Take a fresh look at your lifestyle.

Buikvet is, zoals de naam als aangeeft, vetweefsel dat zich in de buikholte bevindt. Van dit soort vetweefsel is bekend dat deze actief is: er zitten namelijk enzymen die invloed uitoefenen op de omzetting van cortisol naar cortison. Daarnaast geeft *buikvet ontstekingfactoren* af waaronder de zogenaamde tumornecrosefactor (afgekort TNF).

single reizen online banner

Niet alleen te dikke mensen hebben last van buikvet, ook volwassen personen waarbij er niet genoeg groeihormoon wordt geproduceerd kunnen hier mee te maken krijgen.

Gevolgen buikvet

Als het cortisol in de buik en de TNF in het bloed toenemen dan zal het insuline resistent syndroom eveneens sterker gaan ontwikkelen. Maar ook zal het *metabool syndroom*, en na langere tijd diabetes type 2 zich gaan manifesteren. Met andere woorden: hoe groter de hoeveelheid van dit actieve buikvet aanwezig is, hoe meer van dit soort metabole processen in dit vet gaan optreden. Op het moment dat er te veel van dergelijke processen aan de gang zijn, zal de kans op het ontwikkelen van hart- en vaatziekten toenemen.

Meten buikvet

Het is dus van groot belang om te weten hoe groot je hoeveelheid buikvet is. Hiervoor kun je een medicus vragen om een zogeheten CT-scan te maken, maar je kunt ook zelf de omvang van je buik meten. Dit meten doe je ter hoogte van je navel. De grens bij een dergelijke meting tussen veilig en gevaarlijk voor je gezondheid ligt bij mannen op 102 centimeters en bij vrouwen op 88 centimeters.

Ontstaan van buikvet

Het ontstaan van buikvet wordt vooral bepaald door de aanleg die iemand heeft om dit te ontwikkelen. Andere factoren die een rol spelen bij het ontwikkelen van buikvet zijn:

  • erfelijke factoren
  • voedingspatroon
  • leefwijze
  • bepaalde aandoeningen en ziektes
  • spanningen en stress

Of je last krijgt van buikvet zal van persoon tot persoon dus sterk kunnen verschillen. Er zal buikvet worden gevormd op het ogenblik dat je niet voldoende energie verbrandt in vergelijking tot de hoeveelheid energie die je via je voeding binnenkrijgt.

bewust puur banner

Gewicht verliezen

Tot op de dag van vandaag is er nog altijd geen wondermiddel of behandeling gevonden die buikvet als bij toverslag laat verdwijnen. De enige oplossing om hiervan af te komen is dan ook lichaamsgewicht kwijtraken. Dit doe je door meer te gaan bewegen en dus meer energie te gaan verbranden. Ook zal vaak je eetpatroon aangepast dienen te worden. Gezond eten en veel bewegen is dus het devies om je buikvet te verliezen.

Vet verbranden

Helaas bestaan er geen oefeningen waarmee je kunt bepalen op slechts op ‘één plaats van je lichaam vet te verbranden. Door bijvoorbeeld *veel buikspieroefeningen* te gaan doen zul je inderdaad meer buikspieren opbouwen. Deze spieren zullen echter niet te zien zijn omdat het buikvet ook nog steeds aanwezig zal zijn.
Naast het doen van buikspieroefeningen dien je daarom ook te zorgen dat je vet verbruikt. Niet alleen effectieve manieren voor heel je lichaam om vet te verbruiken ga je dus ook oefeningen doe die specifiek gericht zijn op de probleemzone: je buik. Een goede manier om lichaamsvet te verbranden is door zogeheten cardio-trainingen te gaan doen:

* fietsen (buiten of op een hometrainer)
* hardlopen (buiten of op een loopband)
* zwemmen
* oefeningen op een crosstrainer of roeitrainer

Op deze manier ga je twee tot drie keer per week aan de slag, telkens voor de duur van 30 tot 45 minuten.

Platte buik

Zodra je vet, en buikvet, hebt weten te verbranden, is het tijd geworden om aan een fraaie platte buik te gaan werken. Met speciale oefeningen voor het ontwikkelen van een platte buik train je bovendien alle belangrijke spieren in je buik, *rug en billen*. Hierdoor zal je lichaam zich versterken vanaf de basis en zorgen voor een betere balans en mooier lichaam

naturaplaza superfoods banner