Take a fresh look at your lifestyle.

Omgaan met diarree

Sommige mensen zullen meer last van diarree hebben dan anderen, maar vrijwel iedereen zal er op een bepaald ogenblik in zijn, of haar, leven mee te maken krijgen. Op het ogenblik dat jij, of een persoon waar je voor zorgt, last van diarree heeft, weet je dan precies wat je eraan dient te doen? Om je een handje te helpen, hebben we hieronder wat informatie verzameld over de meest voorkomende oorzaken, maar ook wat je te wachten zal staan en wat je zelf kunt doen om de klachten wat te verlichten.

single reizen online banner

Technisch gezien kan er worden gesproken van diarree op het ogenblik dat de ontlasting dun of waterig is, wat dus eigenlijk wil zeggen dat het geheel geen vaste structuur heeft. In het gros van de gevallen zul je bovendien meerdere keren op een dag de drang voelen om je te ontlasten als je last van diarree hebt, hoewel de frequentie niet altijd als een bepalende factor beschouwd hoeft te worden.

Oorzaken van diarree

Diarree kan door een heleboel zaken veroorzaakt worden. Maar in het gros van alle gevallen is de boosdoener een virus, zoals het Rotavirus (wat overigens vaker voorkomt bij kinderen) of het Norovirus (dat juist meer bij volwassenen wordt aangetroffen). Verder kan diarree worden veroorzaakt door bacteriën zoals E. Coli of Salmonella. Een groot aantal mensen denkt echter nog altijd dat griep eveneens braken en diarree met zich mee zal brengen, maar dat is doorgaans niet het geval. Griep (influenza) is een ziekte die betrekking heeft op de bovenste luchtwegen, terwijl de zogenaamde buikgriep de benaming is die het volk heeft gegeven aan gastro-enteritis.

Chronische aandoeningen kunnen de oorzaak zijn voor het ontstaan van diarree. Hierbij kun je onder andere denken aan:

 • het Prikkelbare darmsyndroom (PDS),
 • coeliakie,
 • de ziekte van Crohn,
 • colitis ulcerosa.

Indien je aan één van deze aandoeningen lijdt, of wanneer je het vermoeden hebt eraan te lijden, dan kun je contact opnemen met je huisarts om samen te bepalen op welke wijze je het beste met de symptomen om kunt gaan.

Wanneer moet je je zorgen maken?

In de meeste gevallen is diarree niet ernstig, tenminste in de ontwikkelde landen op aarde. Daar staat echter tegenover dat diarree nog steeds als één van de belangrijkste oorzaken van kindersterfte in ontwikkelingslanden dient te worden beschouwd. De grootste zorg is namelijk dat je gemakkelijk uit kunt drogen wanneer je last hebt van ernstige diarree. Vaak kan iemand uitgedroogd raken als de diarree samengaat met braken, maar ook het hebben van diarree alleen kan voor uitdroging zorgen, in het bijzonder wanneer het een baby of jong kind betreft.

Indien jij, of je kind, diarree heeft, dan dien je contact op te nemen met je huisarts op het ogenblik dat:

 • er bloed in de ontlasting zit,
 • de diarree gepaard gaat met hevige buikpijn (dus ook pijn naast de krampen tijdens het ontlasten)
 • de diarree meer dan 2 tot 3 dagen aan blijft houden zonder dat er enige verbetering waar wordt genomen,
 • je tekenen van uitdroging waar gaat nemen, zoals een droge mond en ogen, minder urineproductie, geen traanvocht produceren, het hebben van hoge koorts.

Behandelmogelijkheden bij diarree

Bij de meeste mensen die lijden aan diarree zal geen medische behandeling nodig zijn. De klachten zullen immers in een paar dagen vanzelf weer verdwijnen. Toch zijn er wel een aantal dingen die je zou kunnen doen om de klachten wat te verlichten en je daardoor wat beter te voelen. Hierbij kun je ondermeer denken aan de volgende behandelmogelijkheden.

bewust puur banner

*          Het BRAT-dieet volgen

Indien je het BRAT-dieet volgt, dan wil dat zeggen dit dat je neutraal, zetmeelrijk voedsel gaat eten. BRAT is namelijk een acroniem voor:

 • Bananen,
 • Rijst,
 • Appelmoes,
 • Toast.

Dit zijn namelijk allemaal voedingsmiddelen die eenvoudig door je maag kunnen worden verteerd en daarnaast je ontlasting weer wat dikker kunnen maken. Je hoeft je overigens, als je last van diarree hebt, niet alleen te beperken tot de genoemde voedingsmiddelen, maar je kunt eveneens voedsel gaan eten dat ermee te vergelijken is. Het is echter wel zaak dat je vet, pittig of zoet voedsel vermijdt.

Blijf voldoende gehydrateerd

Indien je last hebt van diarree, dan is het van cruciaal belang om het vocht dat je op deze manier kwijtraakt weer aan te vullen. Dit wil zeggen dat je in de meeste gevallen zelfs meer dan normaal zult moeten drinken. Dranken die elektrolyten bevatten (zoals Gatorade) zijn het zijn uitermate geschikt omdat deze ook bepaalde voedingsstoffen zullen vervangen die je lichaam eveneens door de diarree heeft verloren.

Vrij verkrijgbare geneesmiddelen bij diarree

Er zijn een heleboel geneesmiddelen vrij te verkrijgen die je kunnen helpen om de frequentie en het ongemak van diarree te verminderen. Dit soort middelen mag je overigens nooit gebruiken als er sprake is van bloederige diarree of wanneer je langer dan 2 dagen al klachten heeft. Ook mag je dergelijke diarreeremmende middelen niet aan kinderen worden gegeven zonder dat een arts daar specifieke aanwijzingen voor heeft meegegeven.

Een andere manier, die eveneens vrij te verkrijgen is, om diarree mee te behandelen is het gebruik van zogenaamde probiotica. Dit zijn supplementen, en dus technisch gezien geen medicijnen, maar desondanks hebben klinische onderzoeken aan het licht gebracht dat deze middelen een aantal voordelen op kunnen leveren als je de diarreeklachten onder controle wilt krijgen.

Eigenlijk komt het er dus gewoon op neer dat ieder mens soms met diarree te maken zal hebben. Diarree hebben is weliswaar niet prettig, maar in veel gevallen zullen de klachten ernstig van aard zijn. Dit wil echter niet zeggen dat wanneer je je nog steeds zorgen maakt over je diarree, dan is het altijd verstandig om contact op te nemen met je huisarts.

 

naturaplaza superfoods banner