Take a fresh look at your lifestyle.

Wat je moet doen als je ziek bent

Je bent waarschijnlijk op onze website terechtgekomen omdat je ziek bent en je je beter wilt voelen of omdat je wilt voorkomen dat je te maken krijgt met complicaties. Ondanks het feit dat we absoluut niet kunnen toveren en er zo voor kunnen zorgen dat je je beter gaat voelen of zelfs helemaal niet ziek wordt, kunnen we je wel helpen bij het vinden van de beste manier om een bepaalde ziekte zelf te behandelen. De kans dat je snel weer hersteld bent, zal daardoor een stuk groter worden.

single reizen online banner

Welke symptomen spelen je parten?

We zullen hieronder een aantal veel voorkomende ziektes bespreken, zoals infecties aan de bovenste luchtwegen, verkoudheid, buikgriep en de reguliere griep (influenza). Wanneer je je niet lekker voelt dien je op de eerste plaats uit te zoeken van welke symptomen je last hebt. Op het ogenblik dat je moet hoesten en tevens hoofdpijn hebt, dan dien je dit op een andere manier te behandelen dan wanneer je over moet geven en koorts hebt.

We zullen je helpen om erachter te komen wat de oorzaak is van de veelvoorkomende symptomen waar je last van hebt. Om daarmee van start te kunnen gaan, moet je precies kunnen benoemen welke symptomen je hebt en gaan kijken wat hiervan de oorzaak zou kunnen zijn:

  • een verstopte neus en sinussen (congestie),
  • een loopneus,
  • hoesten,
  • koorts,
  • keelpijn,
  • overgeven,
  • diarree,
  • jeuk.

De meeste van deze symptomen zullen veroorzaakt worden door minder ernstige ziektes en aandoeningen. Maar toch kunnen het ook tekenen zijn van meer ernstige zaken. Het is dus goed om precies te weten welke symptomen aanwezig zijn.

Bepaal de oorzaak, of oorzaken, van de symptomen

Nadat je vast hebt gesteld welke symptomen je precies parten spelen, dan kun je proberen om uit te zoeken waardoor ze worden veroorzaakt.

  • Op het ogenblik dat je vooral klachten hebt die de luchtwegen betreffen, zoals hoesten, congestie of een loopneus, dan is er waarschijnlijk een verkoudheid of een infectie van de bovenste luchtwegen in het spel.
  • Wanneer je naast de luchtwegklachten ook koorts en lichamelijke klachten hebt, dan bestaat er een grotere kans dat je griep hebt.
  • Indien je over moet geven en/of diarree hebt, dan zal waarschijnlijk een virus je maag aan hebben gedaan.
  • Als je last hebt van een loopneus in combinatie met jeuk aan je ogen, neus, keel of huid, dan kan er sprake zijn van een allergische reactie.

De meeste van deze ziektes en aandoeningen zullen vanzelf weer verdwijnen zonder dat daar een medische behandeling aan te pas hoeft et komen. Op het moment dat deze symptomen echter meer dan een week aan blijven houden zonder dat er enige verbetering waargenomen kan worden, dan dien je je huisarts hierover te raadplegen. 

Wanneer moet je een dokter bezoeken?

Op een bepaald moment zul je aan zijn beland bij de volgende stap, namelijk het bepalen of je al dan niet medische hulp in moet schakelen. De meest voorkomende ziektes kunnen gelukkig gewoon thuis behandeld worden zonder dat je daarvoor een (huis)arts hoeft te consulteren. Er zijn echter een aantal gevallen waarin dat niet mogelijk is omdat het negeren ervan gevaar voor je gezondheid op kan leveren, of zelfs de kans op een fatale afloop aanzienlijk kan vergroten. Wanneer je twijfelt, of je zorgen maakt over je gezondheidstoestand, dan kun je de symptomen met je huisarts, of de huisartsassistente, bespreken. Samen kan er dan worden bepaald wat je het beste kunt doen.

Welke behandeling dient er in gang gezet te worden?

Medicijnen op doktersrecept

Indien je een arts hebt geraadpleegd en je symptomen hebt besproken, dan kan hij of zij een geneesmiddel voorschrijven om de klacht(en) te behandelen. Antivirale middelen zullen doorgaans voor worden geschreven bij griep, terwijl je antibiotica kunt krijgen wanneer de diagnose wordt gesteld van een bacteriële infectie, zoals bij een keel- of longontsteking. In alle gevallen die je ervoor te zorgen dat je de medicijnen exact gaat gebruiken zoals deze voor zijn geschreven. Indien je nog vragen hebt over het gebruik van deze medicijnen dan is het overigens altijd verstandig om deze te stellen aan je huisarts of apotheker.

Indien je een antibioticum hebt gekregen, dan dien je alle doses die voor zijn geschreven in te nemen, zelfs wanneer je je al weer wat beter begint te voelen. Te vroeg stoppen met antibiotica kan immers leiden tot een zogenaamde antibioticaresistentie, wat wil zeggen dat de infectie waar je last van had weer terug kan komen, of dat de bacterie in de toekomst mogelijk niet meer door het betreffende antibioticum kan worden geëlimineerd.

Vrij verkrijgbare medicijnen

Als je last hebt van een onschuldige ziekte, dan zijn er een heleboel dingen die je kunt doen om verlichting van je symptomen te vinden. Er is immers een erg breed aanbod aan vrij verkrijgbare geneesmiddelen die je kunnen helpen bij een verkoudheid en zelfs bij bepaalde symptomen die als gevolg van griep je leven tijdelijk zuur maken. Tevens zijn er nog tal van opties om je symptomen te verlichten zonder dat je daarbij medicijnen hoeft te gebruiken.

Een van de meest lastige aspecten van het behandelen van je symptomen is waarschijnlijk het uitzoeken welke verkoudheidsmedicatie in jouw geval het meest geschikt is. Het is van cruciaal belang om altijd een middel te kiezen dat enkel en alleen de symptomen behandelt waar je daadwerkelijk last van hebt. Ook moet je er zeker van zijn dat je niet meer dan één geneesmiddel gebruikt waarin hetzelfde ingrediënten is verwerkt.

Behandelopties zonder het gebruik van geneesmiddelen

Wanneer je geen geneesmiddelen wilt gaan gebruiken, of wanneer je op zoek bent naar aanvullende manieren om je symptomen te verlichten, dan zijn er uiteenlopende dingen die je zou kunnen proberen.

bewust puur banner
  • Het spoelen van je sinussen met een neusdouche, een zoute neusspray of een neusspoeling is een uitstekende manier om slijm en de verstoppingen weg te halen.
  • Luchtbevochtigers zijn eveneens erg handig als je je benauwd voelt of als je ’s nachts moet hoesten. Uiteraard dienen deze apparaten altijd schoongemaakt te worden en om enkel een koele damp luchtbevochtiger in een kinderkamer te gebruiken (een warme damp luchtbevochtiger kan immers voor brandwonden zorgen).
  • Het is verder van belang om goed gehydrateerd te blijven en altijd extra vocht tot je te nemen als je ziek bent.

Braken en diarree

Op het moment dat je last hebt van braken en diarree, dan dien je uiterst voorzichtig te zijn met het innemen van middelen die deze symptomen kunnen stoppen. Ondanks dat veel mensen nog steeds gemakkelijk dergelijke middelen gaan gebruiken, zitten er toch een aantal risico’s en gevaren aan verbonden. Zo mogen bijvoorbeeld bepaalde middelen tegen braken en diarree niet aan kinderen worden gegeven en kunnen deze geneesmiddelen soms zelfs voor meer ernstige infecties zorgen doordat ze voorkomen dat het voor je klachten verantwoordelijke virus of bacterie, je lichaam niet kan verlaten. Ongeacht of je nu je huisarts ziet of niet, er zijn altijd een aantal dingen dat je zelf kunt doen om je weer wat beter te gaan voelen.

Weet wat je te verwachten staat

Bijna iedereen weet wel wat hij, of zij, kan verwachten op het moment dat ze verkouden zijn. Iedereen is immers al wel eens verkouden geweest en bovendien zullen de meeste mensen minstens een paar keer per jaar last krijgen van een verkoudheid. Toch zijn er enkele ziektes waar je wellicht wat minder bekend mee bent en dan is het ook handig als je weet wat je te wachten staat voordat je ermee geconfronteerd wordt.

Indien je bijvoorbeeld nooit influenza (griep) hebt gehad, dan besef je je misschien niet hoe ziek je je erdoor zult gaan voelen. Griep is namelijk veel erger dan wanneer je alleen maar last hebt van een verkoudheid. Griep kan zelfs heel ernstige vormen aannemen, in het bijzonder als je tot één van de risicogroepen behoort.

Longontsteking is een complicatie die veel voorkomt bij griep en andere aandoeningen aan de luchtwegen, maar wanneer je er nog nooit last van hebt gehad, dan kun je je waarschijnlijk niet voorstellen wat de ernst ervan is. Je krijgt dan mogelijk te maken met hoge koorts, een pijnlijke hoest en in veel gevallen zelfs pijn bij het ademhalen vanwege de infectie die zich in je longen bevindt.

Anderzijds is bronchitis, een andere vaak voorkomende complicatie van luchtweginfecties, maar deze aandoening is een stuk minder ernstig van aard. Ondanks dat bronchitis wordt gekenmerkt door het frequent hoesten en het vervelende karakter van deze hoest, wordt de aandoening meestal veroorzaakt door een virus waardoor het gebruik van antibiotica niet zal helpen. Bronchitis gaat over het algemeen vanzelf weer weg.

Zelfs ziektes zoals een oor- en een keelontsteking, die erg vaak voorkomen bij kinderen, kunnen buitengewoon pijnlijk zijn voor volwassenen die ermee te maken krijgen.

De meeste mensen hebben eerder al eens met een beruchte buikgriep te maken gehad. Maar in bepaalde gevallen kan het braken of de diarree erger zijn dan je aanvankelijk had gedacht. Om die reden is het zaak dat je goed op de hoogte bent van zaken waar je op moet letten en ook dien je van te voren te weten op welk ogenblik je medische hulp dient in te schakelen. Weet je bijvoorbeeld dat wanneer jij, of je kind, groene gal overgeeft, je een arts of ziekenhuis moet bezoeken? Indien je helemaal geen vocht binnen kunt houden, dan kun je gemakkelijk uitgedroogd raken en hebt je in het ergste geval zelfs een infuus nodig om weer voldoende gehydrateerd te raken.

Gezond blijven

Het is uiteraard niet mogelijk om constant alle ziektes uit de weg te gaan. Doordat we met een heleboel mensen op dezelfde aarde leven en er overal zijn ziektekiemen aanwezig zijn, is dit niet te doen. Er zijn echter wel een heleboel dingen die je wel zou kunnen doen om het aantal ziektes dat je krijgt tot een minimum terug te dringen, of om te voorkomen dat je gemakkelijk ziek wordt.

Een van de meest belangrijke dingen die je dient te doen, is je handen goed te wassen. Het klinkt gemakkelijk, maar desondanks wordt het maar al te vaak niet op de juiste manier gedaan of schiet het handen wassen er te vaak bij in. Je handen wassen, of desinfecteren, voordat je je gezicht aanraakt, voordat je gaat eten, na een toiletbezoek of het verschonen van een luier, en voordat je een maaltijd klaarmaakt, zijn dan ook maar een paar voorbeelden van momenten die cruciaal zijn bij de verspreiding van uiteenlopende ziektekiemen.

Indien je moet hoesten of niezen, dan doe je dat in je elleboog in plaats van in je handen. Door namelijk in je handen te hoesten of te niezen kun je ziektekiemen verspreiden naar alle mensen en voorwerpen die je aanraakt. Zelfs wanneer je niet ziek bent, dien je er toch een gewoonte van te maken om in je elleboog of een tissue te hoesten en te niezen en zo om de verspreiding van ziektekiemen zoveel mogelijk tegen te gaan.

Zorg er altijd voor dat je voldoende rust krijgt, je regelmatig aan lichaamsbeweging doet en een gezond, uitgebalanceerd dieet volgt. Dit zijn dan ook adviezen die maar al te vaak worden gegeven en daar zijn gegronde redenen voor. Zo is dit echt de beste manier om je immuunsysteem te boosten en optimaal zijn werk te laten doen. Je immuunsysteem is het afweermechanisme van je lichaam tegen allerlei ziektekiemen die binnen zijn gedrongen. Wanneer je immuunsysteem niet optimaal werkt, dan kun je dus gemakkelijk ziek worden. Indien je niet gezond bent, dan zal ook je immuunsysteem niet optimaal zijn werk kunnen doen.

Laat jezelf, en je kinderen, vaccineren tegen de talloze infectieziekten die er zijn. Maar zorg er ook voor dat je elk jaar een griepprik gaat halen. Vaccins zijn, in tegenstelling tot wat sommige mensen beweren, uiterst veilig en effectief. Zelfs op het ogenblik dat een griepvaccin geen volledige bescherming weet te bieden, hebben de mensen die ermee gevaccineerd zijn bijna altijd minder ernstige symptomen en een kortere ziekteduur. Ieder jaar komen er talloze mensen te overlijden als gevolg van een griepinfectie terwijl dat vaak te voorkomen was door het halen van een griepprik. Je huisarts kan je exact vertellen welke vaccins voor jou en je kinderen noodzakelijk zullen zijn om je zo goed mogelijk tegen ziektes en eventuele complicaties te kunnen beschermen.

naturaplaza superfoods banner