Take a fresh look at your lifestyle.

Maagklachten

De term maagklachten is een erg ruim begrip dat onder andere pijnklachten bovenin de buik kan betekenen maar even goed, brandend maagzuur, zure oprispingen of boeren inhouden waarbij de inhoud van de maag soms zelfs in de keel terechtkomt. Naast deze maagklachten kun je soms ook nog te maken krijgen met een gevoel van misselijkheid, braken, een opgeblazen gevoel of snel vol zitten tijdens het eten. Doordat met de term maagklachten een aanzienlijk scala aan klachten kunnen worden bedoeld heeft vrijwel elk mens hier wel eens mee te maken, of mee te maken gehad.

single reizen online banner

Aspecifieke klachten

Ondanks het feit dat er zich elk jaar weer een heleboel mensen met maagklachten bij hun huisarts melden, kan er vaak geen duidelijke oorzaak voor deze klachten worden gevonden. Er kan dan worden gesproken van aspecifieke maagklachten. In de regel zullen de klachten iets te maken hebben met de maag, de slokdarm en/of het duodenum (het eerste stukje van dunne darm). Vaak zullen maagklachten als erg hinderlijk worden ervaren maar vanzelf weer over gaan.

Veroorzakers klachten

De exacte oorzaak van maagklachten is dan dikwijls niet bekend, toch is uit onderzoek vast komen te staan dat bepaalde factoren de kans hierop aanzienlijk vergoten. Hierbij kun je onder andere denken aan:

  • te veel, te sterk gekruid of te vet eten
  • het eten van bepaalde voedingsmiddelen zoals: chocolade, citrusvruchten, uien of pepermunt
  • het drinken van koolzuurhoudende of zure dranken
  • het drinken van (te veel) alcoholische drank en/of koffie
  • het roken van tabakswaren, bijvoorbeeld sigaretten
  • het gebruik van sommige geneesmiddelen zoals onder andere: ontstekingsremmers, pijnstillers, antidepressiva en bloedverdunnende middelen
  • een verhoogde druk in je buik, bijvoorbeeld ten gevolge van zwaarlijvigheid, obstipatie of hoesten
  • bepaalde emoties zoals angst, verdriet, spanningen en stress
  • een buikgriep: hierbij krijgt je meestal ook nog te maken met braken en diarree
  • een infectie met de Helicobacter bacterie

Voorkomen van maagklachten

In de regel kan worden gesteld dat een gezonde manier van leven de kans op maagklachten aanzienlijk zal verkleinen. Dit houdt onder meer in dat je niet moet roken, gezond moet eten en elke dag voldoende dient te bewegen. Daarnaast zul je het gebruik van voedingsmiddelen, waarvan je weet dat deze maagklachten bij je zullen veroorzaken, moeten beperken of zelfs helemaal moeten vermijden.

bewust puur banner

Niet ieder mens zal echter van dezelfde producten maagklachten krijgen. Om er dus zeker van te zijn dat een bepaald voedingsmiddel de verantwoordelijke is in een specifiek geval, dien je per product na te gaan of je hier ook echt klachten door krijgt. Het is dus verstandig om steeds één voedingsmiddel uit je dagelijkse voeding weg te laten. Op die manier loop je bovendien niet het risico dat je een tekort krijgt aan bepaalde essentiële voedingsstoffen.

Maar ook door andere risicofactoren aan te pakken kun je maagklachten vaak al flink verminderen. Dus naast het stoppen met roken, het gezonder gaan eten en voldoende bewegen die je ook af te vallen (indien je aan overgewicht lijdt), spanningen en stress te verminderen. Wanneer je merkt dat je niet in staat bent om dergelijke problemen in je eentje aan te pakken, dan is het verstandig hiervoor een deskundige in te schakelen zoals een diëtiste of een huisarts.

Door het hoofdeinde van je bed een beetje te verhogen, met behulp van bijvoorbeeld extra kussens of klossen, zullen veel maagklachten zoals zure oprispingen of brandend maagzuur vaak verminderen of zelfs volledig verdwijnen.

Zodra je geneesmiddelen gebruikt, of voorgeschreven krijgt, waarvan bekend is dat deze maagklachten kunnen veroorzaken dan is het verstandig dit met je arts of apotheker te bespreken. Soms is het namelijk beter om de dosis te verlagen, helemaal met het gebruik van het medicament te stoppen en eventueel over te stappen naar een ander medicijn.

naturaplaza superfoods banner