Take a fresh look at your lifestyle.

Gevoelige buik symptomen

Alles wat er in de buik gebeurd zal bepalen of je buik gevoelig zal zijn of niet. Voor mannen zal dat daarom ook totaal anders zijn dan voor vrouwen. De buik van een vrouw is over het algemeen gevoelig dan die van iemand van het andere geslacht. De gevoelige buik van een vrouw heeft bijvoorbeeld vaak iets te maken met haar menstruatie, of zelfs met een zwangerschap. Bij beide seksen kan een gevoelige buik verder nog te maken hebben met ander voedsel dat wordt gegeten (bijvoorbeeld op vakantie in een ander land) of met de geneesmiddelen die worden gebruikt.

single reizen online banner

Symptomen

De oorzaak van de gevoelige buik is bepalend voor de symptomen waarmee je te maken krijgt. Zo zal bijvoorbeeld een menstruatie voor een stekende of krampende pijn zorgen, terwijl verkeerde voeding ook misselijkheid en soms zelfs braken kan veroorzaken. In een heleboel gevallen zal overgevoeligheid van je buik ook samen gaan met een opgeblazen gevoel, vooral als de oorzaak is gelegen in de voeding of de drank die je hebt genuttigd.

Geneesmiddelen

Geneesmiddelen die voorgeschreven zijn ter bestrijding, voorkoming of onderdrukking van andere klachten, ziektes of aandoeningen kunnen als bijwerking een gevoelige buik veroorzaken. Indien je vermoedt dat dit het geval is dan kun je dit controleren op de bijsluiter van het medicijn. Door vooraf de bijsluiter goed door te lezen kun je vaak aardig inschatten hoe groot de kans is op bepaalde bijwerkingen. Indien je twijfels of vragen hebt over het gebruik van bepaalde geneesmiddelen dan kun je uiteraard altijd informatie en/of advies inwinnen bij je huisarts, behandeld arts of apotheker.

Zwangerschap

De voortplantingsorganen van een vrouw spelen vaak een voorname rol als het gaat over de gevoeligheid van de buik. Tijdens een zwangerschap zal de baarmoeder namelijk duidelijk een toename in volume doormaken. Hierdoor zullen de andere organen in de buik opzij geduwd worden waardoor er een verhoogde druk zal ontstaan. Op het moment wanneer er ook nog extra druk van buitenaf op de buik wordt uitgeoefend zal dit vervelend of gevoelig kunnen zijn. Natuurlijk zal een ongeboren baby, die beweegt in de baarmoeder, dit gevoel versterken.

bewust puur banner

Maag en darmen

In de regel heb je, als je last hebt van een gevoelige buik, ook een opgeblazen gevoel. Je darmen en je maag spelen hierbij een belangrijke rol. Het is echter niet altijd eenvoudig om vast te stellen of de gevoelige buik nu veroorzaakt wordt door je maag of bijvoorbeeld je dikke darm. Wanneer er sprake is van een verstoring in de bewegingen van de maag en/of de darmen kan er een gevoelige buik ontstaan. Omdat er in een heleboel gevallen geen duidelijke oorzaak aangewezen kan worden, is het ook niet altijd mogelijk om de klachten goed te behandelen.

Tips

Op het moment dat je last hebt van een gevoelige buik is er niet altijd een duidelijk behandeling voor handen. Alleen wanneer de oorzaak bekend is kan soms een gerichte behandeling worden gegeven. Met de volgende tips kun je soms de klachten echter wel voorkomen of verlichten:

  • Het gebruik van aspirine en zogenaamde NSAID’s (Niet Steroïde Anti-Inflammatoire Drugs) wordt ontraden. Dit zijn pijnstillers zoals diclofenac, ibuprofen en paracetamol.
  • Gebruik geen voedsel waarvan je weet dat ze een gevoeligheidsreactie uit kunnen lokken.
  • Voldoende lichaamsbeweging heeft vaak een gunstig effect op een gevoelige buik.
  • Veel stress en spanningen zullen de klachten juist toe laten nemen. Probeer daarom spanningen en stress zoveel mogelijk te voorkomen.
  • Alcoholische dranken, koolzuurhoudende dranken, roken, pepermunt, chocolade en koffie zullen het slijmvlies van de maag en darmen prikkelen. Het gebruik hiervan kan dus beter beperkt of helemaal gestopt worden.
  • Te grote of te vette maaltijden zullen de klachten van een overgevoelige buik kunnen verergeren. Door meerdere kleine, lichte maaltijden verdeelt over een dag rustig op te eten zullen de klachten vaak verminderen. Hierbij is goed kauwen wel van essentieel belang.
  • Hoewel zuivelproducten in eerste instantie de overgevoeligheid van je buik zullen verlichten bestaat er een kans dat deze later de pijn zullen verergeren.
  • Bij een gevoelige buik als gevolg van een menstruatie zal een warme kruik of een warm bad vaak verlichting bieden.
naturaplaza superfoods banner