De morning afterpil is een middel dat wordt gebruikt om te voorkomen dat er een zwangerschap ontstaat na het hebben van onbeschermde seks. De werking ervan is niet helemaal duidelijk maar volgens sommigen zou deze gebaseerd zijn op het uitstellen van de eisprong. Hoewel sommige mensen vinden dat een dergelijk middel ethisch niet verantwoord is, is het vandaag de dag vrij te koop bij elke apotheek.
Geen anticonceptiemiddel
Door de morning afterpil wordt het lichaam van de vrouw niet tijdens de geslachtsgemeenschap beschermd tegen een zwangerschap. Pas na het hebben van seks wordt dit middel genomen in de hoop zo een zwangerschap te voorkomen. Hoewel er dus wel een bevruchting van de eicel voorkomen kan worden zien veel mensen het middel eerder als een noodoplossing dan als een voorbehoedsmiddel, bijvoorbeeld wanneer een ander anticonceptiemiddel niet naar behoren heeft gewerkt of de werking ervan is verstoord.
Betrouwbaarheid
Helaas is de betrouwbaarheid van een morning afterpil geen honderd procent. Deze is zelfs maar 95 procent betrouwbaar, mits je deze binnen 12 uur na de onbeschermde seks, inneemt. Zodra er meer tijd zit tussen het hebben van onveilige geslachtsgemeenschap en de inname van de morning afterpil, zal de betrouwbaarheid verder afnemen. Na 48 uur is deze bijvoorbeeld al gedaald naar 85 procent en na 72 uur zelfs naar nog maar 58 procent.
Gebruik na seks | Betrouwbaarheid |
< 12 uur | 95 procent |
48 uur | 85 procent |
72 uur | 58 procent |
Mogelijke zwangerschap
Na het vrijen zonder een deugdelijk voorbehoudmiddel te gebruiken is er altijd een kans om zwanger te worden. Door de geringere betrouwbaarheid van de morning afterpil dien je dus nog altijd goed te controleren of je ook echt niet in verwachting bent. Deze zekerheid heb je als je normaal ongesteld wordt. Wanneer je menstruatie echter uitblijft, is het aan te raden om toch een zwangerschapstest te doen om zekerheid te krijgen.
Beter voorkomen
Doordat de betrouwbaarheid van de morning afterpil toch in zekere zin te wensen over laat is het beter om tijdens het vrijen altijd een goede bescherming te gebruiken. Wanneer je twijfelt over een bepaald anticonceptiemiddel dan kun daar extra informatie over inwinnen bij bijvoorbeeld je huisarts en eventueel (tijdelijk) een tweede middel bij gebruiken zodat je zeker weet dat je niet in verwachting zult raken. Een dergelijk methode geeft over het algemeen meer zekerheid dan het achteraf innemen van de morning afterpil.