De minipil die bekend staat als norethindrone (onder andere verkrijgbaar onder merknamen Camila, Ortho Micronor en nog een aantal andere) is een oraal anticonceptiemiddel waar het hormoon progestageen is verwerkt. In tegenstelling tot zogenaamde combinatie-anticonceptiepillen, bevat de minipil niet het hormoon oestrogeen en is de concentratie progestageen lager dan die in de combinatie-varianten.
De minipil zorgt ervoor dat het slijmvlies van de baarmoederhals en verdunt het slijmvlies dat zich aan de binnenzijde van de baarmoeder (het zogenaamde endometrium) bevindt. Hierdoor kan worden voorkomen dat de zaadcellen de eicel weten te bereiken. De minipil onderdrukt tevens de eisprong (ovulatie), maar dit zal alleen constant gebeuren als de pil elke dag in wordt genomen. Voor het meest optimale effect van de minipil is het zelfs aan te bevelen op deze iedere dag op vrijwel hetzelfde tijdstip in te nemen.
Waarom zou je de minipil gaan gebruiken?
Een arts kan je aanraden om te minipil te gaan gebruiken wanneer je:
- Borstvoeding geeft. Jarenlang werd gedacht dat het hormoon oestrogeen in een anticonceptiepil de productie van moedermelk zou remmen. Ondanks dat recent wetenschappelijk onderzoek aan het licht heeft gebracht dat combinatie-anticonceptiepillen geen invloed hebben op de moedermelk, hebben een groot aantal artsen en patiënten nog altijd een zekere voorkeur voor, en meer vertrouwen in, de minipil wanneer deze door een zogende vrouw gebruikt gaat worden.
- Je lijdt aan bepaalde gezondheidsproblemen. Op het ogenblik dat je in het verleden te maken hebt gehad met de vorming van bloedstolsels in je benen of in de longen, of wanneer je bekend bent met een verhoogd risico op deze aandoeningen, dan kan je arts je aanraden om de minipil te gaan gebruiken.
- Je je zorgen maakt over het nemen van het hormoon oestrogeen. Bepaalde vrouwen kiezen bewust voor de minipil vanwege de mogelijke bijwerkingen van anticonceptiepillen waar wel oestrogeen in is verwerkt.
- De minipil is een eenvoudig omkeerbare manier van anticonceptie. Je vruchtbaarheid zal waarschijnlijk weer normaal zijn wanneer je bent gestopt met het slikken van de minipil.
- Je arts kan de minipil verder aanbevelen om een bepaalde vorm van huidontsteking (dermatitis) mee te behandelen omdat deze een zeker verband lijkt te houden met je menstruatiecyclus.
Is de minipil geschikt voor iedereen?
De minipil is helaas niet geschikt voor iedereen. Je arts kan het gebruik ervan afraden op het moment dat je:
- borstkanker hebt, of hebt gehad,
- lijdt aan een leveraandoening,
- last hebt van onverklaarde baarmoederlijke bloedingen,
- geneesmiddelen gebruikt voor de behandeling van tuberculose, HIV, AIDS of om epilepsie onder controle te houden.
Wanneer je van jezelf weet dat je moeite zult hebben om de minipil iedere dag op dezelfde tijd in te nemen, bijvoorbeeld vanwege een steeds wisselend werkschema of andere factoren, dan is deze anticonceptiemethode waarschijnlijk minder geschikt voor je.
Risico’s van het gebruik van de minipil
Er wordt geschat dat maar liefst 13 van de 100 vrouwen die de minipil slikken, toch zwanger worden in een jaar dat ze deze gebruiken. Er wordt dan ook gedacht dat de betrouwbaarheid van de minipil lager is dan die van andere hormonale anticonceptiemethoden. Bovendien zal de minipil je niet kunnen beschermt tegen seksueel overdraagbare aandoeningen (SOA’s), zoals een condoom wel zou doen (mits deze op de juiste wijze is gebruikt).
Indien je onverhoopt toch zwanger wordt tijdens het gebruik van de minipil, dan lijkt er een wat grotere kans te bestaan op het buiten de baarmoeder nestelen van het bevruchte eitje, in de regel zal dat dan in een eileider plaatsvinden (er is dan sprake van een zogeheten buitenbaarmoederlijke zwangerschap). Er lijkt echter geen verhoogd risico te zijn op geboorteafwijkingen bij baby’s van vrouwen die tijdens hun zwangerschap de minipil hebben geslikt.
Bijwerkingen van de minipil kunnen zijn:
- Onregelmatige menstruele bloedingen,
- Acne,
- Gevoelige borsten,
- Verminderde geslachtsdrift (afgenomen libido),
- Depressiviteit,
- Hoofdpijn,
- Misselijkheid,
- Ovariële cysten (cysten op de eierstokken)
Wanneer kun je met het slikken van de minipil beginnen?
Op de eerste plaats heb je een voorschrift van een arts nodig voor de minipil. Zolang je niet zwanger bent, kunt je op ieder ogenblik beginnen met het slikken de minipil, maar de voorkeur heeft de eerste dag van je menstruatie. Je arts kan je het advies geven om een bepaalde back-upmethode te gebruiken om een zwangerschap tegen te gaan, zoals het gebruik van een condoom, voor de duur van de eerste twee dagen dat je de minipil gebruikt.
Je zou wellicht, uiteraard in overleg met je arts, deze back-up over kunnen slaan wanneer je start met het slikken van de minipil:
- tijdens de eerste vijf dagen van je menstruatie,
- tussen zes weken en zes maanden na de bevalling wanneer je volledig, of voor het grootste deel, borstvoeding geeft en je nog geen menstruele bloeding hebt gehad,
- in de eerste 21 dagen na de bevalling wanneer je je kleintje geen borstvoeding geeft,
- de dag nadat je bent gestopt met het gebruik van een andere hormonale anticonceptiemethode,
- direct na het afbreken van een zwangerschap,
- wanneer je over bent gestapt van een combinatiepil naar de minipil, dan kun je met het slikken van de minipil starten op de dag nadat je je laatste actieve anticonceptiepil in hebt genomen.
Wat je verder moet weten over het gebruik van de minipil?
Voordat je de minipil gaat gebruiken is het verstandig om:
- Je arts te raadplegen over de datum dat je het beste met het gebruik kunt starten. Uiteraard is het goed om na te gaan of je een back-upmethode voor anticonceptie achter de hand dient te hebben.
- Een tijdstip te kiezen om regelmatig de pil in te kunnen nemen. Het is immers van essentieel belang om de minipil iedere dag op hetzelfde tijdstip in te nemen. Op het ogenblik dat je de minipil meer dan drie uur later dan normaal gebruikt, dan dien je seksueel contact te vermijden, of extra een anticonceptiemethode voor de duur van minimaal twee dagen.
- Zorg ervoor dat je niet vergeet de minipil in te nemen en wanneer je er toch één mist, dan dien je de gemiste pil in te nemen zodra je eraan denkt, zelfs wanneer dit betekent dat je op één dag twee pillen in moet nemen. In dit geval dien je echter wel een back-upmethode voor anticonceptie te gaan gebruiken voor de duur van ten minste twee dagen. Op het moment dat je onbeschermde seks hebt gehad, dan is het aan te bevelen om contact op te nemen met je huisarts en eventueel een noodmaatregel te nemen om een zwangerschap te voorkomen.
- Er hoeven geen pauzes ingelast te worden tussen de verschillende strips met de minipil. Het is dus zaak dat je altijd de volgende strip klaar hebt liggen voordat je je aangebroken strip helemaal op hebt gemaakt. In tegenstelling tot combinatie-anticonceptiepillen, zit er in de verpakking van de minipil geen week met inactieve pillen.
- Op momenten dat je antibiotica gebruikt of wanneer je last hebt van braken of diarree terwijl je de minipil slikt, dan dien je absoluut een back-up anticonceptiemethode te gebruiken.
- Indien je menstruele bloeding bijzonder heftig of meer dan acht dagen aan blijft houden, dan dien je dit zeker met je huisarts te bespreken.