In de buikholte liggen vooral organen die iets te maken hebben met de vertering van voedsel, de aanmaak van urine en de voortplanting. De buikholte wordt gescheiden van het hart en de longen door middel het middenrif, ofwel diafragma. De meeste organen die zich in de buik bevinden worden omgeven door het buikvlies (peritoneum). Hierbij kun je onder andere denken aan de darmen, de maag, de lever en de milt. De nieren en de alvleesklier liggen hier echter buiten en de baarmoeder bij een vrouw ligt juist op de grens.
Buikkrampen
Vrijwel iedereen heeft ooit wel eens last van buikkrampen gehad. Buikkrampen kunnen echter een heleboel verschillende oorzaken hebben en dus ook niet altijd en voor iedereen gelijk zijn. Vaak zijn de buikkrampen onschuldig van aard en verdwijnen deze weer vanzelf. Indien de klachten echter alsmaar erger worden of na enige tijd niet wegtrekken dan is het goed een arts te raadplegen. In een dergelijk geval kan er immers sprake zijn van buikkrampen ten gevolge van een ernstige oorzaak zoals een ontsteking van de blindedarm of de ziekte van Crohn.
Naar de huisarts
In de meeste gevallen hoef je niet meteen naar de huisarts als je last hebt van buikkrampen. Dit is wel noodzakelijk op het moment dat de klachten:
- alsmaar erger worden
- na korte tijd niet vanzelf verdwijnen
- frequent terugkeren.
Uiteraard is een bezoek aan je huisarts ook aan te raden als je je zorgen maakt of twijfels hebt over de mogelijke oorzaak van de buikkrampen. Je huisarts kan dan bepalen of er verder onderzoek gedaan dient te worden en/of er een behandeling in gang moet worden gezet.
Oorzaken
Zoals gezegd kunnen de oorzaken van buikkrampen niet alleen sterk uiteenlopen ook kan de ernst ervan verschillen. Een aantal veelvoorkomende oorzaken zijn:
- een infectie die veroorzaakt is door een bacterie of een virus, zoals bij buikgriep, blaasontsteking of een voedselvergiftiging
- het samentrekken van spieren van de baarmoeder zoals bij een menstruatie of een bevalling die zich aandient (weeën)
- verstopping
- een overgevoeligheid voor bepaalde voedingsmiddelen (voedselintolerantie)
- afwijkingen aan de darmen zoals bij de ziekte van Crohn en Colitis ulcerosa
- de aanwezigheid van nierstenen
- het Prikkelbare darmsyndroom (PDS), ofwel spastische dikke darm genoemd
- angst, spanningen en stress
- de aanwezigheid van tumoren in de darmen (darmkanker).
Speciale groepen
Hoewel iedereen last van buikkrampen kan krijgen zijn baby’s en zwangere vrouwen extra gevoelig voor dergelijke klachten.
Baby’s: zullen op alle gewone manieren niet te troosten zijn en hevig blijven huilen. Daarnaast zullen ze hun beentjes plooien. Als gevolg van buikkrampen kan een baby meerdere keren op een dag van deze huilbuiten krijgen. In een heleboel gevallen kan er al snel een link worden gelegd tussen de voeding die het kleintje heeft gekregen en de klachten. Je ziet dan bijvoorbeeld dat je kindje ongeveer een half uur na het eten te kampen heeft met buikkrampen en het huilen begint. Hoe hevig de buikkrampen ook zijn, in de regel zijn ze onschuldig en kunnen de gezondheid geen schade toebrengen.
Zwangere vrouwen: kunnen gedurende heel hun zwangerschap te maken krijgen met buikkrampen. Afhankelijk van de zwangerschapsduur en/of er sprake is van bloedverlies kan worden bepaald of de buikkrampen ernstig zijn of niet. Wanneer je in het begin van je zwangerschap buikkrampen krijgt en tevens bloed verliest dan is het zaak een arts te raadplegen. De kans op een miskraam is dan immers aanwezig. Treden gelijksoortige klachten op aan het einde van een zwangerschap dan zullen deze waarschijnlijk de bevalling inleiden en dus onschuldig zijn. Bij twijfel is het altijd aan te raden om een arts om advies te vragen ongeacht de duur van je zwangerschap.
Ontlasting
In de meeste gevallen zullen buikkrampen erop wijzen, dat er iets gaande is in de darmen. Dit kan bijvoorbeeld betekenen dat je darmen vol beginnen te raken en dat je je snel zult moeten ontlasten. Nadat je je ontlasting naar buiten hebt gewerkt zullen de klachten in de regel dan ook snel weer verdwenen zijn. Ook wanneer de ontlasting niet de normale dikte (diarree of verstopping) heeft kun je te maken krijgen met buikkrampen.
Menstruatie
Op het ogenblik dat de baarmoeder van een vrouw het slijmvlies af gaat stoten, omdat er geen innesteling van een bevruchte eicel heeft plaatsgevonden, zullen de spieren gaan samentrekken. Deze contracties zullen voor de vrouw voelbaar zijn als buikkrampen. Hoe hevig deze menstruatiepijn is zal van vrouw tot vrouw verschillen: de één heeft er nauwelijks last van terwijl de ander er echt ziek van is voor een aantal dagen.
Andere klachten
In bepaalde gevallen zullen buikkrampen samengaan met uiteenlopende klachten zoals:
- maagkrampen
- misselijkheid
- braken
- diarree
- verstopping
- een verhoogde lichaamstemperatuur (koorts).
In alle gevallen geldt ook hier weer dat wanneer de klachten in korte tijd erg hevig worden of wanneer deze telkens terugkeren dan is een bezoek aan een arts noodzakelijk om ernstige complicaties te kunnen voorkomen. Ook als je twijfels hebt of je zorgen maakt dan is een goed advies van een arts vaak voldoende om je gerust te stellen.
Remedies
Wanneer buikkrampen van tijd tot tijd terugkeren of als je hier langere tijd last van blijft houden dan kan een arts besluiten je medicijnen voor te schrijven om de klachten te lijf te gaan. Op het ogenblik dat je slechts af en toe buikkrampen hebt, maar deze wel wilt bestrijden, dan kun je met een paar eenvoudige huis-, tuin- en keukenmiddeltjes al heel veel bereiken.
- Zo werkt een halve theelepel karwij en een halve theelepel anijs opgelost in een kwart liter kokende melk prima om buikkrampen te bestrijden. In het bijzonder wanneer kinderen te kampen hebben met buikkrampen dan kan anijs-karwijmelk vaak verlichting bieden.
- Verder is van kamille en natuurlijke pepermunt bekend dat, deze kruiden verwerkt in thee, een uitstekende remedie zijn tegen buikkrampen.
Indien ook deze natuurlijke middeltjes niet het gewenste resultaat weten te boeken dan is het bezoeken van de huisarts uiteraard aan te bevelen. Volksgeneeskunde kan namelijk weliswaar erg nuttig, en een goede aanvulling, zijn maar in geen enkel geval de moderne geneeskunde vervangen.