Take a fresh look at your lifestyle.

Maagbreuk gevolgen

De gevolgen van een maagbreuk zullen van de ernst ervan afhangen. Maar ook van de tijd die zit tussen de ontdekking van de maagbreuk en de manifestatie van de eerste klachten. Daarnaast zal ook de leeftijd van de persoon in kwestie van invloed zijn op de gevolgen van deze aandoening. De meeste maagbreuken kunnen echter geen kwaad waardoor er geen behandeling hoeft te worden gegeven.

single reizen online banner

Gevolgen volwassenen

Een volwassen persoon kan zo nu en dan last krijgen van brandend maagzuur, misselijkheid, braken en zelfs een uitstralende brandende pijn op de borst, na het eten van een grote maaltijd. Dit kan een aanwijzing zijn voor de aanwezigheid van een maagbreuk. Een deel van de maag komt bij een maagbreuk immers boven Deze klachten zullen vaak verergeren zodra je gaat liggen, wanneer je moet hoesten of zodra je je lichaam vooroverbuigt.

Op het ogenblik dat een volwassen persoon een maagbreuk heeft dan kan deze bovendien te maken krijgen met ontstekingen. In het bijzonder ontstekingen in de slokdarm kunnen voor klachten zorgen. Dergelijke ontstekingen ontstaan door de inwerkingen van de zure maaginhoud op het slijmvlies van de slokdarm. Als gevolg van een ontstoken slokdarm kun je slikproblemen krijgen maar eveneens koorts en een ontsteking van de lymfeklieren behoren tot de mogelijke gevolgen. De lymfeklieren zullen bij een ontsteking opgezet en duidelijk voelbaar zijn. Een maagbreuk zal, door het ontstaan van de eerder genoemde problemen, er ook voor kunnen zorgen dat je je erg moe gaat voelen.

Complicaties

Een niet, of onvoldoende behandelde, maagbreuk kan voor complicaties gaan zorgen. Zo kan er, in zeer zeldzame gevallen, een draaiing van de darm, ofwel volvulus, ontstaan. Hierbij zal een gedeelte van de darm af worden gesloten waardoor de ontlasting niet meer uit het lichaam kan worden afgevoerd. Hevige buikpijn, winderigheid en een opgezwollen buik zullen dan veel gehoorde klachten zijn. Behalve de darmafsluiting kan ook een afgesloten bloedsomloop worden veroorzaakt door een draaiing van de darm. Dit kan zeer ernstige gevolgen voor de gezondheid hebben: de darm kan namelijk deels afsterven waardoor de darm op kan barsten en de darminhoud in de buikholte zal belanden. In het bijzonder het openbarsten van de darm kan voor een levensbedreigende situatie zorgen.

Baby’s en kinderen

Een aangeboren maagbreuk kan er bij kinderen eveneens zorgen voor dat de inhoud van de buik in de borstholte terechtkomt. Hierdoor zal de ademhaling ernstig verstoord worden en er een levensbedreigende situatie ontstaan. Bij een baby zal een dergelijk ernstige maagbreuk vaak direct na de geboorte al worden ontdekt doordat het kleintje problemen zal hebben met ademhalen. Ook zal er een zwelling midden op de buik van de baby waar te nemen zijn. Er zal direct kunstmatige beademing aan worden gesloten bij het kindje en zo spoedig mogelijk een operatieve ingreep uit worden gevoerd om de organen en/of de darmen op de juiste plaats te leggen en de opening in het middenrif te herstellen.

Als de maagbreuk van een baby minder ernstig van aard is dan zal je kindje vaker spugen dan normaal het geval zou zijn. Zodra je kindje ongeveer een jaar oud is, zal het zelf kunnen zitten en lopen waardoor er minder druk op de maagbreuk komt te staan. Bovendien zal de maag in het eerste jaar in de juiste positie komen te liggen waardoor de klachten langzamerhand af zullen nemen en uiteindelijk helemaal zullen verdwijnen.

bewust puur banner

Ontdekking

In bepaalde gevallen kan een maagbreuk ernstige gevolgen voor de gezondheid, of zelfs een bedreiging van het leven, met zich meebrengen. Dit geldt zowel voor volwassenen als voor baby’s en kinderen. Het is in het bijzonder van groot belang dat een maagbreuk tijdig wordt ontdekt bij een baby zodat de ademhaling niet in het geding zal komen.

Bij een volwassen persoon is het in de regel voldoende om de leeftijd en het eetpatroon aan te passen. In sommige gevallen zullen er daarnaast nog maagzuurremmers worden voorgeschreven om de klachten wat te verminderen. Slechts in sporadische gevallen zal een volwassene een operatieve ingreep ondergaan om een maagbreuk te verhelpen.

Complicaties

Sporadisch kan een maagbreuk leiden tot een zogenaamde draaiing van de darm, ofwel een volvulus. Indien je niet aan deze ernstige complicatie wordt geopereerd loop je het risico dat je darm niet langer in staat zal zijn de ontlasting door- en af te voeren waardoor deze kan doorbreken en de darminhoud in je buik terechtkomt. Dit kan door een buikvliesontsteking leiden, wat niet alleen je gezondheid maar zelfs je leven in gevaar kan brengen. Als gevolg van een darmdraaiing kan zelfs een deel van de darm afsterven.

Onwetend

De meeste volwassen personen die een maagbreuk hebben zijn zich daar overigens niet van bewust. Doordat zij er geen hinder of klachten van hebben zal deze aandoening vaak pas per toeval aan het licht komen. Deze maagbreuken zijn over het algemeen erg klein en zullen de gezondheid van de patiënt geen schade toebrengen.

Handige tips

Indien je last hebt van maagklachten, en misschien wel van een maagbreuk, dan kunnen de volgende tips helpen bij het verlichten van de klachten:

  • Door verspreid over de dag meerdere kleine eetmomenten in te lassen, in plaats van de drie hoofdmaaltijden zoals de meeste mensen gewend zijn, kun je je maag ontlasten en klachten van een onder andere maagbreuk verminderen.
  • Een maaltijd vlak voor het slapen gaan is eveneens geen aanbeveling. Zodra je immers plat gaat liggen, loop je het risico dat de zure maaginhoud in je slokdarm terugvloeit en voor problemen gaat zorgen zoals brandend maagzuur.
  • In bed kun je het best je hoofdeinde wat verhogen door iets onder je matras te leggen of door meerdere kussens te gebruiken. Door wat minder plat te liggen zal de maaginhoud minder snel terug kunnen stromen in je slokdarm en zullen de klachten van een maagbreuk verlicht worden.
  • Een verhoogde druk vanuit de buikholte kan bij een maagbreuk voor klachten zorgen. Door te voorkomen dat je bewegingen maakt die de druk vanuit je buik verhogen, zoals bukken, buigen en tillen, zullen de problemen die door een maagbreuk worden veroorzaakt minder worden.
  • Ook door overgewicht zal er meer druk op de maagbreuk uit worden geoefend. Voor mensen die te zwaar zijn is het dus van groot belang om af te vallen als zij de klachten willen verminderen.
  • Uit onderzoek is vast komen te staan dat roken een negatieve invloed heeft op je gezondheid, en ook op een maagbreuk. Het is dus verstandig om te stoppen met deze ongezonde gewoonte om de klachten van de maagbreuk aan banden te kunnen leggen.
  • Bij een baby met een maagbreuk is het eveneens verstandig om het hoofdeinde van het bedje of wiegje te verhogen (niet met behulp van een kussen in verband met het mogelijke verstikkingsgevaar) en je kindje niet plat neer te leggen. In plaats daarvan kun je beter een stoeltje gebruiken waarvan de rugleuning in een hoek van zestig graden achterover leunt. Hierbij dien je overigens wel rekening te houden met het feit dat een jong kind nog niet te lang in een dergelijke positie mag zitten/liggen.
naturaplaza superfoods banner