Take a fresh look at your lifestyle.

Buikpijn diarree

Elk mens heeft er, weliswaar in meerdere of mindere mate, wel eens last van: in een rap tempo een toilet op moeten zoeken om er vervolgens een dunne, waterachtige ontlasting in te deponeren. In een dergelijk geval kan er sprake zijn van diarree. De klachten zullen binnen enkele dagen vanzelf verdwenen moeten zijn anders is een bezoek aan een arts noodzakelijk.

single reizen online banner

Diarree

Er wordt immers alleen gesproken van diarree als er het volgende aan de hand is:

  • er is acuut een verandering opgetreden in het individuele ontlastingspatroon
  • de hoeveelheid ontlasting meer
  • de hoeveelheid water in de ontlasting is aanzienlijk hoger
  • je je moet je vaker ontlasten
  • vaak gaat diarree ook samen met buikkrampen en buikpijn
  • soms moet je ook braken
  • je voelt je slap en verzwakt door het verlies van voedsel en vocht uit je lichaam.

Diarree ontstaat doordat je dikke darm niet voldoende vocht uit de ontlasting kan halen. Soms is dit zo erg dat de ontlasting waterdun is en min of meer uit je lichaam spuit als je je ontlast.

Buikpijn

De buikpijn waar je meestal mee te maken krijgt als je last hebt van diarree wordt veroorzaakt door het krachtig samentrekken van de spieren in je maag en/of darmen. Doordat de werking van je spijsverteringsstelsel is verstoord, omdat er bijvoorbeeld sprake is van een infectie, zal je lichaam er alles aan doen om de verantwoordelijke ziektekiemen naar buiten te werken. Hiervoor zullen de spieren van de maag en/of darmen van tijd tot tijd hevig samentrekken. Daardoor zal de maag- en darminhoud sneller worden getransporteerd. De maaginhoud kan overigens twee kanten op: via je slokdarm en mond of verder langs je darmen. In het eerste geval zul je over gaan geven en anders zul je diarree produceren.

Oorzaken

Zowel buikpijn als diarree kan uiteenlopende oorzaken hebben. De meest voorkomende oorzaak voor het ontstaan van diarree die gepaard gaat met buikpijn is een infectie die veroorzaakt wordt door bacteriën of virussen. Daarnaast kan ook een aanwezige parasiet of protozoa de darmwerking verstoren en het ontstaan diarree tot gevolg hebben.

bewust puur banner

Verder kan het eten van verkeerd of bedorven voedingsmiddelen leiden tot diarree omdat je maag en darmen dan eveneens zullen trachten deze inhoud zo kort mogelijk in het lichaam te laten blijven. Ook wanneer je bepaalde medicatie gebruikt bestaat de kans dat je spijsverteringsstelsel daar geprikkeld op reageert en dat er dus buikpijn en diarree ontstaat.

Behandeling

De behandeling van buikpijn en diarree is sterk afhankelijk van de oorzaak. In bepaalde gevallen is het vermijden van bepaalde voedingsstoffen de meest geschikte oplossing terwijl in andere gevallen je medicijngebruik dient te worden aangepast.

Als er sprake is van een maag- en/of darminfectie dan is het zaak om de situatie goed in de gaten te houden. In de regel zal het lichaam deze situatie goed weten de baas te worden maar helaas kan het ook gebeuren dat de lichamelijke gesteldheid snel verslechterd. In dat geval dien je snel medische hulp in te schakelen.

In alle gevallen dien je, als er sprake is van diarree, de vochtbalans van je lichaam goed op peil te houden. Dit doe je door extra te drinken en erop toe te zien dat je niet uitdroogt. Zodra je het vermoeden hebt dat je last hebt van uitdroging dan is het raadplegen van een arts absoluut noodzakelijk.

Baby’s en kinderen

Baby’s en kinderen kunnen niet altijd even goed duidelijk maken wat er aan de hand is. Je zult aan de hand van hun gehuil en hun lichaamstaal op moeten maken dat ze pijn hebben. Zodra er echter diarree wordt geproduceerd moet je extra alert zijn in verband met de kans op uitdroging. Je moet dus goed in de gaten houden of je kind voldoende drinkt en vocht binnen weet te houden. Als dit niet zo is dan moet je direct een arts raadplegen.

naturaplaza superfoods banner