Take a fresh look at your lifestyle.

Dunne ontlasting

Dunne ontlasting, ofwel diarree, kan een heleboel uiteenlopende oorzaken hebben, variërend van zeer onschuldig voor je gezondheid tot zeer ernstig. Verder kan dunne ontlasting van het ene op het andere moment ontstaan (acuut) maar even goed chronisch van aard zijn.

single reizen online banner

Oorzaken

Als je plotseling last krijgt van dunne ontlasting (acute diarree) dan kan dat één van de volgende redenen hebben:

1. Indien de ontlasting weliswaar dun is, maar niet waterdun, dan kan de oorzaak vaak worden gezocht bij verkeerde voeding. Door in een dergelijk geval (weer) gezond en vezelrijk voedsel te gaan eten zal de werking van de darmen verbeteren zodat deze weer genoeg vocht uit de ontlasting op zullen nemen. De ontlasting zal als gevolg daarvan weer indikken en de klachten zullen verdwijnen. Voeding die voor een dunne ontlasting kan zorgen bevat bijvoorbeeld:

 • cafeïne
 • alcohol
 • vet
 • suiker
 • bepaalde zoetstoffen zoals xylitol en sorbitol.

2. Als de ontlasting op een ongewoon snelle manier door de darmen wordt gevoerd dan kan er ook dunne ontlasting ontstaan. Onder normale omstandigheden zal voedsel er één tot twee etmalen overdoen om de dikke darm te passeren. In de dikke darm zullen water en zouten aan de ontlasting worden onttrokken zodat deze dikker wordt. Met andere woorden: bij een te snelle passage van de ontlasting door de dikke darm zal er meer vocht in achterblijven. Oorzaken hiervan kunnen bijvoorbeeld zijn:

bewust puur banner
 • spanningen en stress
 • een verkorte dikke darm (bijvoorbeeld na een operatie)
 • afwijkingen aan de darm

3. Als gevolg van een acute infectie van het maag-darmkanaal zal er ook dikwijls een dunne ontlasting worden geproduceerd. Een dergelijke infectie kan het gevolg zijn van een besmetting met een virus of een bacterie, maar even goed door de aanwezigheid van een parasiet of protozoa. De meest bekende infectie van de maag en darmen wordt in de volksmond ook wel buikgriep genoemd, in de medische wereld wordt dan gesproken van gastro-enteritis. Je kunt besmet raken met een ziekteverwekker door het eten of drinken van besmet voedsel of water.

Zo is er bijvoorbeeld bekend dat je door het eten van rauw of niet voldoende gebakken vlees (kip of varkensvlees) bacteriën binnen kunt krijgen waar je ziek van wordt. De verantwoordelijke bacterie zal echter niet meteen voor een infectie zorgen maar wel wanneer deze de kans heeft gekregen om zich in het vlees te vermenigvuldigen zal er zich een infectie kunnen ontwikkelen.

Als er sprake is van een langere periode waarin je dunne ontlasting heb geproduceerd dan zouden de volgende oorzaken eens onder de loep genomen kunnen worden:

 • Het Prikkelbare Darmsyndroom (PDS), ofwel in de volksmond een spastische (dikke) darm, is extra gevoelig voor prikkels en zal daarop reageren door samen te krampen. Je zult daardoor last krijgen van buik[pijn en een opgeblazen gevoel. Behalve een dunne ontlasting kan PDS juist ook verstopping veroorzaken. De ontlasting kan zelfs per toiletbezoek wisselend van dikte zijn.
 • Chronische darmontsteking, bijvoorbeeld colitis ulcerosa, of de ziekte van Crohn. Vaak zijn er dan ook overige klachten zoals:vermoeidheid, pijn in de buik, gewichtsafname, bloed in de ontlasting, koorts.
 • Voedselintolerantie zorgt soms ook voor een dunne ontlasting. Doordat je bepaalde voedingsmiddelen niet goed verdraagt zal het slijmvlies van je darmen worden geprikkeld en minder goed kunnen functioneren.
 • Paradoxale ofwel overloop diarree is een vorm van dunne ontlasting die bij ernstige obstipatie last de harde brokken ontlasting in de darm sijpelt en zo naar buiten komt.
 • Bepaalde medicijnen kunnen als bijwerking hebben een verstoring van de darmwerking en daardoor de vorming van een dunne ontlasting. Om die reden is het altijd goed om vooraf de bijsluiter goed door te lezen en als je vragen of twijfels hebt, contact op te nemen met je arts of apotheker.
 • Versnelde stofwisseling veroorzaakt door een te hard werkende schildklier zal ook voor een dunne ontlasting zorgen.
naturaplaza superfoods banner