Take a fresh look at your lifestyle.

3 manieren om diarree te behandelen

In de regel zal een periode dat je last hebt van diarree maar een paar dagen duren en vanzelf weer verdwijnen zonder dat daar enige medische behandeling aan te pas hoeft te komen. “Maar ernstige diarree, diarree die langer duurt dan een paar dagen, of langdurige episoden van diarree zijn allemaal redenen om een arts te bezoeken, omdat deze gevallen een teken kunnen zijn van een meer ernstige aandoening”, zegt Stephen Bickston, hoogleraar interne geneeskunde en directeur van het inflammatoire darmziekte-programma aan het Virginia Commonwealth University Health Center in Richmond.

single reizen online banner

Het is eveneens van belang om te onthouden dat behandelingen van diarree bij volwassenen, in het bijzonder als het gaat om geneesmiddelen, wellicht niet hetzelfde zijn als die voor kinderen die te kampen hebben met diarree. Om die reden is het dan ook zaak dat je altijd eerst contact opneemt met je huis- of kinderarts. Pas wanneer je arts akkoord heeft gegeven, weet je zeker dat je je kind op een veilige manier deze medicatie kunt geven.

3 manieren om diarree te verminderen

Op het ogenblik dat je last hebt van diarree, dan hebben we hieronder een drietal manieren voor je op een rijtje gezet waar je dit ongemak mee kunt verminderen:

1. Zorg ervoor dat je goed gehydrateerd blijft

Je lichaam kan een heleboel vocht en zouten verliezen als je last van diarree hebt, waardoor uitdroging absoluut op de loer ligt. Geregeld dunne- en waterige ontlasting produceren, kan immers snel leiden tot het verlies van behoorlijk wat vocht. Hieronder hebben we een aantal simpele manieren voor je verzameld om in deze situaties goed gehydrateerd te blijven:

  • Kies voor sportdrankjes. “Sportdrankjes zijn een logisch e keuze en bovendien zijn ze verkrijgbaar in een heleboel verschillende smaken,” zegt Dr Bickston. Sportdrankjes werken goed vanwege het feit dat er zowel suikers als zouten in zitten. Deze stoffen zorgen ervoor dat vocht eenvoudiger door je lichaam op wordt genomen, en dit effect zal nog verder worden versterkt als tegelijkertijd worden gebruikt. Je kunt overigens gemakkelijk je eigen sportdrank maken door een theelepel zout te mengen met een liter appelsap, zegt Bickston. “Die geringe hoeveelheid zout zal het lichaam helpen om beter vocht op te nemen terwijl het niet voldoende zal zijn om het appelsap een slechte smaak te bezorgen.” Bickston beveelt verder aan om je drankjes op kamertemperatuur te drinken omdat een wat warmer drankje je lichaam meer goed zal doen dan een koude variant.
  • Houd het bij heldere vloeistoffen. Een aantal andere goede keuzes voor de behandeling van diarree zijn heldere bouillon en water, behalve wanneer je in het buitenland op reis bent. In veellanden is het kraanwater namelijk niet geschikt voor consumptie en dien je water te gebruiken uit afgesloten flessen die je na aankoop zelf open hebt gemaakt.
  • Vermijd drankjes die de klachten erger kunnen maken. Cafeïnehoudende-, alcoholische- en suikerbevattende dranken kunnen uitdroging erger maken. Melk en andere zuivelproducten kunnen eveneens je klachten verergeren, omdat diarree een tijdelijke lactose-intolerantie met zich mee kan brengen.

2. Probeer een licht verteerbaar dieet aan te houden

Wanneer je een korte periode last van diarree hebt, dan zul je je dieet doorgaans licht willen houden. Wellicht vind je het dan bijvoorbeeld prettig om gedurende de eerste 24 uur enkel en alleen maar heldere vloeistoffen te drinken. Vervolgens kun je dan geleidelijk wat neutrale voedingsmiddelen toe gaan voegen aan je dieet. Voorbeelden van neutrale voedingsmiddelen zijn:

  • bananen,
  • rijst,
  • appelmoes,
  • toast.

Deze voedingsmiddelen samen staan ook wel bekend als het BRAT-dieet. Een meer uitgebreide versie van dit dieet met thee wordt aangeduid met de afkorting BRATT. Wetenschappelijk onderzoek heeft echter aan weten te tonen dat er niet veel bewijs voor handen is die de voordelen van het volgen van dit dieet kunnen ondersteunen, maar dat wil niet zeggen dat het wel volgen kwaad zou kunnen als je diarree hebt.

bewust puur banner

Het is echter wel zo dat, ondanks dat bananen wellicht goed zijn voor volwassenen, deze vruchten juist niet aan worden bevolen voor kinderen die last hebben van braken. Crackers en aardappelpuree (zonder de toevoeging van boter) kunnen een beter alternatief zijn voor zowel volwassenen als voor kinderen die te kampen hebben met diarree.

Indien de diarree langer dan een paar dagen aan blijft houden, dan wil je wellicht het voedsel dat je binnenkrijgt nader onder de loep nemen, want bepaalde voedingsmiddelen kunnen je darmen irriteren en de klachten waar diarree mee gepaard gaat erger maken. Je kunt hierbij denken aan voedingsmiddelen die een heleboel vezels bevatten, zoals zemelen, volkoren granen en zilvervliesrijst, maar ook vette of overmatig zoete producten. Voedingsmiddelen die gezoet zijn met sorbitol kunnen namelijk ook de diarree erger maken, aldus Bickston. Indien een dunne ontlasting een probleem is, dan wil je wellicht liever dit soort voedingsmiddelen (tijdelijk) van je menu schrappen.

Indien je het vermoeden hebt dat je diarree het gevolg is van het eten van een bepaald soort voedsel, dan kun je een zogenaamd eliminatiedieet proberen. Dit wil zeggen dat je het verdachte voedingsmiddel uit weglaat uit je dieet tot je vast kunt stellen of dit een probleem vormt. Wanneer dat niet het geval is, dan kun je echter weer met een gerust hart het betreffende voedsel blijven eten. “De moeilijkheid die ik bij een groot aantal patiënten zie, is dat ze dergelijk voedsel niet opnieuw aan hun dieet toevoegen, zelfs wanneer ze geen weten dat deze producten geen probleem veroorzaken. Op die manier ontstaan er echter wel zelf in elkaar geknutselde diëten die eigenlijk kant nog wal raken”, zegt Bickston. ‘Deze mensen eten bijvoorbeeld alleen nog maar aardappelpuree en rijst.’

3. Probeer geneesmiddelen die zonder doktersrecept te koop zijn

In een heleboel gevallen kunnen vrij verkrijgbare geneesmiddelen nuttig zijn bij het stoppen van een enkele episode van diarree, in het bijzonder de variant die ontstaat als je op reis bent in het buitenland (zogenaamde reizigersdiarree), die voort kan komen uit het eten van besmet voedsel of het drinken van besmet water in het buitenland. Vrij verkrijgbare geneesmiddelen zijn bijvoorbeeld middelen die de stoffen loperamide en bismutsubsalicylaat bevatten. “Dergelijke middelen zijn vrij goed zo nu en dan te gebruiken en hebben het grote voordeel dat je er geen doktersvoorschrift voor hoeft te vragen,” zegt Bickston, maar ze mogen absoluut niet langer dan twee dagen gebruikt worden.

Verder is er nog een belangrijk aspect dat je in gedachten dient te houden wanneer je geneesmiddelen gaat gebruiken om reizigersdiarree baas te worden: deze middelen kunnen je wellicht in eerste instantie een beter gevoel geven, maar tevens de aanwezige bacteriën, parasieten of virussen langer in je spijsverteringssysteem houden. In een groot aantal gevallen zal diarree bovendien vanzelf weer verdwijnen binnen een paar dagen. Indien de klachten tocht langer aan blijven houden, dan dien je je huisarts te raadplegen en samen met hem, of haar, te bepalen welke stappen er vervolgens gezet moeten gaan worden om van je klachten af te komen.

naturaplaza superfoods banner