Take a fresh look at your lifestyle.

Maagzweer symptomen

Je maag vormt een belangrijk onderdeel van je spijsverteringsstel. Toch weet lang niet iedereen wat een maag doet of hoe deze eruit ziet. Een aantal weetjes over de maag:

single reizen online banner
 • De maag ligt in het zogeheten maagkuiltje: boven, links van het midden in de buik tegen de ribben en vlak onder het borstbeen
 • in lege toestand is de maag 20 centimeter lang en ziet eruit als een platte zak
 • doordat de maag erg rekbaar is kan het volume echter toenemen tot wel drie liter, de lengte van het orgaan kan dan ongeveer 50 centimeter bedragen
 • de maag heeft, in volle toestand, op een omgekeerde peervorm (smal van boven en breed uitlopend aan de onderkant)
 • voedsel zal circa drie uur in de maag blijven zitten. Een grote of vette maaltijd zal meer tijd nodig hebben om verteerd te worden in de maag

Werking van de maag

Op het ogenblik dat je je voedsel doorslikt dan zal dat langs je slokdarm naar je maag worden gevoerd. In de maag zullen de brokken in kleiner stukken (van circa 1 millimeter) worden verdeeld doordat de maag samentrekt en het maagzuur op de maaginhoud inwerkt. Elke dag zal je maag ongeveer anderhalve liter maagsap produceren. Naast een taak bij de vertering zal dit sap er ook voor zorgen dat ziektekiemen die in het voedsel zitten worden geëlimineerd. Nadat de maag het voedsel heeft verteerd zal dit, steeds in kleine hoeveelheden, door worden gelaten naar de dunne darm.

Maagzweer

Personen die last hebben van een maagzweer klagen in de regel over:

 • een (soms erge) zeurende of drukkende pijn in de maagstreek
 • misselijkheid
 • overgeven
 • een verminderde eetlust
 • het laten van boeren
 • maagbloedig of –perforatie (in zeldzame gevallen).

Indien een maagzweer is gaan bloeden dan zul je dat opmerken doordat er bloed bij het braaksel zit of doordat de ontlasting zwart gekleurd is en plakkerig is.

bewust puur banner

Er mag worden gesproken van een maagzweer op het moment dat er zich een beschadiging bevindt in het slijmvlies van de maag of in het slijmvlies van de twaalfvingerige darm (dit is het begin van de dunne darm, net achter de maag). Het formaat van een maagzweer kan van geval tot geval sterk verschillen. Bij de één zal de zweer niet groter zijn dan een speldenknop terwijl bij een ander de aangedane plek de omvang heeft van een muntstuk.

Oorzaken

De meest voorname veroorzakers van een maagzweer zijn:

 1. besmetting met de Helicobacter pylori bacterie
 2. langdurig gebruiken van NSAID pijnstillers (bijvoorbeeld paracetamol, ibuprofen en diclofenac).

h2. Maagzweer

Maagzweer
OorzaakBijzonderheden
Helicobacter pylori bacterie– Deze bacterie komt via de voeding het lichaam binnen en in de maag zal de bacterie het slijmvlies aantasten.
– 60 procent van alle maagzweren zijn het gevolg van een besmetting met deze bacterie.
NSAID pijnstillers– Door lange tijd deze pijnstillers te gebruiken kan het slijmvlies van de maag worden aangetast.
– Het pijnstillende effect zorgt er bovendien voor dat de maagzweer minder snel wordt opgemerkt.

Naar de dokter

Op het moment dat je last hebt van steeds terugkerende maagklachten, zoals maagpijn of misselijkheid, dan is het aan te raden om contact op te nemen met je huisarts. Ook wanneer deze klachten lange tijd aanhouden dan is het goed om een arts dit te laten onderzoeken. Zodra je merkt dat er bloed in je ontlasting zit, of wanneer je bloed braakt, dan is het zaak dit zo snel mogelijk met een arts te bespreken. De mogelijkheid bestaat namelijk dat een niet behandelde maagzweer uitgroeit tot een tumor. Met andere woorden: in bepaalde gevallen kunnen maagzweren zich omvormen tot maag- of darmkanker.

naturaplaza superfoods banner