kinderen zullen besmet raken met de bof en helemaal geen klachten krijgen.

Bij een klein kind dat besmet is met de bof is er een kleine kans (1 op 200 gevallen) op het ontstaan van een hersenvliesontsteking. Een dergelijke vorm van hersenvliesontsteking zal echter vaak goed genezen. Er kan, in uiterst zeldzame gevallen, doofheid aan een oor ontstaan ten gevolge van de bof.

Tips

  • Op het moment dat een kind, dat lijdt aan de bof, koorts heeft is extra drinken aan te raden om uitdroging te voorkomen. Hoe hierbij wel rekening met het feit dat zure voedingsmiddelen en dranken de speekselklieren op een dusdanige wijze weten te prikkelen dat dit pijn zal geven.
  • Als er sprake is van koorts dan zal het kind de warmte kwijt moeten kunnen en zal dunne kleding voldoende zijn. In bed zal daarnaast een lakentje doorgaans genoeg zijn. Uiteraard kan bij kou (tijdelijk) een dekentje worden gebruikt.
  • Een kind dat de bof heeft is gebaat bij rust maar hoeft niet in bed of binnen te blijven. Door wat extra aandacht kun je je kind een beetje afleiding geven. Bovendien hoeft het niet thuis te blijven van school, een eventuele besmetting kan immers al hebben plaatsgevonden, wel dien je te melden dat je kind de bof heeft. Wanneer je kind zich echter niet lekker voelt is het wel zaak om enige tijd thuis uit te zieken. De zwelling zal ongeveer een week aanhouden en dan afnemen.
naturaplaza superfoods banner