Take a fresh look at your lifestyle.

Gevoelige buik bij aanraking of drukken tijdens de zwangerschap

Artsen en andere zwangerschapsbegeleiders zien geregeld vrouwen die klagen over buikpijn, en dan vaak aan het begin van het tweede zwangerschapstrimester. Ondanks dat deze klacht dikwijls ter sprake komt, is nog altijd niet helemaal duidelijk waar deze exact vandaan komen.

single reizen online banner

Gevoeligheid bij aanraking van de buik

Het is echter wel een feit dat de buikpijnklachten die optreden gedurende de zwangerschap voor bepaalde vrouwen meer onaangenaam zijn dan voor anderen. Voor hen zal er al sprake zijn van gevoeligheid van de buik bij een aanraking, bijvoorbeeld met een ultrasone transducer, wanneer deze in het gebied rondom de navel wordt bewogen.

De vraag is echter: is de buikpijn echt begonnen ergens in het tweede zwangerschapstrimester, of is er sprake van symptomen die gewoon in verband kunnen worden gebracht met deze periode van de zwangerschap, gewoon omdat die vrouwen dan worden gezien voor onder andere het maken van echo’s? Op deze vraag is helaas niet altijd een duidelijk antwoord te geven.

Ondanks dat er geen bevredigende verklaring kan worden gegeven voor de gevoeligheid bij aanraking of het uitoefenen van druk op de buik tijdens de zwangerschap, kan wel met zekerheid worden gesteld dat dit gevoel echt is. Het is om die reden alleen al zinvol om naar redenen voor dit symptoom te gaan zoeken.

van asten baby banner

Misvattingen over pijn rondom de navel

Om te beginnen is het heel belangrijk om te weten welke factoren geen pijn of gevoeligheid rondom de navel zullen veroorzaken. Een heleboel zwangere vrouwen met deze klachten vragen zich af waar hun navel mee is verbonden. Ze denken bijvoorbeeld dat er iets aan hun navel trekt vanuit hun buik waardoor deze pijn of gevoeligheid ontstaat. Andere vrouwen denken dat hun navel op de één of andere manier direct in verbinding staat met hun baarmoeder, met de placenta of zelfs met de navelstreng van hun ongeboren baby.

Dit alles is niet het geval. De navel is namelijk normaal gesproken helemaal nergens mee verbonden bij een volwassene. Wel speelt een navel een cruciale rol bij de ontwikkeling van een foetus. Na de foetale periode zal de navel echter niet langer meer aan iets in het lichaam vastzitten.

Waarom heb je een navel?

Zoals we al eerder aangaven zit je navel nergens aan vast in je lichaam. Tijdens een zwangerschap zal de navelstreng echter wel een verbinding vormen met de navel van de foetus, waardoor de zich ontwikkelende baby zal zijn verbonden met de placenta. In de navelstreng zitten bloedvaten (de slagaders) die afvalstoffen afvoeren van de baby en een ander bloedvat zal op zijn beurt het ongeboren kindje voorzien van zuurstof en de nodige voedingsstoffen.

bewust puur banner

Al vroeg tijdens de ontwikkeling van de ongeboren baby zal de navelstreng een verbinding vormen met de zich ontwikkelende foetale blaas en dienst doen als een urineblaas totdat de baby zelfs een werkend exemplaar heeft ontwikkeld. Voorafgaand aan de geboorte, zal deze verbinding worden verbroken en zal er een band (het zogenaamde mediaan ligament van de navelstreng) van onder de navel tot aan de bovenzijde van de urineblaas gaan lopen. Zo nu en dan zal de oude verbinding echter intact blijven tussen de urineblaas en de navel ​​na de geboorte. Dit is echter een uiterst zeldzaam fenomeen en komt slechts bij één op de 5000 mensen voor. Het is dus niet erg waarschijnlijk dat hier sprake van zal zijn als je eenmaal een volwassen vrouw bent. De kans dat dit tijdens een zwangerschap pijn of gevoeligheid rondom je navel zal veroorzaken is dan ook zeer klein te noemen.

Onverklaarde pijn rondom de navel

In de regel zullen zwangere vrouwen buikpijn ervaren op momenten dat er druk wordt uitgeoefend in het gebied rondom hun navel. Bepaalde vrouwen zijn echter zeer gevoelig en bij gen zal alleen al het aanraken van de huid ervoor zorgen dat ze terugdeinzen. Dit fenomeen kan bij begeleiders van zwangerschappen tot enige verwarring zorgen omdat zij weten dat de zenuwen, die zich in de huid bevinden, volledig gescheiden zijn van alles wat er zich in de buik bevindt. Een gevoelige huid kan om die reden niet het gevolg zijn van veranderingen in de buik gedurende een zwangerschap.

Verder is de navel het meest dunne gedeelte van de buikwand. Wellicht dat dit de reden is waarom juist dat gebied eerder wat meer gevoelig zal worden in de loop van een zwangerschap. In de praktijk blijkt dat de pijn en gevoeligheid rondom de navel doorgaans afneemt naarmate de zwangerschap vordert. Dit kan zo zijn omdat de zwangere vrouw gewoon aan de pijn of gevoeligheid gewend is geraakt, of de onderliggende oorzaak van deze klacht vanzelf weer is verdwenen. Totdat dit het geval is kan het toedienen van plaatselijke warmte, het nemen van paracetamol of het dragen van een speciale zwangerschapsband ter ondersteuning van de alsmaar verder uitdijende buik, het ongemak enigszins helpen verlichten.

Pijn of gevoeligheid rondom de navel die wel kan worden verklaard

Er zijn een aantal oorzaken voor pijn en gevoeligheid van de buik tijdens een zwangerschap die wel op een logische manier te verklaren zijn. Een daarvan is de ontwikkeling van een navelbreuk, waarbij de ingewanden zich rondom de navel strengelen. Op het ogenblik dat de darmen bekneld raken, dan kunnen deze ontstoken raken en pijnklachten met zich mee gaan brengen. Deze situatie is echter niet moeilijk te diagnosticeren omdat er dan een harde massa in de buurt van de navel voelbaar zal zijn. Als je merkt dat dit bij jou aan de orde is, dan is het zaak om contact op te nemen met een arts.

Een andere mogelijke bron van pijn is de uitrekking van reeds aanwezig littekenweefsel dat vervolgens aan de navel vast kan gaan zitten. Indien je in het verleden een operatieve ingreep in je buik hebt ondergaan, dan kunnen andere weefsels en structuren, zoals de darmen of omemtum (een bepaalde plooi van het buikvlies) daar in vast komen te zitten en kan er een zeker ongemak ontstaan als deze door de alsmaar verder groeiende buik worden uitgerekt.

Onderzoek naar andere verklaringen is nodig

Omdat het tot op de dag van vandaag niet volledig duidelijk is waarom zwangere vrouwen last krijgen van pijn of gevoeligheid van hun buik is nader onderzoek zeker noodzakelijk. Zelfs mensen die gezien worden als experts op het gebied van buikwand- en bekkenchirurgie kan immers bevredigende verklaringen geven voor dit fenomeen. Dat neemt overigens niet weg dat er geen sprake zou zijn van een reëel probleem, in de praktijk is namelijk maar al te vaak gebleken dat het bestaat. Op het moment dat je als zwangere vrouw last hebt van pijn of gevoeligheid rondom je navel, dan hoef je dus absoluut niet meer te twijfelen aan jezelf. Je bent immers niet gek, maar je erg veel zorgen maken is evenmin noodzakelijk omdat je waarschijnlijk te maken hebt met een zwangerschapskwaaltje dat niet ernstig van aard is.

naturaplaza superfoods banner