Take a fresh look at your lifestyle.

Vijfde ziekte bij kinderen

De vijfde ziekte is één van de kinderziektes waarbij er vlekjes over heel het lichaam verschijnen die kunnen samenvloeien tot enkele grotere vlekken. Vooral kinderen tussen de vier en tien jaar zullen er in de lente of de vroege zomer mee besmet kunnen raken.

single reizen online banner

Ontstaan

De vijfde ziekte wordt door een infectie met een virus veroorzaakt en is niet erg besmettelijk. Wel zal het virus door praten en hoesten via de speekseldruppeltjes in de lucht terechtkomen en zo anderen kunnen besmetten. Nadat een kind is besmet zal het nog ongeveer twee weken duren voordat de vlekjes zich openbaren. In de week voordat de vlekjes te zien zijn kan een kind de vijfde ziekte al op anderen overdragen maar op het moment dat de vlekjes zichtbaar zijn is de besmettelijkheid alweer voorbij.

Verschijnselen

Bij een besmetting met de vijfde ziekte zal een kind rode wangen krijgen waarop grillig gevormde rode vlekjes te zien zullen zijn. De vlekjes zullen zich echter uit gaan breiden naar de romp, de billen en de ledenmaten. Na enige tijd zullen de vlekjes tot grotere vlekken samenvloeien. Andere ziekteverschijnselen van de vijfde ziekte zijn jeuk en een beetje koorts. Toch zal het kind zich verder nauwelijks, of helemaal niet, ziek voelen.

bewust puur banner

Na ongeveer tien dagen zullen de vlekjes weer verdwenen zijn maar bij inspanning, warmte of kou kunnen deze weer tijdelijk terugkeren. Wanneer de vijfde ziekte zich bij een volwassene manifesteert dan zullen er weinig, of helemaal geen, vlekjes verschijnen maar zul je last krijgen van stijfheid en pijn in handen en voeten. Nadat een kind de vijfde ziekte heeft doorgemaakt zal het deze de rest van het leven niet meer kunnen krijgen. Om die reden zal een groot deel van de volwassenen al tegen de ziekte beschermd zijn.

Zwangere vrouwen

Een vrouw die in de eerste helft van een zwangerschap besmet raakt met het virus, dat de vijfde ziekte veroorzaakt, zal een licht verhoogde kans hebben op een miskraam of een doodgeboren baby. Hiervoor is er geen bescherming voor handen omdat de ziekte al besmettelijk is voordat de ziekteverschijnselen waar kunnen worden genomen. Een zwangere vrouw neemt het best contact op met haar huisarts op het ogenblik dat er een persoon in haar directe omgeving besmet is met de vijfde ziekte.

naturaplaza superfoods banner