Take a fresh look at your lifestyle.

Meest voorkomende problemen met sperma

Om een eicel te kunnen bevruchten zal een man voldoende beweeglijke zaadcellen moeten aanmaken. De weg naar de eicel toe is immers niet zonder gevaar voor deze kleine zwemmers en bovendien zijn er altijd een aantal zaadcellen bij die een abnormale vorm hebben en hun doel dus nooit zullen bereiken.

vitaminstore gezond leven banner

Spermaproductie

Een van de problemen bij de vruchtbaarheid van de man is een minder goede, of ronduit slechte, zaadproductie. De oorzaak daarvan kan bijvoorbeeld liggen in het ontbreken van één van de teelballen, een minder goede rijping van de zaadcellen, een te hoge lichaamstemperatuur of de invloed van factoren van buitenaf zoals werk- en leefomstandigheden.

Kwaliteit van het sperma

De vorm en de beweeglijkheid van het zaad zijn eveneens van groot belang voor de kwaliteit van het sperma en dus voor de kans op een bevruchting van een rijpe eicel. Indien de vorm van de zaadcellen niet goed is zal deze niet tijdig de eicel weten te bereiken. Ook het aantal beweeglijke zaadcellen zal de kwaliteit van het sperma bepalen. Op het moment dat er niet voldoende goede zaadcellen aanwezig zijn dan zal de kans op een bevruchting worden verkleind. Een slechte spermakwaliteit kan een aantal uiteenlopende oorzaken hebben zoals een ontsteking van de geslachtsorganen in het verleden, een geslachtsziekte, een medische behandeling of een operatie.

bewust puur banner

Antistoffen

In bepaalde gevallen kunnen zaadcellen antistoffen bevatten die ervoor zorgen dat de cellen zich minder goed kunnen bewegen en uiteindelijk samenklonteren op het moment dat zij het baarmoederslijmvlies hebben bereikt.

Overige factoren

  • Een mindere kwaliteit van het sperma kan in bepaalde gevallen erfelijk zijn bepaald of door een trauma aan de geslachtsorganen van de man worden veroorzaakt. Verder kunnen er chromosomale afwijkingen in de zaadcellen aan worden getoond wanneer een man minde vruchtbaar blijkt te zijn.
  • Slechte leefgewoontes kunnen eveneens voor een verminderde vruchtbaarheid bij de man zorgen. Hierbij kun je bijvoorbeeld denken aan het roken van tabakswaren, het gebruik van drugs of bepaalde medicatie of het drinken van alcoholische drank maar ook aan het werken met bepaalde chemische stoffen of onder omstandigheden waarin de zaadballen niet op de meest ideale temperatuur kunnen worden gehouden.
  • Maar ook minder voor de hand liggende factoren kunnen de kwaliteit van het sperma nadelig beïnvloeden. Voorbeelden hiervan zijn het te vaak ejaculeren (meerdere malen op een dag), het hebben van koorts, een virusinfectie en leven met veel spanningen of stress.
naturaplaza superfoods banner