Take a fresh look at your lifestyle.

Wanneer is het te vroeg voor een zwangerschap?

Van tijd tot tijd komen er berichten in het nieuws waarin wordt verhaald wordt over zeer jonge meisjes die in verwachting zijn of die zijn bevallen. Het gaat in deze berichten dan meestal over meisjes jonger dan tien jaar. Met andere woorden: een kind dat zelfs een kind verwacht of heeft gekregen.

single reizen online banner

Onvolgroeid lichaam

Bij deze zeer jonge meisjes zal de zwangerschap vaak niet goed aflopen als er niet medisch wordt ingegrepen. Hun lichaampje is gewoonweg niet voldoende ontwikkeld om een zwangerschap en/of een bevalling aan te kunnen. Indien ze geen abortus mogen plegen zal de bevalling in de meeste gevallen kunstmatig worden uitgevoerd (een keizersnede). Het zal duidelijk zijn dat deze meisjes absoluut te jong zijn om zwanger te worden of om zelf moeder te worden. Veel van deze meisjes beseffen vaak niet eens wat er met hen aan de hand is.

Tienermoeders

Maar ook als een meisje ouder is dan tien is het dikwijls nog te vroeg voor het moederschap. Hun lichaam zal misschien wel wat beter ontwikkeld zijn, en ook zullen ze beter beseffen wat er met hen is gebeurd, toch kan een zwangerschap voor hen nog te vroeg zijn gekomen. Voor het moederschap zijn ze gewoon nog te onvolwassen.

Wanneer te jong

De enige criteria die kunnen aangeven of een meisje te jong is voor een zwangerschap zijn:

bewust puur banner
  • haar lichamelijke ontwikkeling
  • haar mentale ontwikkeling
  • haar verantwoordelijkheidsgevoel

Op het moment dat blijkt dat één van deze aspecten een zwangerschap in de weg staat dan kan worden gesteld dat een meisje nog niet toe is aan een zwangerschap.

Gevoel

Wanneer jezelf het gevoel hebt nog niet toe te zijn aan een zwangerschap of jezelf nog te jong vindt om moeder te worden dan is het beter om, als je seksueel actief bent, betrouwbare voorbehoedsmiddelen te gebruiken.

Kinderwens

Maar ook als je wel een kinderwens hebt kan het soms beter zijn nog een poosje te wachten met zwanger worden, bijvoorbeeld als je nog op school zit en geen diploma hebt gehaald. In de huidige maatschappij is het namelijk erg moeilijk om een goede baan te vinden zonder dat je een degelijke opleiding hebt gevolgd. Het zal daardoor ook lastig worden om het geld te verdienen dat nodig is om een kind groot te brengen. Daarbij komt verder nog dat het moederschap een grote verantwoordelijkheid met zich meebrengt, en ook al ben je lichamelijk volgroeid wanneer je geestelijk nog te veel kind bent zal een zwangerschap niet de juiste beslissing zijn.

naturaplaza superfoods banner