Take a fresh look at your lifestyle.

Zwanger worden

Ondanks dat zwanger worden en zijn de normaalste zaak van de wereld is, kent lang nog niet iedereen de symptomen van een zwangerschap. Met andere woorden weet niet iedereen wat er met het lichaam van een vrouw gebeurt wanneer zij net zwanger blijkt te zijn. Hoewel de meeste mensen er wel van op de hoogte zijn dat een vrouw die net zwanger is last kan hebben van misselijkheid, weten nog een heleboel anderen niet dat er ook sprake kan zijn van vermoeidheid of andere kwaaltjes tijdens een vroege zwangerschap. Toch is het goed om, zeker als je zelf zwanger wilt worden, weet wat je kunt verwachten.

single reizen online banner

Ben je misschien zwanger?

Is het mogelijk dat je zwanger zou kunnen zijn? Dan kun je daarvoor het bewijs leveren door een zwangerschapstest uit te voeren. Maar zelfs nog voordat je een menstruele bloeding mist, kun je zelf al het vermoeden, of de hoop, hebben dat je zwanger bent. Dan is het goed om bekend te zijn met de eerste tekenen waar een zwangerschap mee gepaard gaat en de redenen waarom deze zich juist nu manifesteren.

Klassieke zwangerschapstekenen en -symptomen

De meest voorkomende eerste tekenen en symptomen van een zwangerschap kunnen zijn:

 • Gemiste menstruele bloeding (over tijd zijn). Op het moment dat je in de vruchtbare jaren van je leven zit en er een week of meer is verstreken zonder dat de verwachte menstruele bloeding zich aan heeft gediend, dan ben je wellicht zwanger. Dit symptoom kan echter misleidend zijn, zeker wanneer je bekend bent met een onregelmatige menstruatiecyclus.
 • Gevoelige, opgezwollen borsten. Vroeg in de zwangerschap kunnen hormonale veranderingen je borsten extra gevoelig en zelfs pijnlijk maken. Het ongemak zal waarschijnlijk na een paar weken weer af gaan nemen omdat je lichaam zich dan aan heeft gepast aan de veranderde hormoonspiegels.
 • Misselijkheid al dan niet met brakenOchtendmisselijkheid, die overigens op ieder tijdstip van de dag of nacht toe kan slaan, begint doorgaans een maand nadat je zwanger bent geraakt. Sommige vrouwen voelen zich echter al eerder misselijk en anderen hebben er helemaal geen last van. Ondanks dat de oorzaak van het gevoel van misselijkheid tijdens de zwangerschap niet duidelijk is, spelen de zogenaamde zwangerschapshormonen waarschijnlijk wel een zekere rol hierbij.
 • Vaker dan normaal moeten plassen. Wanneer je zwanger bent dan zul je merken dat je vaker dan normaal moet plassen. De hoeveelheid bloed in je lichaam neemt tijdens de zwangerschap immers toe, waardoor je nieren extra vocht te verwerken krijgen dat in je urineblaas terecht zal komen en uitgeplast moet worden.
 • VermoeidheidVermoeidheid staat eveneens hoog op het lijstje van de eerste symptomen van een zwangerschap. Tijdens de vroege zwangerschap stijgen namelijk de concentraties van het hormoon progesteron, met als gevolg dat je je slaperig kunt gaan voelen.

Overige zwangerschapstekenen en -symptomen

Overige, minder duidelijke, tekenen en symptomen van een zwangerschap waar je in de loop van het eerste trimester mee te maken kunt krijgen zijn:

bewust puur banner
 • Humeurigheid. De overvloed aan hormonen in je lichaam tijdens de eerste maanden van een zwangerschap kan je ongewoon emotioneel en huilerig maken. Daarnaast is het mogelijk dat je in die periode vaker te maken krijgt met stemmingswisselingen.
 • Opgeblazen gevoel. Veranderingen in de hormoonhuishouding tijdens de vroege zwangerschap kunnen ervoor zorgen dat je last krijgt van een opgeblazen gevoel, een gevoel dat te vergelijken is met het gevoel dat je kunt ervaren aan het begin van een menstruatieperiode.
 • Licht vaginaal bloedverlies. In bepaalde gevallen is het hebben van een licht vaginaal bloedverlies één van de eerste tekenen van een zwangerschap. Dit fenomeen staat ook wel bekend als de implantatiebloeding en deze vindt plaats op het moment dat de bevruchte eicel zich in de wand van de baarmoeder nestelt, circa 10 tot 14 dagen na de bevruchting. Dergelijke implantatiebloedingen vinden dus doorgaans plaats rond de tijd dat je normaal gesproken een menstruele bloeding zou moeten krijgen. Overigens zulle niet alle vrouwen die zwanger zijn hier mee te maken krijgen.
 • Buikkrampen. Sommige vrouwen zullen last krijgen van vroege baarmoederkrampen in de eerste maanden van hun zwangerschap.
 • Obstipatie. De hormonale veranderingen zijn vaak verantwoordelijk voor de vertraging van je spijsverteringsstelsel. Dit heeft echter ook tot gevolg dat je last kunt krijgen van obstipatie.
 • Afkeer hebben van (bepaald) voedsel. Op het ogenblik dat je zwanger bent, dan kun je meer gevoelig worden voor bepaalde geuren en je smaakbeleving kan daarnaast ook gaan veranderen. Net zoals bij de meeste andere symptomen van een zwangerschap, kunnen deze voedselgerelateerde tekenen in verband worden gebracht met de hormonale veranderingen waar het lichaam mee te maken zal krijgen.
 • Een verstopte neus of juist loopneus. Stijgende hormoonspiegels en de aanmaak van extra bloed kunnen ervoor zorgen dat de slijmvliezen in je neus op gaan zwellen, uit gaan drogen en gemakkelijk gaan bloeden. Dit kan ervoor zorgen dat je last van een verstopte, of juist een loopneus, krijgt.

Ben je werkelijk zwanger?

Helaas zijn een groot aantal van de eerder genoemde tekenen en symptomen niet specifiek toe te schrijven aan een zwangerschap. Sommige tekenen of symptomen kunnen namelijk ook aangeven dat je ziek gaat worden of dat je menstruele bloeding op korte termijn gaat beginnen. Maar even goed is het mogelijk dat je zwanger bent zonder veel last te hebben van deze symptomen.

Op het ogenblik dat je echter over tijd bent, en dus een menstruele bloeding uitblijft, in combinatie met een aantal van de eerder genoemde tekenen of symptomen, dan kun je besluiten om thuis een zwangerschapstest uit te voeren of om contact op te nemen met je huisarts. Indien je zwangerschapstest thuis positief is, dan dien je echter alsnog een afspraak te maken met je huisarts. Hoe eerder namelijk je zwangerschap officieel vast wordt gesteld, hoe eerder de prenatale zorg van start kan gaan.

Vruchtbaarheid

Zwanger willen worden kan een spannende tijd met zich meebrengen. Voor sommige mensen lijkt zwanger worden gepaard te gaan met er gewoon over te praten, terwijl voor anderen dit eerder een kwestie is van geduld en wellicht een dosis goed geluk.

Op het ogenblik dat je echter weet op welke momenten je het meest vruchtbaar bent, dan kun je het zwanger worden wellicht wat gemakkelijker maken. Daarnaast is het eveneens van belang een aantal simpele dingen te doen en te laten als je zwanger wilt worden. Zo kun je bijvoorbeeld een gezond gewicht aan blijven houden en geregeld aan seks te doen, in het bijzonder in de periode die ligt rondom het tijdstip van de eisprong (ovulatie). Verder is het goed om direct te stoppen met roken als je zwanger wilt worden en ook het drinken van alcohol stop te zetten. Tot slot dient ook de aanstaande vader ervoor te zorgen dat hij in staat is om gezonde zaadcellen te produceren.

Bij het veelvuldige hebben van onbeschermde seks zullen de meeste gezonde stellen binnen een jaar een positieve zwangerschapstest in handen krijgen. Indien je daarentegen problemen hebt om zwanger te worden, dan is het goed om niet alleen naar je huisarts te gaan. Een specialist op het gebied van vruchtbaarheid, of een andere arts, kan je in dat geval wellicht helpen. Onvruchtbaarheid kan overigens zowel mannen als vrouwen in gelijke mate treffen, maar gelukkig is er in steeds meer gevallen een behandeling voor handen zodat er uiteindelijk toch de kinderwens in vervulling kan gaan.

naturaplaza superfoods banner