Take a fresh look at your lifestyle.

Maagkrampen

De maag is bij veel dieren, en dus ook de mens, een essentieel onderdeel van het spijsverteringsstelsel. Hier komt namelijk het eten en drinken, via je mond en slokdarm, terecht dat je hebt gegeten en gedronken. Nadat je het voedsel eerst in je mond hebt fijngekauwd, slik je het door en belandt het in je maag. Hier zal het vervolgens worden vermengd met maagzuur zodat de vertering sneller kan verlopen.

single reizen online banner

Maagkrampen

Wanneer je echter iets eet of drinkt dat de maagwand irriteert, of dat bedorven is, dan zal de maag er alles aan doen om diens inhoud zo snel mogelijk weer naar buiten te werken. De maaginhoud kan daarbij in twee richtingen worden getransporteerd:

  • terug via de slokdarm en de mond
  • verder lang de darmen en de anus

In veel gevallen zul je daarom te maken krijgen met maagkrampen. Vaak worden deze krampen omschreven als het knijpen met een grote hand op je maag: een zeer onaangenaam gevoel dat niet alleen pijnlijk maar vaak ook branderig is. In de regel zullen maagkrampen van het ene op het andere ogenblik beginnen omdat je maag reageert op bepaalde prikkels of irritaties. De krampen zullen pas minder worden en uiteindelijk stoppen als deze weer zijn verdwenen.

Oorzaken

Maagkrampen kunnen veroorzaakt worden door een heleboel uiteenlopende factoren zoals onder andere:

  • het eten van bedorven of besmet voedsel
  • het eten van een te grote maaltijd
  • het eten van vette gerechten
  • het eten van sterk gekruide gerechten
  • het drinken van alcoholische- of koolzuurhoudende dranken
  • het gebruik van bepaalde medicatie
  • overgewicht
  • te vaak of langdurig blootgesteld zijn aan angst, stress en/of spanningen.

Niet ieder mens zal echter altijd op eenzelfde manier reageren op bepaalde voeding of drank. Zo zal bijvoorbeeld de één eerder last krijgen van maagkrampen door het consumeren van vet eten dan de ander, terwijl door het drinken van te veel koffie de situatie precies omgekeerd zou kunnen zijn.

bewust puur banner

Hinderlijk

Zeker wanneer maagkrampen vaak of langdurig optreden dan kunnen deze erg hinderlijk zijn. In bepaalde gevallen kunnen de krampen zelfs zo hevig zijn dat je adem even stokt en je lichaam spontaan vooroverbuigt. In een dergelijk geval zou het overigens veel beter zijn wanneer je je zoveel mogelijk probeert te ontspannen tijdens de klachten. Met andere woorden: je moet proberen om rustig door te blijven ademen en rechtop te blijven zitten of staan. In geen geval is het verstandig om te gaan liggen als je last hebt van maagkrampen. De kans dat je maaginhoud terug zal stromen in je slokdarm of zelfs je keel neemt dan namelijk sterk toe.

Remedies

Vandaag de dag gaan veel mensen naar een drogist of apotheek als ze vaak of langdurig last hebben van maagkrampen. In vroeger tijden moest je echter vertrouwen op eeuwenoude kennis van de volksgeneeskunde. Tegenwoordig maken ook nog altijd een heleboel mensen gebruik van deze kennis die niet alleen vaak beter is voor je lichaam, maar zeker ook voor je portemonnee. Hierbij moet je overigens niet vergeten dat volksgeneeskunde een goede aanvulling kan zijn voor de moderne medische kennis maar zeker geen vervanging hiervoor is. Dus, als de klachten niet overgaan of alsmaar erger worden is het zaak om alsnog een arts te raadplegen. Dit geldt uiteraard ook wanneer je twijfelt over het gebruik van een bepaald middel.

Erytromycine

Alleen wanneer de reguliere middelen niet afdoende werken zal een arts, in uitzonderlijke gevallen, overgaan tot het voorschrijven van erytromycine. Het werkingsspectrum van dit antibioticum is erg breed en wordt daarom niet alleen bij maagkrampen ingezet maar eveneens bij bijvoorbeeld overgevoeligheid of infecties aan de luchtwegen. Erytromycine zal het voedsel beter de maag en de darmen laten passeren. Het middel versterkt ook de maagdarmmoliteit wat de lediging van de maag verbetert. Soms kan de maag echter ook in de ongewenste richting geleegd worden in de vorm van braken.

Naar de huisarts

Maagkrampen zijn in de regel onschuldig en zullen meestal vanzelf overgaan. Toch is het in geen geval verstandig om lang met deze klachten door te blijven lopen of zelf te blijven dokteren. Zodra de maagkrampen vaak voorkomen of lange tijd aan blijven houden is het dan ook raadzaam dit met je huisarts te bespreken zodat deze na kan gaan of er geen ernstige oorzaken aan ten grondslag liggen.

naturaplaza superfoods banner