Take a fresh look at your lifestyle.

Hoe lang duurt buikgriep?

Gastro-enteritis, of buikgriep zoals de ziekte in de volksmond vaak wordt genoemd, kan door een groot aantal verschillende factoren worden veroorzaakt. In het gros van de gevallen zal buikgriep echter het gevolg zijn van een infectie van een bepaald virus (zoals onder andere het Norovirus, het Adenovirus of het Rotavirus.). Vergelijkbare symptomen kunnen daarnaast worden veroorzaakt door bepaalde bacteriën (bijvoorbeeld E. Coli of salmonella) en zelfs door andere ziekteverwekkers (waaronder bepaalde parasieten). Influenza (zoals griep in de medische wereld wordt genoemd) veroorzaakt over het algemeen geen symptomen die als typisch kunnen worden betiteld voor buikgriep.

single reizen online banner

De symptomen die het vaakst in verband kunnen worden gebracht met buikgriep zijn braken en diarree. Verder kun je, als je een buikgriep op hebt gelopen, ook last krijgen van koorts, misselijkheid, maagpijn, hoofdpijn, een gevoel van zwakte en koude rillingen. Indien je al eens eerder last één van deze symptomen hebt gehad, dan weet je hoe beroert ze je kunnen laten voelen. De meeste mensen willen om die reden dan ook zo snel mogelijk weer herstellen als ze te maken krijgen met buikgriep.

Hoe blijft een typische buikgriep aanhouden?

De meeste mensen die door middel van een virusinfectie buikgriep hebben gekregen, zullen 1 tot 3 dagen lang last blijven houden van de bijbehorende symptomen, maar je moet je daarbij wel bedenken dat de diarree tot 10 dagen aan kan blijven houden bij bepaalde virale infecties. Vaak zal het braken wel binnen ongeveer 24 uur moeten stoppen, mits je op de juiste wijze voor jezelf zorgt en je de ziekte op een correcte manier weet te behandelen.

Indien de symptomen waar je last van hebt tijdens een buikgriep langer dan 10 dagen aan blijven houden, het braken meer dan ongeveer 24 uur voort blijft duren of als je bloed aantreft in de diarree of het braaksel, dan is het zaak om direct contact op te nemen met je huisarts of op een andere manier op zoek te gaan naar medische hulp. Je moet verder eveneens letten op verschijnselen die kunnen wijzen op uitdroging omdat dit een complicatie is die vaak voorkomt bij mensen die lijden aan een buikgriep. Op het moment dat je regelmatig waterige diarree produceert of voortdurend over blijft geven, dan is een medische behandeling wellicht noodzakelijk om weer gerehydrateerd te worden en dus de vochtbalans van je lichaam weer op peil te brengen.

Wat kan je zelf doen als je buikgriep hebt?

Een groot deel van de mensen die lijden aan buikgriep zullen onbedoeld de symptomen van hun ziekte verlengen door simpelweg te snel weer normaal voedsel te gaan eten en te veel te drinken. Op het ogenblik dat je darmwand namelijk ontstoken en geïrriteerd is (wat het geval is bij een virale vorm van buikgriep), dan verdraagt ​​en verteert het voedsel niet zoals dat zou moeten onder normale omstandigheden.

bewust puur banner

Ondanks dat het verleidelijk kan zijn om in één keer een ​​grote hoeveelheid vocht tot je te nemen, om zo te proberen de vloeistoffen die door het braken en de diarree zijn verloren gegaan, weer aan te vullen of omdat je wat wilt eten omdat je na een paar uur je al wat beter voelt en je niet meer hebt hoeven braken en/of geen dunne ontlasting meer hebt geproduceerd. Beter is het echter om je maag-darmkanaal de tijd te geven om weer tot rust te komen en te herstellen.

Doe het vooral rustig aan

Wanneer je last van buikgriep hebt is het van cruciaal belang dat je niet te grote stappen gaat zitten om zo te proberen sneller te herstellen. In de praktijk betekent dit onder andere dat je kleine slokjes water, of elektrolytische dranken, te drinken wanneer het braken is gestopt en wanneer je zin hebt om iets te eten, te kiezen voor licht verteerbaar en niet te pittig voedsel. Je kunt hierbij denken aan onder andere:

  • crackers,
  • toast,
  • noedels,

Je kunt dus eigenlijk allerlei voedingsmiddelen kiezen die niet te zwaar op de maag liggen en die bovendien je maag niet zullen irriteren. Verder dien je voedsel met veel vet, suiker en pittige kruiden te vermijden totdat je weer helemaal van de buikgriep genezen bent.

Slotopmerking

Helaas komen virussen die je maag en/of darmkanaal aantasten geregeld voor en bovendien zijn deze ziekteverwekkers erg besmettelijk. Om die reden is het doorgaans lastig om een infectie te vermijden. Toch kun je door altijd goed je handen te wassen met warm water en zeep (voor de duur van minimaal 20 seconden) besmetting voor een belangrijk deel voorkomen. Het wassen van je handen is vooral van cruciaal belang nadat je het toilet hebt bezocht, een luier hebt verschoond, voordat je gaat eten en voordat je voedsel klaar gaat maken.

Op het moment dat je toch ziek wordt, dan dien je goed voor jezelf te zorgen en medische hulp in te schakelen wanneer je je zorgen maakt over de symptomen waar je mee te maken krijgt of als je niet weet wat je het beste kunt doen. Gelukkig zijn de symptomen die horen bij buikgriep meestal van korte duur en moet je je binnen een paar dagen alweer een stuk beter voelen.

naturaplaza superfoods banner