Als gevolg van problemen met je maag kun je een aantal uiteenlopende klachten krijgen. Een van de meest bekende en vaak gehoorde klacht is maagpijn. Deze pijn in je maag kan het gevolg zijn van onder andere medicijn gebruik, stress en spanningen, emoties, het eten van te grote hoeveelheden en/of bepaalde voedingsmiddelen.
Gevolgen
De gevolgen van maagpijn kunnen, net als de oorzaken van persoon tot persoon verschillen. De één zal bijvoorbeeld alleen maar pijn ervaren, terwijl een ander toch duidelijk ook last heeft van maagkrampen of zelfs van misselijkheid en braken. Enkele gevolgen van maagpijn kunnen zijn:
indigestie, reflux, ofwel brandend maagzuur zijn allemaal termen die verwijzen naar het terugstromen van de maaginhoud in de slokdarm. In bepaalde gevallen kan er zelfs wat gal bij zitten of de massa in je keel of mond terechtkomen. Oorzaken van brandend maagzuur kunnen onder andere zijn:
- afwijkingen aan de maag of aan de peristaltiek
- afwijking of verstoring aan de rest van het spijsverteringskanaal
- infecties
- emoties
- stress
Het gebruik van zure voedingsmiddelen maar ook chocolade of alcohol kunnen de klachten verergeren.
Misselijkheid komt bij elk mens wel eens voor en is een vervelend gevoel afkomstig uit je maag. Als je misselijk wordt dan krijgen je buikorganen impulsen vanuit je hersenen met als gevolg dat er extra maagzuur wordt geproduceerd. Wanneer Als er teveel maagzuur aanwezig is kan er een gevoel van misselijkheid ontstaan.
Braken is soms het gevolg van misselijkheid en één van de voornaamste oorzaken van uitdroging. Indien het braken meer dan een dag aanhoudt of er bloed bij het braaksel zit dan moet je een arts raadplegen.
Een maagzweer ontstaat als de wand van de maag door het maagzuur wordt aangetast. Ook als er zich zweren in je twaalfvingerige darm hebben gevormd, wordt er gesproken toch van maagzweren. De belangrijkste veroorzaker van een maagzweer is de helicobacter pylori bacterie, maar ook factoren zoals erfelijkheid, roken en stress spelen bij het ontstaan ervan een voorname rol. Bij een maagzweer krijg je last van:
- een brandend en knagend, pijnlijk gevoel in je buik dat erger wordt na het eten
- neigingen tot overgeven
- boeren
- brandend maagzuur
Door een maagzweer wordt er een soort krater gevormd in de wand van de maag of darm die, bij doorbreken, de maag- of darminhoud in de buikholte terecht kan laten komen. Op dat moment zou er buikvliesontsteking kunnen ontstaan en is er sprake van een levensbedreigende situatie. Er dient dan met spoed medische hulp te worden gegeven.
Naar de dokter
In de meeste gevallen zal maagpijn, na een vrij korte tijd, weer vanzelf overgaan en is medische hulp niet noodzakelijk. Op het moment dat er echter gedurende en langere tijd klachten blijven bestaan, deze geregeld terugkeren of er een bloeding vanuit de maag en/of darmen ontstaat, dan is het zaak een arts te raadplegen.
Voorkomen
In een aantal gevallen kun je zelf maagpijnklachten voorkomen door bepaalde prikkelende voedingsmiddelen te vermijden. Hierbij kun je onder andere denken aan:
- vet voedsel
- sterk gekruid voedsel
- frisdranken met koolzuur
- alcoholische dranken
- te veel koffie.
Sommige medicijnen staan erom bekend dat deze als bijwerking maagpijn kunnen veroorzaken. Voor het gebruik van geneesmiddelen dien je daarom altijd eerst goed de bijsluiter te lezen. Hierin staat altijd vermeld of maagpijn tot één van de mogelijke bijwerkingen behoort. Indien je toch vragen of twijfels hebt dan kun je altijd contact opnemen met je arts of apotheker.