Take a fresh look at your lifestyle.

Na de pil zwanger worden

Door het slikken van de pil vervang je als het ware je eigen menstruatiecyclus door een kunstige variant. Dankzij de hormonen in de pil zal je hypofyse (een deel van je hersenen) een signaal ontvangen waardoor er geen eisprong meer zal plaatsvinden.

single reizen online banner

Doordat je een weeklang geen pil slikt (of exemplaren zonder hormonen erin) zal het baarmoederslijmvlies wel worden afgestoten en wordt je zogezegd ongesteld.

Pilgebruik stoppen

Nadat je bent gestopt met het slikken van de pil kan het een poosje duren voordat je eigen menstruatiecyclus weer op gang is gekomen. Het zal dus ook even kunnen duren voordat je weer een eisprong krijgt. Hoelang dit duurt verschil van vrouw tot vrouw.

Duur van het pilgebruik

Vaak zie je dat vrouwen die langere tijd de pil hebben geslikt het meer moeite kost om zwanger te raken. Bij hen duurt het immers langer voordat hun eigen menstruatiecyclus volledig is hersteld. Over het algemeen is het goed om je lichaam zeker een jaar de tijd te gunnen om weer in het eigen ritme terug te komen.

Een normale menstruatiecyclus duurt tussen de 21 en de 35 dagen. Hierbij horen dan minstens twee dagen bloedverlies per cyclus. Na het gebruik van de pil is het dus wel mogelijk om meteen in verwachting te raken maar regel is dit zeker niet.

In het verleden werd vaak gezegd dat direct zwanger worden na het gebruik van de pil niet wenselijk zou zijn omdat dan de zwangerschapsduur niet duidelijk zou zijn. Met de komst van de termijnecho is dit echter geen enkel probleem meer.

bewust puur banner

Het is echter wel mogelijk dat een menstruatie uitblijft vanwege de ontwenning van de pil waardoor je in de veronderstelling zou kunnen zijn dat al in verwachting bent. Met deze mogelijkheid dien je dus wel rekening te houden.

Ontpillen

Nadat ze zijn gestopt hebben een heleboel vrouwen te maken met typische klachten. Deze klachten zijn terug te voeren naar het wegvallen van de hormonen die in de pil zaten in combinatie met het op gang komen van de eigen hormoonhuishouding.

Voor elke vrouw kunnen de klachten verschillen. Zo kun je bijvoorbeeld last van een soort zwangerschapsverschijnselen zoals misselijkheid en hoofdpijn terwijl je je eveneens erg emotioneel kunt voelen of last van gevoelige en gespannen borsten hebben.

Huisarts bezoeken

Indien je een jaar na het gestopt zijn met de pil, en uiteraard zonder andere voorbehoedsmiddelen geslachtsgemeenschap hebt gehad, nog niet in verwachting bent dan kun je een afspraak met je huisarts maken.

Samen kun je dan bekijken of je nog even geduld moet hebben of dat het wenselijk is om verder onderzoek te verrichten naar een mogelijke minde vruchtbaarheid van jou of je partner.

naturaplaza superfoods banner