Door een besmetting met waterpokken, ook vaak als windpokken aangeduid, zullen er over heel het lichaam rode vlekjes, blaasjes en korstjes verschijnen. Haast elk mens in ons land zal tijdens zijn jeugd wel met waterpokken in aanraking komen en ermee besmet worden. Dit gebeurt voornamelijk in de winter en in het voorjaar, al kan een besmetting uiteraard ook in de andere jaargetijden ontstaan.
Verschijnselen
Het kind zal in eerste instantie verkouden worden. Hierna zullen er over heel het lichaam vlekjes en blaasjes ontstaan. Deze kunnen zelfs in de mond, op de oogleden en tussen het haar verschijnen en jeuk veroorzaken. Soms gaat waterpokken gepaard met een lichte koorts. Na verloop van tijd zullen de blaasjes indrogen en korstjes gaan vormen, welke na een dag of tien weer zijn verdwenen. Hoewel een kind door een besmetting met waterpokken een beetje hangerig kan worden is het in de regel er niet echt ziek van.
Vaak is een kind met waterpokken in ongeveer tien dagen weer genezen. Het zal daarna tegen de ziekte beschermd zijn waardoor een tweede keer waterpokken krijgen uiterst zeldzaam is. Wel zal het virus in het lichaam achterblijven en na jaren voor lokale uitslag zorgen. Dit fenomeen staat bekend als gordelroos.
Tips
Bij waterpokken is het van essentieel belang dat de nagels kort en droog worden gehouden. Verder is het zaak dat een kind niet aan de blaasjes of korstjes gaat krabben. Hierdoor zal namelijk niet alleen de jeuk verergeren maar ook bestaat er een kans op infectie en het ontstaan van littekens.
Een kind dat besmet is met waterpokken mag gewoon onder de douche of in bad. Indien het zich niet ziek voelt mag het eveneens gewoon naar school. Je moet wel de school inlichting over de besmetting met waterpokken zodat andere ouders hiervan op de hoogte kunnen worden gebracht. Op het moment dat een kind last heeft van pijnlijke blaasjes in de mond dan kan een waterijsje of wat koud drinken soms even de pijn een beetje verlichten.
Om de jeuk, die de blaasjes veroorzaken, enigszins te verlichten kun je deze voorzichtig insmeren met zinkzalf of zinkolie. Hierbij dien je goed op te letten dat de blaasjes niet opengaan. Door een eventuele infectie zou er dan immers een litteken kunnen ontstaan.