Take a fresh look at your lifestyle.

Zwanger proberen worden, wanneer zoek je hulp?

Zodra je besluit om zwanger te worden is het zeer zeker niet altijd het geval dat deze wens ook direct in vervulling gaat. Bij de meeste mensen gaat er zelfs wel enige tijd overheen voordat de zwangerschapstest een positief resultaat laat zien. Hoewel het heel normaal is dat er ten minste een jaar aan “oefenen” aan een zwangerschap vooraf gaan zullen sommige mensen zich toch al eerder zorgen gaan maken over de vruchtbaarheid van henzelf en/of van hun partner.

single reizen online banner

Naar de huisarts

Pas op het moment dat je na een jaar nog niet zwanger bent, terwijl je toch onbeschermd geslachtsgemeenschap hebt gehad, is het zinvol om naar de huisarts te stappen. Deze kan dan bepalen of het nodig is om nader onderzoek te verrichten of om je door te verwijzen naar een specialist.

In een heleboel gevallen zullen koppels binnen twee jaar hun kinderwens op een natuurlijke wijze in vervulling zien gaan. Met andere woorden: de vrouw zal zwanger raken zonder dat daar enige medisch ingrijpen aan te pas is gekomen.

Onderzoek

Om erachter te kunnen komen of er wellicht problemen met de vruchtbaarheid een rol spelen bij het uitblijven van een zwangerschap is het nodig om zowel de man als de vrouw te onderzoeken.

Bij de man zal een dergelijk onderzoek in eerste instantie bestaan uit het nakijken van het sperma. Hierbij zal worden gekeken naar de beweeglijkheid, de vorm en het aantal aanwezige zaadcellen.

Het onderzoek van de vrouw kan veel uitgebreider zijn en onder andere een bloedonderzoek en een lichamelijk onderzoek inhouden. Op die manier kan namelijk vast worden gesteld of haar geslachtsorganen naar behoren werken en of de eicellen goed rijpen.

bewust puur banner

Afhankelijk van de uitkomst van deze onderzoeken zal de behandelend arts bepalen of er verder onderzoek nodig is of dat er een behandeling kan worden gestart om de kans op een zwangerschap te vergroten. Dit kan bijvoorbeeld het geval zijn bij vrouwen bij wie de eisprong niet goed verloopt. Door toediening van bepaalde medicatie is het immers mogelijk om de rijping van eicellen te bevorderen. De kans op een meerlingenzwangerschap is in een dergelijk geval overigens wel iets verhoogd.

Fabels

Wanneer het niet direct lukt om zwanger te worden zijn er altijd wel mensen in de nabije omgeving die met, uiteraard goedbedoelde, adviezen aan komen dragen. In een heleboel gevallen zullen dergelijke raadgevingen geen enkel effect hebben op het zwanger worden.

Zo zijn sommige mensen bijvoorbeeld van mening dat je geslachtsgemeenschap zou moeten hebben in tamelijk ingewikkelde houdingen om eerder een bevruchting tot stand te brengen.

Anderen geloven dat het vaak hebben van seks de kans op een zwangerschap zal vergroten.

Om de dag geslachtsgemeenschap hebben en als het kan rond de dag van de eisprong levert echter het beste resultaat op. Hiervoor hoef je je overigens niet in allerlei ingewikkelde posities te wringen want vast is komen te staan dat de alledaagse missionarishouding het beste werkt om zwanger te worden.

naturaplaza superfoods banner