Vaak zul je er midden in de nacht mee te maken krijgen, dat gevoel, dat werkelijk vreselijk is. Je springt je bed uit, in de hoop dat je op tijd in de badkamer aan zult komen. Al snel kom je tot de vervelende conclusie dat je (ja het is echt waar) buikgriep hebt. Dit betekent dus dat een virale infectie je maag-darmkanaal heeft weten te bereiken en je dat ellendige gevoel heeft weten te bezorgen doordat je geregeld moet braken en waterige ontlasting (diarree) produceert.
In een groot aantal gevallen weet je zelfs van wie je buikgriep hebt gekregen. Gezien de besmettelijkheid van de verantwoordelijke virussen is zelfs de kans groot dat ook jij de ziekte ongemerkt aan mensen door hebt gegeven voordat je je zelfs maar besefte dat je zelf last van buikgriep had.
Buikgriep na het halen van een griepprik
Er is echter een probleem: dit jaar heb je namelijk wel griepprik gehaald, zoals je waarschijnlijk elk jaar trouw hebt gedaan. De vraag zal dan ook al snel opborrelen: “hoe is het mogelijk dat je alsnog last van buikgriep hebt gekregen”? Deze vraag kan gelukkig snel en eenvoudig worden beantwoord: buikgriep is namelijk geen echte griep (in de medische wereld ook wel influenza genoemd). Je hebt dus een infectie met een ander virus opgelopen, en je bent dus niet besmet met het influenzavirus dat verantwoordelijk si voor de typische griepsymptomen.
Waarom is buikgriep geen echte griep?
Deskundigen op het gebied van gezondheid zeggen hierover het volgende: wat de meeste mensen betitelen als buikgriep is helemaal geen influenza (dit is de echte griep). Om deze verwarring te voorkomen, kan buikgriep dan ook beter aan worden geduid met de naam die ook in de medische wereld gangbaar is, namelijk: gastro-enteritis. Desondanks zal het gros van de bevolking deze ziekte waarschijnlijk toch gewoon griep of buikgriep blijven noemen.
Wanneer je last van gastro-enteritis hebt, dan zullen je maag en darmen ontstoken raken. Deze ontsteking leidt op zijn beurt weer tot misselijkheid, braken en het produceren van een waterige diarree. Daarnaast kun je eveneens last krijgen van maagkrampen, hoofdpijn en koorts.
Gastro-enteritis kan worden veroorzaakt door zowel bacteriën als door virussen, zoals de ziektekiemen met vreselijk klinkende namen als het Rotavirus, het Norovirus, het Adenovirus of het Astrovirus. Op het moment dat je hoort dat er één uitbraak van het Norovirus is op bijvoorbeeld een cruiseschip (of op een andere plaats waar een groot aantal personen dicht opeen zitten), dan is er sprake van gastro-enteritis.
Gastro-enteritis is echter niet hetzelfde als influenza
Echte griep (veroorzaakt dus door het influenzavirus), en daar valt eveneens de seizoensgebonden griep onder, kan voor een belangrijk deel worden voorkomen door elk jaar opnieuw een griepprik te gaan halen. Griep wordt namelijk veroorzaakt door een virus, al zijn er wel meerdere stammen in te onderscheiden. De seizoensgebonden griepvirussen zullen bovendien elk jaar weer veranderen en om die reden moet je jaar na jaar opnieuw tegen griep in worden geënt.
Andere vormen van influenza, zoals varkensgriep of vogelgriep, worden veroorzaakt door specifieke virussen. Net zoals hun seizoensgebonden griepgenoten zijn deze virussen anders dan virussen die verantwoordelijk zijn voor gastro-enteritis. Indien het toilet op een bepaald moment je beste vriend is geworden en je lichaam te kampen heeft met koude rillingen, pijn en maag- en darmproblemen, dan is het waarschijnlijk niet van belang of buikgriep nu wel de juiste benaming voor het geheel van deze klachten is.
Maar op het ogenblik dat je deze maagaandoening gaat gebruiken als een smoes om geen griepprik te hoeven halen (omdat je vorige jaren al een griepprik hebt gehaald en desondanks gastro-enteritis hebt gekregen), dan is het onderscheid tussen deze ziekte opeens wel van cruciaal belang. Je moet je immers bedenken dat de griepprik je tegen griep heeft beschermd. Het vaccin had dan ook helemaal niets te maken met de keren dat je last van gastro-enteritis hebt gekregen. De volgende keer dat je hoort dat iemand buikgriep heeft en dit woord op een juiste manier blijft gebruiken, dan doe je er goed aan om hem, of haar, te wijzen op het verschil tussen buikgriep en de echte griep. Buikgriep kan daarom beter met de term gastro-enteritis aan worden geduid om misverstanden te voorkomen.