Take a fresh look at your lifestyle.

Wanneer vertel je dat je zwanger bent?

Zwanger zijn is voor de meeste mensen het mooiste wat er is. Het liefst zou je direct na het zien van de positieve zwangerschapstest het dan ook van de daken willen schreeuwen. Ondanks deze grote vreugde wachten een heleboel mensen toch met het wereldkundig maken van dit blijde nieuws. De reden hiervoor is gelegen in het feit dat in de eerste drie maanden van een zwangerschap er nog van alles mis kan gaan.

single reizen online banner

Dertiende zwangerschapsweek

De kans op een miskraam is rond de dertiende week van de zwangerschap echter aanzienlijk kleiner geworden. Dit is voor veel aanstaande ouders dan ook het moment om mensen in hun directe omgeving op de hoogte te brengen van de aanstaande gezinsuitbreiding. Uiteraard is dit geen must en wanneer je al eerder wilt vertellen dat je zwanger bent dan ben je daar natuurlijk vrij in.

Zwangerschapskwaaltjes

In sommige gevallen wordt het voor de naaste omgeving duidelijk dat je zwanger bent doordat ze bepaalde zwangerschapskwaaltjes opmerken. Je kunt bijvoorbeeld veel last hebben van misselijkheid en zelfs moeten braken. In combinatie met hoofdpijn, buikpijn en gespannen borsten is misselijkheid al snel een link naar een mogelijke zwangerschap.

bewust puur banner

Formaliteiten

Voor werkende vrouwen is het tijdig kenbaar maken van de zwangerschap absoluut noodzakelijk in verband met het regelen van het zwangerschapsverlof en eventuele vervanging gedurende deze periode. Ook zal er op tijd kraamzorg en wellicht kinderopvang moeten worden geregeld.

Lichamelijke veranderingen

Na enige tijd zal een zwangerschap meestal niet meer verborgen gehouden kunnen worden voor de buitenwereld. Een zwangere vrouw zal immers een dikkere buik krijgen ten gevolge van de alsmaar uitdijende baarmoeder en de groeiende baby. In de eerste maanden van de zwangerschap kun je deze veranderingen nog wel een beetje verdoezelen door het dragen van wijdvallende kleding maar na verloop van tijd zal dit geen soelaas meer bieden. De mensen in de naaste omgeving hebben dan in regel geen extra uitleg meer nodig: het lichaam van de vrouw zal duidelijk zijn over de aanwezigheid van het nieuwe leven.

Eigen keuze

Natuurlijk ligt de keuze altijd bij de aanstaande ouder(s) om bepaalde mensen, al dan niet, op de hoogte te brengen van de zwangerschap. Ook het moment waarop dit gaat gebeuren wordt volledig door hen bepaald. In bepaalde situaties is het echter aan te raden om tijdig de komst van een nieuwe spruit aan te kondigen zodat er de nodige zaken geregeld kunnen worden met betrekking tot bijvoorbeeld werk, opleiding of de verzorging van de baby.

naturaplaza superfoods banner