Je denkt wellicht dat je dit jaar erg proactief bezig bent door, zoals waarschijnlijk alle voorgaande jaren, een griepprik te gaan halen. Alles lijkt daardoor aanvankelijk op rolletjes te lopen, totdat je een paar maanden later opeens last krijgt van krampen in je maag. Vervolgens ga je er ook nog bij overgeven en krijg je diarree. Het is zelfs mogelijk dat je later koorts gaat ontwikkelen. Het enige wat je dan nog kunt doen is een geruime tijd op het toilet doorbrengen en wachten tot deze ellende weer voorbij is. Je zult je dan waarschijnlijk af gaan vragen: “Wat is er aan de hand?” Was het niet de taak van de griepprik om dit alles te voorkomen?” “Kunnen griepprikken buikgriep eigenlijk wel voorkomen, of toch niet?
Wat is er aan de hand als je buikgriep hebt?
Helaas, kunnen griepprikken geen buikgriep voorkomen. Dit komt doordat buikgriep eigenlijk helemaal geen griep is. Buikgriep wordt namelijk veroorzaakt door een ander virus, of in bepaalde gevallen zelfs door een bacterie, maar het virus dat verantwoordelijk is voor de symptomen die kenmerkend zijn voor buikgriep zijn niet gerelateerd aan het influenzavirus (dat de echte griep veroorzaakt). Buikgriep staat om die reden in de medische wereld dan ook beter bekend als gastro-enteritis, al is dat natuurlijk wel een hele mond vol, waardoor de meeste mensen de term buikgriep toch zullen blijven gebruiken.
Tot op de dag van vandaag is er bovendien nog geen vaccin voor handen waar buikgriep mee voorkomen kan worden. Als je buikgriep krijgt, dan zul je dus gewoon uit moeten zieken. Wel is het altijd goed om te weten waar je op moet letten als je symptomen heeft die horen bij buikgriep. Je weet dan namelijk op welk moment je naar een dokter moet gaan als je over moet geven en diarree hebt. Uitdroging zal bij buikgriep de meest voorkomende reden voor je zijn om medische hulp in te schakelen. Uitdroging kan immers erg gevaarlijk zijn indien er geen degelijke behandeling in gang wordt gezet.
Indien je over moet geven, dan zijn er een aantal stappen die je kunnen helpen om het braken onder controle te krijgen. Te snel proberen om te grote hoeveelheden vocht te drinken, of te snel weer vast voedsel te gaan eten, zijn bijvoorbeeld veelvoorkomende redenen waarom mensen langer zullen blijven braken. Hun maag kan op die manier namelijk niet voldoende tot rust komen en herstellen van de buikgriep.
Op het ogenblik dat het braken aan blijft houden, zelfs nadat je deze stappen nauwkeurig op hebt gevolgd, dan dien je contact op te nemen met je huisarts om na te gaan of er wellicht een verdere behandeling noodzakelijk is om je weer beter te gaan voelen en om uitdroging te kunnen voorkomen.
Zou het toch influenza kunnen zijn?
Zo nu en dan zullen mensen die de seizoensgriep op hebben gelopen ook gaan braken en diarree hebben, maar ze zullen daarnaast met symptomen te maken krijgen die veroorzaakt zijn door een infectie van de bovenste luchtwegen, zoals:
- congestie,
- hoesten,
- keelpijn,
Er zijn bovendien typisch symptomen die griep bij kinderen zal veroorzaken. Zo zal het H1N1 virus bijvoorbeeld vaker braken en diarree veroorzaken, dan een virus dat de seizoensgriep tot gevolg heeft. Tevens kunnen er door het H1N1 virus ook klachten ontstaan, zoals keelpijn of hoesten. Op het moment dat de enige symptomen overgeven, diarree en mogelijk koorts zijn, dan heb je waarschijnlijk last van een virale infectie van je maag-darmkanaal en heb je dus geen griep. Het feit dat je op een gegeven ogenblik ziek wordt, wil nog niet zeggen dat je geen griepprik meer hoeft te halen. Niet alle ziektes zijn immers door het halen van een griepprik te voorkomen. Het krijgen van buikgriep is dan ook zeker niet hetzelfde als wanneer je door echte griep wordt geveld.