Bijna iedereen heeft weleens te maken (gehad) met maagklachten. In de regel zullen deze ontstaan na het eten of gedurende de nacht. Dikwijls wordt gesproken van maagpijn of maagkrampen op het moment dat iemand last heeft van een ophoping van gas in de darmen, oprispingen of vaak moet boeren. Klachten zoals misselijkheid en braken hoeven niet in alle gevallen het gevolg te zijn van problemen met de maaginhoud.
Maagkrampen
Op het moment dat er zich voedingsmiddelen in je maag bevinden die je maag minder goed kan verdragen, bijvoorbeeld omdat het bedorven is, dan zal je lichaam er alles aan doen om de maaginhoud zo snel mogelijk weer naar buiten te brengen. In bepaalde gevallen zal je maag daarom gaan krampen waardoor de inhoud langs de slokdarm en de mond weer naar buiten wordt gebracht (overgeven). De maagkrampen zullen vrij plotseling de kop opsteken omdat ze vaak een reactie zijn op zogenaamde prikkelende stoffen.
Dus ook wanneer je iets gegeten of gedronken hebt waardoor de wand van je maag wordt geïrriteerd kan je maag samen gaan krampen. Voorbeelden van dergelijke prikkelende dranken en voedingsmiddelen zijn alcoholische dranken, koffie, chocolade, vet of sterk gekruide gerechten.
Klachten
- Zodra je maag samenkrampt, zul je het gevoel hebben alsof je maag van tijd tot tijd door een grote hand wordt samengeknepen. Een deel van de maaginhoud kan, door het samentrekken van de maag, in je slokdarm of zelfs in je keel of mond terechtkomen. Dit zal vaak een pijnlijk en/of branderig gevoel veroorzaken dat mogelijk uitstraalt in de richting van je borst je rug, je schouderbladen en je armen.
- In sommige gevallen zijn de maagkrampen zo hevig dat je lichaam tijdens een samentrekking dubbelslaat of dat je je adem enkele secondes inhoudt van de pijn. In allebei deze gevallen zullen de klachten echter eerder erger worden dan wanneer je probeer je zo goed mogelijk te ontspannen en dus zo recht mogelijk te blijven staan of zitten en normaal door te blijven ademen op momenten dat de maag samenkrampt.
- Soms zullen de maagkrampen pas minder worden of ophouden nadat je de inhoud van je maag hebt overgegeven. De irritatie van je maagwand is in een dergelijk geval immers verdwenen waardoor je maag stopt met het van tijd tot tijd krampachtig samentrekken. Het gevoel van misselijkheid, dat vaak gepaard gaat met maagkrampen zal in dan eveneens meestal zijn verdwenen.
Oorzaken
Niet iedereen zal door dezelfde oorzaken last krijgen van maagkrampen. Zo zal de één bijvoorbeeld door te vet eten klachten krijgen terwijl de ander juist door te veel eten in de problemen komt. Om te kunnen achterhalen wat in een specifiek geval de oorzaak is van de maagkrampen zul je goed in de gaten moeten houden wanneer er klachten ontstaan en wat hieraan vooraf ging. Indien je bijvoorbeeld vaak last hebt van maagkrampen na een avondje stevig stappen dan kan dat onder andere komen door te grote hoeveelheden alcohol die je naar binnen hebt geslagen maar even goed door de grote portie van een vette hap die je na het stappen nog snel hebt gegeten.
Een zwangere vrouw kan eveneens behoorlijk veel last krijgen van maagkrampen. Zeker aan het einde van haar zwangerschap als haar ongeboren baby en baarmoeder erg groot zijn geworden en tegen haar maag drukken. Wanneer het kleintje dan ook nog eens regelmatig haar maag als voetbal gebruikt, zullen de krampen alsmaar toe kunnen nemen. Indien de klachten voor veel problemen zorgen of als de vrouw vaak moet overgeven dan is het goed om dit probleem aan te kaarten bij de huisarts of de begeleider van haar zwangerschap zodat er naar een passende oplossing kan worden gezocht. In geen geval is het aan te raden om zelf te gaan dokteren als je zwanger bent.
Naar de dokter
Als je vaak of langdurig last hebt van maagkrampen is het altijd verstandig om een arts om advies te vragen. Hoewel maagkrampen in de meeste gevallen onschuldig zijn en vanzelf weer overgaan, is het zaak om een ernstige aandoening uit te sluiten. De arts kan dan tevens bepalen of het nodig is dat je medicatie krijgt voorgeschreven om de maagkrampen tegen te gaan of te verminderen. Soms is het zelfs noodzakelijk om bepaalde medicijnen die je gebruikt te veranderen of de dosis ervan aan te passen om van de klachten verlost te worden.
Complicaties
Sommige mensen hebben zo vaak maagkrampen dat de klachten, min of meer, gewoon worden. Toch is het zeker niet verstandig om deze klachten in de wind te slaan. Niet alleen kunnen langdurige of steeds terugkerende maagkrampen iemand ernstig uitputten maar ook kunnen de klachten veroorzaakt worden door een meer ernstige oorzaak die een specifieke medische behandeling vereist.
- In sommige gevallen kunnen maagkrampen zelfs een aanwijzing zijn voor levensbedreigende aandoeningen aan bijvoorbeeld het hart. In het bijzonder bij vrouwen worden maagkrampen regelmatig verward met klachten die horen bij een hartinfarct.
- Verder worden maagkrampen vaak verward met klachten die het gevolg zijn van de aanwezigheid van galstenen. De galblaas ligt immers op vrijwel dezelfde hoogte in de buikholte als de maag en oefent soms een verhoogde druk hierop uit.
Andere aandoeningen
Maagkrampen kunnen een symptoom zijn voor een flink aantal uiteenlopende aandoeningen. Van een voedselvergiftiging tot maagkanker en van een maagzweer tot ongezonde leefgewoontes. Juist om die reden is het zaak om niet te lang met maagklachten rond te blijven lopen. Wanneer je je zorgen maakt of twijfelt aan de mogelijke oorzaak dan kun je het best contact opnemen met je huisarts zodat deze kan bepalen of verder onderzoek noodzakelijk is en of er een behandeling in gang moet worden gezet.