Take a fresh look at your lifestyle.

Buikklachten

Als er wordt gesproken over buikklachten dan hier een breed scala aan klachten mee worden bedoeld. Iedereen heeft daarom wel eens last van buikklachten. Echter niet elk geval is hetzelfde en niet alle buikklachten zijn even ernstig van aard.

single reizen online banner

Ernst van buikklachten

De ernst van de buik klachten zal vooral worden bepaald door de oorzaak, de plaats waar de pijn zich bevindt en de duur van de klachten. In de meeste gevallen zijn buik klachten onschuldig en zullen ze vanzelf weer overgaan. Indien pijn in de buik alsmaar erger wordt of steeds terugkeert, is het goed om (soms met spoed) een arts te raadplegen. Bij een blindedarmontsteking of een *buitenbaarmoederlijke zwangerschap* is het bijvoorbeeld levensreddend om met spoed medische hulp in te roepen. De ziekte van Crohn is echter weliswaar een ernstige aandoening maar niet direct levensbedreigend.

Vaak kun je zelf aardig inschatten of je buikklachten ernstig zijn of niet, en of je dus de hulp van een arts moet inschakelen. Meestal is dit niet het geval omdat je dan te maken hebt met een relatief onschuldige verstoring aan je maag, darmen, urinewegen of voortplantingsorganen.

Gevoeligheid

Sommige mensen zijn extra gevoelig voor buik klachten, en dan vooral klachten die betrekking hebben op hun spijsverteringsstelsel. Op het moment dat zij bijvoorbeeld iets eten dat het slijmvlies van hun maag of darmen prikkelt of irriteert dan kunnen zij buikpijn krijgen.

bewust puur banner

Infectie

Een andere belangrijke oorzaak van buikklachten zijn infecties veroorzaakt door bacteriën, virussen, parasieten of protozoa. Het slijmvlies van je maag en/of darmen zal daardoor worden aangedaan en vaak *buikklachten zoals diarree* en buikkrampen tot gevolg hebben.

Vrouwen

Een vrouw zal gedurende haar menstruatie last kunnen hebben van buikklachten omdat de spieren van haar baarmoeder samentrekken om zo het baarmoederslijmvlies af te kunnen voeren. Uiteraard zal de baarmoeder ook gaan samentrekken, op het ogenblik dat de vrouw zwanger is, en de bevalling zich heeft aangediend.

Bekijk dit ook eens

naturaplaza superfoods banner