Een virale buikinfectie, vaak (hoewel volkomen onjuist) ook wel buikgriep genoemd, zal ervoor zorgen dat je je behoorlijk ellendig zult voelen. Niemand zit er dan ook op te wachten om dagen last hebben van klachten zoals braken en diarree. Wanneer daar bovendien nog klachten zoals koorts, misselijkheid en een gevoel van zwakte aan toevoegt, dan is de ellende werkelijk compleet en zul je met smart uitkijken naar het moment waarop je je weer wat beter gaat voelen.
Er zijn maar weinig mensen die het in hun hoofd halen om hun huis te verlaten op het moment dat buikgriep toe heeft geslagen. In het begin zul je dan namelijk te maken hebben met steeds terugkerend braken en zal het dus niet meevallen om zonder problemen ergens heen te gaan. Je kunt dan immers nauwelijks de deur van je toilet of badkamer achter je sluiten voordat een nieuwe episode van braken zich weer aandient.
In sommige gevallen zullen de klachten echter verminderen, maar blijven ze wel een beetje op de achtergrond voor een vaag, maar nog steeds ellendig, gevoel zorgen en ga je je wellicht afvragen hoelang je nog thuis dient te blijven om op die manier te voorkomen dat je de verantwoordelijke ziekteverwekkers aan andere mensen overdraagt. Deze vraag kan voor ouders zelfs nog lastiger te beantwoorden zijn op het moment dat één, of zelfs meerdere, kinderen last van buikgriep hebben. Als je weer aan het werk moet, maar je niet zeker weet of je kind wel voldoende is hersteld om weer naar school te gaan, dan is het zaak om op de hoogte te zijn van de richtlijnen.
Algemene aanbevelingen voor de tijd dat je met buikgriep thuis moet blijven
Over het algemeen moet jij, of je kind, nog minimaal 24 uur thuisblijven nadat de symptomen van de buikgriep weer zijn verdwenen. Dit betekent dus nadat het braken en de diarree volledig, en zonder medicatie, is gestopt. Ook mag je dan geen last meer hebben van koorts (uiteraard ook zonder dat je daar medicijnen voor in hebt genomen).
Op momenten dat een kind koorts heeft, is het besmettelijk voor anderen en heeft het bovendien een grotere kans om de aanwezige ziektekiemen over te dragen op iedereen met wie hij, of zij, in contact komt. Zelfs wanneer er geen koorts meer gemeten wordt, zijn virussen die voor buikgriep zorgen erg besmettelijk en kunnen ze zich eenvoudig van mens op mens verspreiden zolang je nog last van de typische buikgriepsymptomen hebt.
Het kan soms echter heel verleidelijk zijn om je kind weer naar school te sturen, zelfs waanneer het heel de nacht door heeft moeten braken of diarree heeft gehad, maar beter is het om minimaal 24 uur hiermee te wachten nadat de laatste keer is gebraakt en/of diarree is geproduceerd. Deze tijd dien je in acht te nemen omdat de symptomen immers nog altijd terug kunnen keren. Pas wanneer het kind een volledige dag en nacht zonder symptomen door heeft gemaakt, is het minder waarschijnlijk dat deze daarna zich weer aan zullen dienen.
Hoe kun je snel van buikgriep herstellen?
Als je last hebt van een virale infectie van je maag-darmkanaal en je bijbehorende symptomen zo snel mogelijk weer wilt laten stoppen, dan zijn er verschillende stappen die je eigenlijk direct al dient te zetten. Een heleboel mensen met buikgriep verlengen onbewust hun ziek zijn en de kenmerkende symptomen doordat ze (vaak uit onwetendheid) onjuist behandelen.
Zo mag je bijvoorbeeld na het braken niet eten of drinken. Het is namelijk van groot belang om je maag voldoende tijd te geven om tot rust te komen nadat de volledige inhoud naar buiten is gebracht. Na het braken dien je minimaal een kwartier te wachten voordat je zelfs een klein slokje water kunt proberen te drinken. Door steeds kleine beetjes water tot je te nemen, en de hoeveelheid geleidelijk wat te verhogen, zorg je ervoor dat je lichaam het kan binnenhouden en opnemen zonder steeds weer te moeten braken.
Het is van cruciaal belang om de symptomen van buikgriep op een juiste manier te behandelen als deze het gevolg is van een virale infectie en als je snel weer wilt herstellen. Op het ogenblik dat je 24 uur aan een stuk zonder symptomen door hebt gebracht, dan kun je gewoon weer naar je werk of naar school.
Hoe lang is buikgriep besmettelijk?
De tijd dat je werkelijk besmettelijk bent voor andere als je lijdt aan buikgriep, zal afhankelijk zijn van welk virus de veroorzaker is van de symptomen. Twee van de meest voorkomende oorzaken van buikgriep zijn:
- het Norovirus,
- het Rotavirus.
Allebei deze virussen kunnen echter tot 2 weken nadat je bent hersteld nog op andere mensen over worden gedragen, maar zijn eveneens al besmettelijk voordat de symptomen zich voor de eerste keer aan hebben gediend. In de regel is het dus moeilijk om te voorkomen dat je het verantwoordelijke virus op anderen overdraagt, je weer namelijk vaak niet eens dat je het virus bij je draag wanneer je je nog niet ziek voelt. Geregeld en op de juiste manier je handen wassen is dan ook altijd de beste manier om de verspreiding van de virussen tot een minimum terug te dringen.
Slotopmerking
Je mag dus eigenlijk nooit vergeten om je handen heel vaak, en goed, te wassen, in het bijzonder na het gebruik van het toilet, het verschonen van een luier, voordat je gaat eten en nadat je een maaltijd hebt genuttigd. Alleen dit is immers de meest effectieve manier om de kans te verkleinen dat je een virus oploopt dat voor buikgriep kan zorgen of dat je de verantwoordelijke virussen aan andere mensen overdraagt. Op het ogenblik dat je een jong kind hebt, is er bovendien een vaccin voor het Rotavirus beschikbaar dat kan helpen om deze zeer ernstige vorm van diarree onder kinderen te voorkomen.