Wanneer je iets eet of drinkt zal dat via je mond en, de vijfentwintig centimeter lange, slokdarm in je maag terechtkomen. De slokdarm loopt via een opening in het middenrif. Normaal gesproken zal er alleen voldoende ruimte zijn om de slokdarm door te laten. Op het moment dat de opening in het middenrif echter groter dan normaal is dan zal de inhoud van de maag in de borstholte kunnen vloeien. Dat kan veroorzaakt worden door een maagbreuk.
Klachten bij maagbreuk
In een groot aantal gevallen zijn mensen zich niet bewust van het feit dat zij een maagbreuk hebben. De reden daarvoor is dat zij hiervan geen klachten ondervinden. Soms echter kan het terugstromen van de maaginhoud wel voor klachten zorgen. Je zult dan te maken krijgen met een branderig gevoel ter hoogte van je borst, in je slokdarm en keel. De maagbreuk zal vooral klachten geven wanneer je gaat liggen of te veel hebt gegeten.
Behandeling maagbreuk
Voordat er een medische behandeling in gang wordt gezet zul je, las patiënt met een maagbreuk, vaak eerst je leefpatroon en bepaalde gewoontes moeten veranderen. Zo zul je bijvoorbeeld gewicht moeten verliezen als je overgewicht hebt, meerder keren op een dag een kleine maaltijd eten in plaats van drie hoofdmaaltijden, geen nauw sluitende kleding dragen en je hoofdeinde van je bed verhogen. Er kunnen ook maagzuurremmers worden voorgeschreven. Wanneer alle bovenstaande aanpassingen en medicatie niet werken dan kan er besloten worden tot operatief ingrijpen.
Diagnose maagbreuk
Hoewel de diagnose vaak bij personen boven de vijftig wordt gesteld kan een maagbreuk ook een aangeboren afwijking zijn. Om de diagnose het snelst te kunnen stellen zal er een gastronomie uit worden gevoerd. Hierbij zal een arts door middel van een slangetje via de slokdarm op zoek gaan naar een eventuele maagbreuk. In andere gevallen zal er gekozen worden voor het maken van röntgenfoto’s om de maagbreuk te vinden.