Take a fresh look at your lifestyle.

Kunnen volwassenen geïnfecteerd raken met het Rotavirus?

Het Rotavirus is een zeer besmettelijk virus dat in de meeste gevallen de veroorzaker is van infectieuze gastro-enteritis (in de volksmond wordt dit ook wel buikgriep genoemd) bij baby’s en kinderen. Volwassenen kunnen weliswaar ook besmet raken met het Rotavirus, maar zullen dan in de regel met mildere symptomen te maken krijgen. Zelfs op het ogenblik dat een volwassene niet geïnfecteerd is, kan hij, of zij, het virus eenvoudig verspreiden naar mensen in hun omgeving wanneer ze de zorg hebben voor een kind dat het Rotavirus bij zich draagt.

single reizen online banner

Het Rotavirus bij volwassenen

Ieder mens kan het Rotavirus oplopen, ongeacht zijn of haar leeftijd, maar doorgaans zullen de infecties met dit virus bij volwassenen relatief mild zijn. Bejaarden en mensen waarbij het immuunsysteem niet optimaal zijn werk doet, zijn echter gevoeliger dan de rest van de bevolking. Bovendien is het mogelijk dat je verschillende stammen van het Rotavirus oploopt op momenten dat je op reis bent. De kans dat je op vakantie in het buitenland door een Rotavirus besmet wordt is dan ook zeker aanwezig.

Bij een infectie met het Rotavirus zul je vooral te maken krijgen met symptomen als:

  • Koorts,
  • Braken,

Dit zijn niet alleen de typische klachten bij kinderen, maar ook bij volwassenen die geïnfecteerd zijn. Een infectie met het Rotavirus zal meestal maar een paar dagen aan blijven houden, maar dat wil niet zeggen dat je je er niet ellendig door kunt voelen. Bovendien ligt de kans op uitdroging op de loer. Uitdroging is zelfs de meest ernstige complicatie als gevolg van een besmetting met het Rotavirus bij volwassenen, maar ook bij baby’s en jonge kinderen. Je dient hier dan ook absoluut alert op te zijn als je veelvuldig last hebt van braken en diarree.

Zelfzorg bij volwassenen die besmet zijn met het Rotavirus

Zelfzorgmiddelen tegen diarree kunnen soms van groot nut zijn, maar vaak hebben deze middelen slechts weinig effect. Beter richt je al je aandacht op je eigen vochtbalans en voorkom je dat je uitgedroogd raakt. Drink voldoende water en in ernstige gevallen is het zelfs aan te bevelen om orale rehydratievloeistoffen of elektrolythoudende sportdranken te gaan gebruiken. Zodra je merkt dat je maag het aankan, dan kun je voorzichtig beginnen met wat licht verteerbaar voedsel. Je kunt hierbij denken aan een cracker of wat toast. Dit soort voedingsmiddelen worden over het algemeen vrij goed verdragen nadat je kort daarvoor hebt moeten braken.

Verder is het van belang om zoveel mogelijk bij andere mensen uit de buurt te blijven totdat je je echt weer helemaal beter voelt. Het Rotavirus is namelijk zeer besmettelijk, waardoor de kans erg groot is dat je collega’s, vrienden of familieleden gaat infecteren als je met hen in contact komt.

bewust puur banner

Wanneer moet je een arts raadplegen?

De lichamen van de meeste mensen zijn vaak prima in staat om het Rotavirus onder controle te houden, maar in bepaalde gevallen zal er toch medische zorg noodzakelijk zijn. Zo dien je bijvoorbeeld je huisarts te bellen wanneer er naast het braken en de diarree, de koorts verder stijgt, of wanneer je vermoedt dat je geen water binnen kunt houden.

Je dient overigens direct een arts te waarschuwen, of naar de spoedeisende hulp van een ziekenhuis te gaan, op het moment dat je symptomen waarneemt die kunnen wijzen op ernstige uitdroging, zoals:

  • Erg weinig, of helemaal geen, urine produceren,
  • Verwardheid,
  • Een zwakke- of snelle hartslag,
  • Een erg droge mond hebben,
  • Koude armen en benen,
  • Problemen met het ademhalen,
  • Moeilijkheden met het lopen en/of staan.

Voorkomen van de verspreiding van het Rotavirus

Deskundigen op het gebied van gezondheidszorg zullen vaak het advies geven om baby’s te vaccineren tegen het Rotavirus omdat dit effectief de kans op een infectie en ernstig ziek zijn bij kinderen kan helpen voorkomen. Het vaccineren is dan ook een enorme stap in de strijd tegen de verspreiding van het Rotavirus omdat vaak erg lastig is om de verspreiding van het virus door geïnfecteerde kinderen naar andere mensen toe te stoppen. Er zijn namelijk maar een paar ziektekiemen nodig om de infectie te verspreiden en daarbij komt verder dat er miljoenen exemplaren in slechts een kleine hoeveelheid ontlasting voorkomen.

Door grondig je handen te wassen is een zeer effectieve manier om verspreiding van het virus, maar ook van andere ziektekiemen, te voorkomen. De kans op besmetting is namelijk overal aanwezig en bovenal weet het Rotavirus urenlang op harde en droge oppervlakken, maar ook op je handen te overleven. Het virus is zelfs bestand tegen een heleboel verschillende schoonmaakproducten, zoals antibacteriële reinigingsmiddelen. Om die reden is het uitermate verstandig voor geïnfecteerde kinderen en volwassenen om uit de buurt te blijven van plaatsen waar veel mensen bijeen komen, zoals: de kinderopvang, scholen, werkplekken en andere openbare plaatsen. Dit zijn namelijk locaties waar geïnfecteerde mensen het virus gemakkelijk (en vaak onbewust) kunnen verspreiden naar anderen.

Voor mensen die mogelijk extra vatbaar zijn voor ziektes en complicaties, is het Rotavirus echt een probleem. Niet alleen baby’s en jonge kinderen behoren tot deze risicogroepen, maar ook ouderen en mensen met een verzwakte weerstand. Indien je tot één van de risicogroepen behoort doe je er goed aan om uit de buurt te blijven van iemand die besmet is met het Rotavirus. Dit geldt uiteraard ook voor mensen die bijzonder gevoelig zijn voor maagproblemen.

naturaplaza superfoods banner