Take a fresh look at your lifestyle.

Over je zwangerschap

Wanneer een vrouwelijk zoogdier, dus ook een mens, een bevruchte eicel en daarna een embryo en foetus in zich draagt wordt dat graviditeit genoemd. In de volksmond is dit fenomeen echter beter bekend onder de noemer zwangerschap. Een zwangerschap ontstaat door de versmelting van een zaadcel met een rijpe eicel (bevruchting).

single reizen online banner

Zwangerschapsduur

Gemiddeld duurt een zwangerschap bij de mens negen maanden, of veertig weken. Toch wordt er van een voldragen zwangerschap gesproken als de bevalling tussen de zevenendertigste en de tweeënveertigste zwangerschapsweek plaatsvindt. Om de duur van de zwangerschap te kunnen berekenen wordt vaan uitgegaan van de eerste dag van de laatste menstruatie, vanaf die dag worden er dan 280 dagen bij opgeteld om aan de uitgerekende datum te komen. Deze datum is overigens geen vaststaand feit maar eerder een richtlijn voor het verloop van de zwangerschap.

Begeleiding

In de westerse wereld worden zwangere vrouwen goed gecontroleerd en regelmatig gezien door een begeleider gezien. Een dergelijke begeleider kan de eigen huisarts zijn maar ook een verloskundige of een gynaecoloog. Voor deze begeleider is het erg belangrijk precies te weten hoelang een vrouw zwanger is. Niet alleen kan zo de groei en ontwikkeling van het ongeboren kind in de gaten worden gehouden maar ook kan worden bepaald of er extra complicaties kunnen ontstaan bij een eventuele bevalling.

Zwangerschapstest

Voordat een vrouw echter bij een verloskundige, of andere zwangerschapsbegeleider, terechtkomt zal zij eerst zeker moeten weten dat ze in verwachting is. In de meeste gevallen is het uitvoeren van een zwangerschapstest de meest gebruikte methode hiervoor. Soms wordt een zwangerschap echter per toeval ontdekt door bijvoorbeeld een medisch onderzoek.

bewust puur banner

Een zwangerschapstest maakt gebruik van de aanwezigheid van een hogere concentratie hCG (het hormoon humaan chorion gonadotrofine) in de ochtendurine. Alleen wanneer een vrouw zwanger is kan de aanwezigheid van dit hormoon aan worden getoond. De indicator die op de teststrip zit zal een reactie aangaan met het hormoon en een bepaalde verkleuring laten zien. Door deze verkleuring met een controlelijn te vergelijken kan worden bepaald of er sprake is van een zwangerschap.

Kwaaltjes

Soms hoeft er echter niet meteen een zwangerschapstest aan te pas te komen om te weten dat je zwanger bent. Sommige vrouwen hebben namelijk al vrij snel last van typische zwangerschapskwaaltjes zoals:

  • hoofdpijn
  • buikpijn
  • gespannen borsten
  • (ochtend)misselijkheid

Het uitvoeren van een zwangerschapstest is in die gevallen vaak alleen een bevestiging van een vermoeden.

Lichamelijke veranderingen

Door de zwangerschap zal het lichaam van de vrouw te maken krijgen met een heleboel veranderingen. Niet alleen zal in het begin haar hormoonhuishouding volledig in de war worden gestuurd maar ook zal het lichaam zich op de nieuwe taak gaan voorbereiden. Er zal immers een nieuw leven in gaan groeien dat op een zeker moment ook geboren wordt en daarna van moedermelk voorzien wil worden. Door de alsmaar groeiende baarmoeder en de baby die zich daarin bevindt zal de vrouw ook vaak te maken krijgen met een gewichtstoename. Dit extra gewicht zal eveneens een extra belasting vormen voor het lichaam.

naturaplaza superfoods banner