Take a fresh look at your lifestyle.

Roken en de vruchtbaarheid gevolgen

Zodra je besloten hebt om aan je kinderwens gehoor te willen geven is het absoluut aan te raden om direct te stoppen met roken. Dit geldt overigens voor zowel de aanstaande vader als de aanstaande moeder. Roken is namelijk niet alleen erg ongezond, ook zal het zorgen voor een verminderde vruchtbaarheid en dus een kleinere kans om zwanger te worden.

single reizen online banner

Rokende vrouwen

Bij een vrouw zal het roken van tabakswaren ervoor zorgen dat haar eicellen aangetast zullen worden. Door de beschadigingen aan de eicellen zullen deze minder gemakkelijk worden bevrucht, zal de innesteling in de baarmoederwand problemen kunnen geven en kan er zelfs eerder een miskraam optreden.

Rokende mannen

Maar roken heeft niet alleen een negatieve invloed op de vruchtbaarheid van vrouwen want ook bij mannen zal deze ongezonde gewoonte de vruchtbaarheid in de weg staan zelfs voor impotentie kunnen zorgen. De nicotine die in tabakswaren zit verwerkt zal er namelijk voor zorgen dat de bloedvaatjes in de penis worden vernauwd. Daardoor zal er een mindere goede doorbloeding van de penis plaatsvinden met als gevolg dat de man geen erectie kan krijgen en dus niet tot een zaadlozing kan komen.

bewust puur banner

Zwangerschapskans verhogen

Om de kans om zwanger te worden te verhogen is het dus zaak om te stoppen met roken. Door samen te stoppen heb je bovendien wat extra steun en is de kans van slagen groter. Daarbij komt verder nog dat kinderen, ook als ze nog niet zijn geboren, beter niet bloot kunnen worden gesteld aan de stoffen die vrijkomen tijdens het roken van tabakswaren.

Risico’s voor het kind

Zou de moeder blijven roken tijdens de zwangerschap dan is de kans groot dat het ongeboren kind hier schade van zal ondervinden. Zo is vast komen te staan dat kinderen van rokende moeders een minder hoog geboortegewicht hebben en vaak een minder goede start maken. Dit zouden voldoende redenen moeten zijn voor beide ouders om het gevecht aan te gaan met hun slechte gewoonte. De gezondheid van je (ongeboren) kind is toch het belangrijkste wat er bestaat. Bovendien heeft elk kind recht op gezonde ouders en een frisse leefomgeving.

Hulp

Als je al hebt geprobeerd om te stoppen met roken maar telkens weer wordt verleid om naar een sigaret te grijpen dan zijn er verschillende wegen te bewandelen om toch je doel te bereiken. Om te beginnen kun je eens gaan praten met je huisarts, deze kan je een aantal handvatten aanreiken om het stoppen wat minder moeilijk te maken. Verder kun je jezelf een beloning in het vooruitzicht stellen als het je lukt om te stoppen met roken (de mooiste beloning is uiteraard een gezond kind op de wereld zetten).

naturaplaza superfoods banner