Take a fresh look at your lifestyle.

Maagbreuk oorzaak

Bij het horen van de term maagbreuk zou je wellicht kunnen denken dat er zich een breuk bevindt in de maag. Dit is niet het geval, maar wat is een maagbreuk dan wel? De borstholte wordt van de buik gescheiden door het middenrif, ofwel het diafragma. De slokdarm loopt door een opening in dit middenrif van de mond naar de maag. Normaal gesproken is deze opening precies groot genoeg om de slokdarm door te laten. Op het moment echter dat de opening in het middenrif te ruim is dan zal de maag hierlangs deels in de borstholte terecht kunnen komen. In een dergelijk geval is er sprake van een maagbreuk.

single reizen online banner

Oorzaken voor een Maagbreuk

Een maagbreuk kan worden veroorzaakt door een te grote druk die vanuit de buik uit wordt geoefend. Om die reden zal een maagbreuk vaker waar worden genomen bij mensen die zwaarlijvig zijn en wanneer een vrouw zwanger is. Op het ogenblik dat een volwassene te maken krijgt met een maagbreuk dan zal er in de regel al sprake zijn geweest van een zwakkere plek bij de opening in het middenrif.

Indien een maagbreuk pas ontstaat als je al ouder bent dan kun je twee verschillende vormen onderscheiden, te weten:

  1. De sliding hernia: hierbij zal de maagmond (het laatste deel van de slokdarm dan overgaat in de maag), samen met een stukje van het bovenste deel van de maag, in de borstholte glijden.
  2. Een para-oesofageale hernia betekent dat de maagmond niet boven het middenrif uitkomt. Enkel een gedeelte van de maag zal door de opening in de borstholte steken.

In sommige gevallen zal een maagbreuk echter een aangeboren afwijking zijn. Een baby kan dan:

  • gaan overgeven nadat de maaginhoud in de slokdarm terecht is gekomen
  • tussen de voedingen door geringe hoeveelheden voedsel samen met slijm en bloed gaan overgeven
  • last krijgen van bloedarmoede als gevolg van het bloedverlies tijdens het raken.

Gelukkig zullen deze klachten rond het eerste jaar zijn verdwenen omdat dan het kindje kan zitten en lopen. De maag zal dan in de normale positie terechtkomen waardoor er minder maaginhoud kan terugvloeien en de klachten van de maagbreuk zullen afnemen.

bewust puur banner

Klachten bij een Maagbreuk

In de regel zal een maagbreuk zo klein zijn, dat deze niet voor klachten zorgt. In sommige gevallen zul je echter wel met klachten te maken krijgen zoals:

  • brandend maagzuur
  • misselijkheid
  • braken
  • een pijn die uitstraalt naar de borst

Deze klachten steken voornamelijk de kop op na het nuttigen van een grote maaltijd. Verder zullen de klachten toenemen op het ogenblik dat je gaat liggen, als je moet hoesten of wanneer je voorover buigt. Indien je regelmatig last hebt van het terugvloeien van de zure maaginhoud in je slokdarm dan kan het slijmvlies daardoor geïrriteerd raken.

Maagbreuk weetjes

  • Een andere benaming voor een maagbreuk is middenrifbreuk, en de medische benaming van deze aandoening luidt: hiatus hernia. De term middenrifbreuk moet je echter niet verwarren met de aangeboren middenrifbreuk. Deze laatste aandoening is namelijk wel ernstig en wordt in de medische wereld aangeduid met de term hernia diafragmatica.
  • De meeste mensen die een maagbreuk hebben zijn zich daar niet van bewust. Dit is niet erg want zolang je geen klachten krijgt hierdoor is behandelen niet noodzakelijk.
  • Een sliding hernia komt tamelijk veel voor: ongeveer 40 procent van de bevolking heeft er namelijk mee te maken (vaak zonder het zelf te weten). Dit percentage zal, naarmate de leeftijd vordert, alsmaar hoger worden. Zo heeft bijvoorbeeld circa 60 procent van de zestigplusser deze vorm van een maagbreuk.
  • Hoewel een para-oesofageale hernia minder vaak voorkomt zal ook de kans hierop groter worden naarmate je ouder wordt.
  • In bepaalde gevallen zullen geneesmiddelen worden voorgeschreven om de klachten van een maagbreuk te verminderen.
  • Slechts in sporadische gevallen zal een operatieve ingreep nodig zijn om klachten van een maagbreuk te verhelpen.

Handige tips

Ongeacht de oorzaak van de maagbreuk, is het mogelijk om de klachten die deze veroorzaakt enigszins te verlichten. Dit kun je doen door bijvoorbeeld:

  1. In plaats van de gebruikelijke drie grote hoofdmaaltijden op een dag te gebruiken, meerdere kleine eetmomentjes in te lassen. De kans dat er maaginhoud terugvloeit in je slokdarm is dan namelijk een stuk kleiner.
    Door te eten vlak voordat je wilt gaan slapen zal de kans op klachten toenemen. Je maag is dan immers gevuld wanneer je gaat liggen en de maaginhoud vloeit dan veel gemakkelijker terug in de slokdarm. Vermijd daarom eten kort voor het slapen gaan.
  2. Indien je te kampen hebt met zwaarlijvigheid, dan is het goed om gewicht te verliezen. Hierdoor zal de druk op je maag, en dus de klachten van de maagbreuk, afnemen.
    Door het hoofdeinde van je bed te verhogen zullen de klachten eveneens afnemen. De inhoud van je maag zal dan namelijk minder snel in de slokdarm terugvloeien. Dit kun je doen door iets onder het hoofdeinde te plaatsen, maar ook door een verstelbare bedbodem en matras te gebruiken.
  3. De druk in de buikholte zal hoger worden bij bukken, voorover buigen en tillen. Deze bewegingen kun je dus beter tot een minimum beperken.
    Rokers die last hebben van een maagbreuk doen er goed aan om van deze ongezonde verslaving af te komen. Roken verergert namelijk de klachten die een maagbreuk met zich meebrengt.
  4. Bij een baby met een maagbreuk kunnen de klachten worden verlicht door het kleintje in een stoeltje (waarvan de rugleuning in een hoek van ongeveer 60 graden achterover kan worden gezet) te plaatsen in plaats van het plat neer te leggen. Uiteraard mag een erg jong kind nog niet te lang in een dergelijke houding worden gelegd. Het lichaampje is daarvoor vaak nog niet sterk genoeg.
  5. Ook het hoofdeinde van de wieg of het babybedje kun je wat verhogen om de klachten van de maagbreuk van je kindje te verminderen. Hiervoor kun je het beste iets onder het matrasje leggen. Een kussen, om het hoofdje hoger te leggen is namelijk uit den boze met het oog op verstikking gevaar van de baby.
naturaplaza superfoods banner