Wanneer je je met bloed onder je teen- of vingernagel meldt bij een arts, dan zal deze dit als een “subunguaal hematoom” betitelen. In de regel komt er bloed onder een nagel op momenten dat de betreffende nagel betrokken is bij een trauma, bijvoorbeeld wanneer deze geplet is onder iets zwaars of als er een beklemming plaats heeft gevonden. Bloed onder een nagel kan symptomen met zich meebrengen als:
- een hevige pijn in het aangedane deel van het lichaam,
- een drukkend gevoel dat wordt veroorzaakt door het bloed dat zich onder de nagel op heeft gehoopt.
Behalve als je ook last hebt van één of meerdere gebroken botten, een beschadigd nagelbed en/of de omliggende weefsels, dan kan dit letsel doorgaans als niet erg zorgelijk worden gezien.
Oorzaken van bloed onder een nagel
Bloed onder een nagel is een verwonding die vrij eenvoudig kan ontstaan. Je kunt hiermee te maken krijgen op momenten dat:
- je met één of meerdere vingers tussen een autodeur of huisdeur terecht bent gekomen,
- je met een hamer, of ander zwaar voorwerp, op je vinger hebt geslagen,
- je een zwaar voorwerp, zoals een halter of een steen, op je teen hebt laten vallen
- je je teen hebt gestoten tegen een hard voorwerp of oppervlak
Op het ogenblik dat je wel een donkere plek onder een nagel waarneemt, maar er geen sprake is van enig letsel, dan is het verstandig om dit met je huisarts te bespreken om zo andere mogelijke oorzaken uit te kunnen sluiten.
Symptomen van bloed onder een nagel
Het meest voorkomende symptoom is bij bloed ondereen nagel is het ervaren van een hevig kloppende pijn. Deze pijn is het gevolg van de druk die door het opgehoopte bloed, onder de nagel en het nagelbed, uit wordt geoefend op het omliggende weefsel.
Je hebt wellicht eveneens last van:
- Een donker gekleurde plek (deze kan zowel rood, kastanjebruin als paarszwart zijn) onder de gehele, of een deel, van de aangedane nagel.
- Gevoeligheid van de top van de aangedane vinger of teen.
- Zwelling van de top van de aangedane vinger of teen.
Diagnosticeren van bloed onder een nagel
Indien je te maken hebt gehad met een zware klap op je vinger of teen, dan dien je direct de hulp van een arts in te schakelen, of naar een eerste hulpafdeling van een ziekenhuis te gaan. Dit is absoluut noodzakelijk wanneer er sprake is van één of meerdere botbreuken, een ernstige beschadiging aan het nagelbed en/of de omliggende weefsels. Een arts zal de aangedane nagel dan kunnen onderzoeken en er zal waarschijnlijk eveneens een röntgenfoto gemaakt worden om te kunnen beoordelen of je een botbreuk of ander letsel op hebt gelopen.
Het behandelen van bloed onder een nagel
Een pijnloos en klein subunguaal hematoom hoeft in de regel niet door een arts te worden behandeld. Maar de druk die uit wordt geoefend door het bloed dat zich onder de aangedane nagel ophoopt kan voor flink wat pijn zorgen. Om de pijn te verlichten, kan de arts een zogenaamde decompressie, ook wel trephination genoemd, uitvoeren waardoor het bloed, dat zich onder de nagel bevindt, kan wegvloeien, en op deze manier de druk en de pijn in dit deel van het lichaam zal worden verlicht. Vaak zal de arts kan de aangedane vinger of teen verdoven door een zenuw te blokkeren voordat er één van de volgende decompressiemethoden toegepast zullen worden:
- Brander: Hierbij zal een arts een verwarmde draad (de brander is een zogeheten elektrocauterisatie-apparaat) of koolstoflaser gebruiken om een gaatje of gaatjes in de nagel te maken. De verwarmde punt van de draad zal worden gekoeld wanneer er contact wordt gemaakt met het hematoom (de blauwe plek), waardoor er geen letsel aan het nagelbed zal ontstaan. Deze ingreep wordt doorgaans als snel en pijnloos ervaren.
- Naald. Een arts zal een naald gebruiken om een gat in de aangedane nagel te maken.
Na de ingreep zal de arts de aangedane nagel verbinden en dien je voor de duur van 12 uur na de decompressie de vinger of teen verbonden houden. Ook moet je de aangedane vinger of teen omhoog leggen en wellicht ook koelen met behulp van koude kompressen. In bepaalde gevallen kan een arts je het advies geven om een spalk te gaan dragen voor ongeveer 3 dagen zodat de gevoeligheid van de aangedane plaats af kan nemen.
De meest belangrijke complicatie die in verband kan worden gebracht met decompressie is een kleine kans op het ontstaan van een infectie in het achtergebleven hematoom. Daarnaast kan, wanneer je bloed onder een groot deel van het nageloppervlak hebt, het nagelbed beschadigd raken. In een dergelijk geval zal de arts wellicht heel de nagel weg moeten halen en met behulp van hechtingen het nagelbed herstellen.
Herstel van bloed onder een nagel
Behalve wanneer het aangedane deel, dus het deel van de nagel waar bloed onder zit, erg klein is, dan zal de betreffende nagel doorgaans na een paar weken vanzelf loslaten. Het loslaten van de nagel is te wijten aan het opgehoopte bloed dat de nagel van het nagelbed los heeft gemaakt.
Een nieuwe vingernagel kan echter al binnen 8 weken weer terug zijn gegroeid. Een nieuwe teennagel zal er daarentegen circa 6 maanden overdoen om weer helemaal terug te groeien. Op het moment dat er schade is ontstaan aan het nagelbed en/of het omliggende weefsel, dan kan het overigens wel langer duren voordat de nieuwe nagel weer helemaal terug zal zijn gegroeid.
Je moet je echter wel bedenken dat, zelfs wanneer er de best mogelijke reparatie plaats heeft gevonden, er nog altijd een kans bestaat dat de nieuwe nagel weliswaar teruggroeit, maar dat deze er niet normaal uitziet. Indien je problemen opmerkt met een nagel die op deze manier geneest, of die op een ongewone manier teruggroeit, dan dien je dit te bespreken met je huisarts zodat deze de situatie kan beoordelen en er wellicht een aanvullende behandeling in gang kan worden gezet.