De ziekte rode hond, of Rubella, is besmettelijk en uit zich door het verschijnen van rode vlekjes. Deze vlekjes staan dan verspreid over heel het lichaam. Vooral kinderen zullen rode hond krijgen, al zijn er steeds meer kinderen hiertegen gevaccineerd.
Ontstaan
Het rubellavirus is verantwoordelijk voor een uitbraak van rode hond. Voornamelijk bij het praten en hoesten zal het virus zich via speekseldruppeltjes in de lucht verspreiden. Maar deze kunnen ook via handen, speelgoed of gebruiksvoorwerpen worden overdragen.
Nadat een kind met het virus is besmet zal het nog twee tot drie weken duren voordat de eerste ziekteverschijnselen zich zullen aandienen. Rode hond is echter al besmettelijk tien dagen voordat er symptomen waargenomen kunnen worden. De besmettelijkheid eindigt ongeveer een week na de komst van de rode vlekjes.
Verschijnselen
Vaak zal rode hond beginnen met een verkoudheid en de klieren in de hals en achter de4 oren kunnen gezwollen zijn. Ook kan de lichaamstemperatuur van het kind een beetje verhoogd zijn. Een dag na de eerste verschijnselen zullen de eerste vlekjes zichtbaar worden achter de oren en in het gezicht. Binnen enkele uren zullen de vlekjes echter over heel het lichaam verspreid zijn. De huid kan er soms volledig rood door gekleurd zijn. Na een paar dagen zullen de vlekjes weer verdwijnen maar de klieren kunnen nog wel enkele weken opgezet blijven. Ongeveer één op de twee besmette kinderen zal echter helemaal geen ziekteverschijnselen krijgen na een besmetting met het virus.
In de meeste gevallen verloopt rode hond op een onschuldige manier. De ziekte zal na enkele dagen vanzelf weer overgaan. Er zijn echter wel een paar uitzonderingen. Zo kan er soms sprake zijn van ontstekingen aan de gewrichten in de knieën, polsen en vingers. In uiterst zeldzame gevallen kan er ook een hersenvliesontsteking ontstaan. Gedurende de eerste helft van een zwangerschap kan het virus dat rode hond veroorzaakt de ongeboren baby schade toebrengen. Het kindje kan daardoor oogafwijkingen, doofheid of hartafwijkingen ontwikkelen. Dit is enkel het geval als de moeder niet is gevaccineerd in haar jeugd en de ziekte nog niet eerder heeft doorgemaakt.
Tips
Je kunt het best je kind verzorgen zoals je ook zou doen wanneer het behoorlijk verkouden is. Veel drinken is daarbij zeker aan te raden. Indien het kind zich niet ziek voelt dan kan het gewoon naar school omdat een eventuele besmetting toch al plaats heeft kunnen vinden. Uiteraard dien je wel de school op de hoogte te stellen van de besmetting zodat andere ouders ook ingelicht kunnen worden.