Je maag is een essentieel onderdeel van het spijsverteringstelsel van je lichaam. Soms kun je echter last krijgen van maagkrampen zodat je je even helemaal niet prettig voelt. De oorzaken van deze krampen kunnen overigens niet alleen sterk uiteenlopen maar ook een symptoom zijn van een minder goed werkend spijsverteringsstelsel. Met andere woorden: maagkrampen kunnen ook veroorzaakt worden door aandoeningen die zich op een totaal andere plaats in je lichaam bevinden.
Ontstaan
Te snel eten
In de regel zullen maagkrampen ontstaan bij de openingen van de maag: de ingang bij de slokdarm en de uitgang bij de twaalfvingerige darm. Door te snel te eten of door voeding te eten die het slijmvlies van je maagwand irriteert of prikkelt zal je maag er immers alles aan gaan doen om deze voeding zo snel mogelijk weer kwijt te raken. Er zullen maagkrampen ontstaan om zo de maaginhoud door te voeren. Indien dit niet lukt, bestaat er eveneens een kans dat je gaat overgeven, en dat dus je maaginhoud via je slokdarm en je mond naar buiten wordt gewerkt.
Verkeerde of prikkelende voedingsmiddelen
Door bepaalde voedingsmiddelen kan het slijmvlies van je maagwand extra worden geprikkeld of zelfs geïrriteerd raken. Zo staan onder andere alcoholische dranken, koolzuurhoudende dranken, koffie, chocolade, pikante gerechten en vette gerechten, bekend om hun mogelijk negatieve effect op je maag.
Psychische oorzaken
Andere oorzaken van maagkrampen kunnen “tussen je oren liggen” zoals wanneer je veel last hebt van stress, spanningen of emoties zoals nervositeit en angst. De zenuwen in je maag zullen, onder invloed van prikkels vanuit je hersenen je maag aanzetten tot samentrekken. Hierdoor kun je niet alleen maagpijn krijgen maar ook vaak misselijk worden (en soms zelfs moeten braken).
Slechte werking maaguitgang
Indien er zich een aandoening aan de uitgang van de maag zit, dus bij de twaalfvingerige darm, dan kan dat ook tot het ontstaan van maagkrampen leiden. In de regel gaat het hier dan om een aandoening die iets te maken heeft met het verwerken en transporteren van de maaginhoud. Op het ogenblik dat dit niet naar behoren werkt dan zal er voeding in de maag achterblijven en zullen er maagkrampen ontstaan. Ook in deze situatie zal je maag proberen om het aanwezige voedsel zo snel mogelijk weer verder te transporteren. Hiervoor zal je maag soms hevige samen kunnen gaan krampen.
Gasophopingen
Het voedsel (en de restproducten die bij de vertering ontstaan) zullen in de maag en/of darmen achterblijven waardoor er gas zal worden gevormd. Zodra dit gas zich ophoopt zul je last kunnen krijgen van maagkrampen. De spieren, die verantwoordelijk zijn voor het vervoer van je maaginhoud naar je dunne darm, zullen dan niet langer in staat zijn hun taken naar behoren uit te voeren met als gevolg dat je maag gaat verkrampen. Er bestaat zelfs een kans dat niet alleen deze spieren, maar ook de wand van je maag, beschadigd raakt.
Medicijn gebruik
Medicijnen worden doorgaans voorgeschreven om iemand beter te maken of om de klachten van een bepaalde aandoening te verminderen. Toch kan het gebeuren dat je juist door het gebruik van bepaalde medicamenten last van maagkrampen krijgt. Deze medicijnen bevatten dan stoffen die het slijmvlies in je maag prikkelen of irriteren. Net zoals bij voedingsstoffen zal ook nu je maag alles in het werk stellen om deze stoffen gauw kwijt te raken. Om te weten te komen of een bepaald geneesmiddel het ontstaan van maagkrampen zou kunnen veroorzaken, is het altijd goed om voor het gebruik de bijsluiter aandachtig door te lezen.
Trauma
Op het ogenblik dat je bijvoorbeeld een flinke stomp in je maag krijgt, zal je maag daar op kunnen reageren door samen te trekken. Er komt dan namelijk veel druk op je maag te staan waardoor eventueel aanwezig voedsel er zo snel mogelijk uitgewerkt wordt. De kans dat je na een dergelijke klap over moet geven is dan ook erg reëel.
Zwangerschap
In het bijzonder aan het einde van een zwangerschap, als de baarmoeder en het ongeboren kindje al behoorlijk groot zijn geworden, kan je maag in de knel komen te zitten. De doorvoer van de voeding zal daardoor worden belemmerd met als gevolg dat je maag zich extra hevig samen moet gaan trekken. De kans dat je maaginhoud in je slokdarm wordt geperst is eveneens vrij reëel tijdens een gevorderde zwangerschap. Door meerdere kleine maaltijden op een dag te gebruiken kun je dit probleem meestal wat verminderen. Zodra je maag, na de bevalling, weer voldoende ruimte heeft gekregen, zullen de maagkrampen doorgaans vanzelf weer verdwijnen.
Remedies
In alle gevallen, of je nu maagkrampen krijgt door een minder goed eetpatroon, verkeerd of te grote hoeveelheden eten of door een aandoening, de klachten zorgen vaak voor behoorlijk wat hinder en ongemak. Troost is wel dat de klachten na enige tijd meestal vanzelf weer zullen verdwijnen. Zoals bij zoveel pijntjes en kwaaltjes geldt ook bij maagkrampen dat je deze meestal beter kunt voorkomen dan genezen. Dit doe je door bijvoorbeeld licht voedsel te eten dat gemakkelijk verteerd kan worden.
Darmen
Darmen spelen vaak een voorname rol bij het ontstaan van maagkrampen. Zeker wanneer er sprake is van een minder snelle stoelgang, of een darmaandoening, dan kunnen maagkrampen de kop op gaan steken. Door elke dag voldoende lichaamsbeweging te hebben zullen je darmen beter gaan werken, je stoelgang verbeteren en dus ook je maagkrampen minder worden.
Naar de dokter
Indien je maagkrampen acuut ontstaan dan zou dat kunnen betekenen dat er zich een verstopping bevindt in je darmen. Het gevolg daarvan zal zijn dat je plotseling bijvoorbeeld een hevige pijn ervaart en erg gaat zweten. In een dergelijke situatie zijn de maagkrampen meestal een symptoom van een andere aandoening zoals een verdraaiing van een darm, de aanwezigheid van een darmcyste of een maagzweer die is gaan bloeden. In de regel kun je stellen dat je het advies van een arts moet inroepen zodra er zich opeens maagkrampen aandienen en/of voor een langere tijd aanhouden. De maagkrampen kunnen dan namelijk een symptoom zijn van een andere (ernstige) aandoening.