Take a fresh look at your lifestyle.

Welke medicatie neem je bij maagkrampen?

Als je last hebt van maagkrampen dan ervaar je een zeurende, of zelfs een erg stekende pijn in het bovenste deel van je buik. In de regel zal de pijn afnemen als je wat eet of als je speciale medicatie gebruikt om het teveel aan maagzuur te reduceren. Welke medicatie neem je bij maagkrampen?

single reizen online banner

Maagkrampen

Maagkramp ontstaat vaak als je maag een irriterende- of prikkelende stof zo snel mogelijk uit je lichaam wil verwijderen. Hierbij kun je onder andere denken aan ziekteverwekkers (bacteriën of virussen), gifstoffen (zoals alcoholische drank) of bedorven voedsel. Verder kan maagkramp ontstaan op momenten dat je blootgesteld bent aan veel spanningen of stress.

Zelfzorg bij maagkrampen

Indien je last hebt van maagkrampen maar niet direct naar medicatie wilt grijpen of een arts wilt bezoeken dan kun je proberen om je maag weer tot rust te krijgen. Dit kun je onder andere doen door:

  • irriterende stoffen, zoals koffie, sinaasappelsap, koolzuur- of alcoholhoudende drank, te vermijden,
  • warme melk te drinken,
  • het herstel van het maagslijmvlies bespoedigen door te stoppen met roken.

Medicijnen tegen maagkrampen

Bij de apotheek en drogist zijn verschillende middeltjes te koop die je van maagkrampen kunnen verlossen. Dergelijke zelfzorg medicijnen dien je echter nooit langer dan twee weken achtereen te gebruiken. Indien de klachten na deze periode niet zijn verdwenen, of in de tussentijd zelfs verergeren, is het verstandig om je probleem met je huisarts te bespreken.

bewust puur banner

Wanneer je alleen zo nu en dan last hebt van maagkrampen dan kun je besluiten om een middel te gebruiken dat algeldraat en een magnesiumzout bevat. Een dergelijk middel zal je maagzuur binden en dit snel neutraliseren. Ook zwangere- of zogende vrouwen mogen dergelijke middelen gebruiken. Bij klachten mag je deze medicijnen meerdere keren op een dag gebruiken.

Indien je heel de dag door, of alleen gedurende de nacht, last hebt van maagklachten dan zijn middelen zoals:

aan te raden. Deze medicijnen remmen de aanmaak van maagzuur. Hoewel deze middelen zonder doktersrecept te verkrijgen zijn, ogen ze nooit langer dan twee weken achtereen gebruikt worden. Indien de klachten na deze tijd terugkeren, of erger worden, dan is er wellicht iets ernstigs aan de hand en dien je dit te bespreken met je huisarts.

Blijf niet aanmodderen

Als je vaak, of langdurig, last hebt van maagkrampen dan is het onverstandig om zelf zomaar wat aan te blijven modderen.

naturaplaza superfoods banner