Een andere benaming van de morning afterpil is de noodpil. Met dit middel kun je tot 72 uur, na het hebben van seks zonder een goed werkend voorbehoedsmiddel, de kans op het ontstaan van een zwangerschap een stuk kleiner maken. Bepaalde mensen zijn van mening dat de morning afterpil ook als een anticonceptiemiddel mag worden gezien. De tegenstanders van dit middel menen echter dat het een vorm van abortus is. In ons land is de morning afterpil vanaf het jaar 2000 op recept te verkrijgen bij de apotheek. Een jaar later werd het middel zelfs vrij te verkrijgen bij apotheken.
Werking
De morning afterpil geeft het beste effect wanneer je deze slikt binnen twaalf uur na het onveilig vrijen. De morning afterpil is overigens niet te vergelijken met de werking van een middel dat wordt ingezet als een overtijdsbehandeling wanneer er al een embryo in het baarmoederslijmvlies is ingenesteld.
Geen wettelijk voorbehoedsmiddel
Volgens de wet is het dus geen voorbehoedsmiddel. Over de exacte werking van de morning afterpil zijn de wetenschappers het nog niet helemaal met elkaar eens. Sommigen veronderstellen dat de eisprong door het gebruik van de morning afterpil uit wordt gesteld, anderen denken dat het middel de innesteling van een bevruchte eicel tegen zou gaan of een soort barrière zou vormen tussen het sperma en de eicel. Alleen voor het uitstellen van de eisprong is een overtuigend bewijs geleverd. Het middel zou dus geen miskraam tot gevolg hebben maar het bevruchten van een eicel voorkomen (door de aanwezigheid van het hormoon progesteron dat de bevruchte eicel belet zich in het baarmoederslijmvlies te nestelen) en daardoor als voorbehoudmiddel kunnen worden beschouwd.
Betrouwbaarheid
In tegenstelling tot een aantal voorbehoudmiddelen biedt de morning afterpil geen honderd procent zekerheid. De betrouwbaarheid van het middel is daarbij ook nog eens sterk afhankelijk van het moment van inname. Als er meer tijd tussen de onbeschermde geslachtsgemeenschap en de inname van de morning afterpil langer wordt zal ook de betrouwbaarheid afnemen. Zo is de morning afterpil het meest betrouwbaar als je deze binnen 12 uur na de onbeschermde seks inneemt. Na 48 uur is de betrouwbaarheid al gedaald naar 85 procent en na 72 uur zelfs naar 58 procent.
Controle
Het is dan ook altijd aan te raden om, zelfs na de morning afterpil gebruikt te hebben, toch na te gaan of een zwangerschap ook werkelijk is voorkomen. Door de mindere betrouwbaarheid van de morning afterpil doe je er zeker beter aan een deugdelijk voorbehoudmiddel te gebruiken in plaats van achteraf dit middel als noodoplossing te gebruiken. Alleen op het ogenblik dat de gewone anticonceptiemiddelen niet, of onvoldoende, kunnen hebben gewerkt is de morning afterpil een goede aanvulling.