Take a fresh look at your lifestyle.

Hoeveel kost IVF in België?

Indien de overheid niet, onder strikte voorwaarden, zou bijspringen door een deel van de kosten van een Ivf-behandeling voor haar rekening te nemen dan zou het voor een zeer geringe groep mensen maar weggelegd zijn om op die manier zwanger te worden.

single reizen online banner

Kosten

Bij IVF worden er niet alleen kosten gemaakt voor de behandelingen zelf maar ook voor de medicijnen die hierbij worden gebruikt en de handelingen die in het lab worden verricht. Als je aan de voorwaarden voldoet dan zul je slechts een deel van de medicijnkosten gepresenteerd krijgen. Je bent per behandeling ongeveer 300 tot 500 euro kwijt, de overige kosten zoals de laboratoriumhandelingen van meer dan 1100 euro worden gelukkig wel terugbetaald.

Voorwaarden

Door strenge voorwaarden te verbinden aan de terugbetaling van ivf-kosten wil de overheid tegengaan dat er te veel meerlingenzwangerschappen zullen ontstaan door deze vorm van vruchtbaarheidsbehandeling. Het aantal terug te plaatsen embryo’s is namelijk wettelijk aan banden gelegd en afhankelijk van de leeftijd van de patiënte en het aantal al ondergane behandelingen.

 

bewust puur banner

Verder zul je alleen een vergoeding krijgen als je

  • jonger bent dan 42 jaar
  • in een erkende en gespecialiseerde kliniek de behandeling ondergaat
  • niet meer dan zes poging onderneemt.

Verklaring

Voordat je aan een ivf-behandeling kunt gaan beginnen dien je eerst een medische goedkeuring te krijgen van een arts van het ziekenfonds. Met deze verklaring kun je vervolgens naar de behandelende kliniek gaan en starten de cyclus. Zonder goedkeuring kun je je daar uiteraard ook laten behandelen maar dan zijn de kosten helemaal voor eigen rekening. De kosten kunnen dan behoorlijk hoog oplopen omdat er dikwijls meerdere behandelingen nodig zijn voordat er een zwangerschap uit voortvloeit.

Advies

Ondanks de kosten en de relatief geringe kans van slagen kun je in alle gevallen het advies van je behandeld arts het beste volgen als deze bijvoorbeeld aangeeft maar één embryo terug te plaatsen in plaats van twee. De kans op complicaties bij een meerlingenzwangerschap is namelijk groter dan wanneer je maar één kleintje verwacht. De kans dat er iets niet goed gaat zal bij een meerlingenzwangerschap dan ook groter zijn wat betekent dat je poging eerder kan mislukken. Behalve het verdriet dat dit op zal leveren, kost het ook weer een extra cyclus mocht je besluiten toch weer verder te gaan.

naturaplaza superfoods banner