Take a fresh look at your lifestyle.

Het BRAT-dieet en hoe je het dient te gebruiken

Wanneer jij, of je kind ooit last van buikgriep hebt gehad, dan heb je wellicht ook al iets gehoord over het zogenaamde BRAT-dieet. Ondanks dat het hier niet om een dieet gaat dat je zou volgen om lichaamsgewicht kwijt te raken, kan het wel nuttig zijn op momenten dat je te kampen hebt met buikgriep. Het BRAT-dieet is namelijk een stappenplan waarmee je je lichaam opnieuw kunt laten wennen aan voedsel nadat je last hebt gehad van aanzienlijk braken en diarree.

single reizen online banner

Wat is het BRAT-dieet?

Zoals we al zeiden, is het BRAT-dieet een stappenplan dat je kan helpen wanneer je hebt moeten braken en/of je diarree had als gevolg van een infectie met een virus. De letters zijn eigenlijk een acroniem dat staat voor:

  • Bananen,
  • Rijst,
  • Appelmoes,
  • Toast.

Dit zijn immers de voedingsmiddelen die aan worden bevolen nadat je over hebt moeten geven, maar enkel en alleen op momenten dat je het drinken en eten zonder braken weet te verdragen (en dus binnen kunt houden). Indien je echter over blijft geven en niets binnen kunt houden, dan zijn er eveneens stapsgewijze instructies voor handen die je stap voor stap kunnen helpen dit te behandelen.

Wanneer moet je het BRAT-dieet gebruiken?

Indien je last hebt van braken, dan kan met het BRAT-dieet worden begonnen nadat je meerdere uren zonder braken vocht binnen hebt weten te houden. Je dient echter altijd langzaam en met kleine hoeveelheden vocht )en later voeding) te beginnen. Je hoeft overigens niet alleen aan deze specifieke voedingsmiddelen vast te houden, maar je kunt hen wel gebruiken als een goede leidraad. Het meest belangrijke om te onthouden is om neutraal, zetmeelrijk voedsel te eten dat gemakkelijk kan worden verteerd door je maag. Andere goede opties zijn bijvoorbeeld zoute crackers, kip (maar niet als deze is gefrituurd) of pasta.

Ook kun je na buikgriep beter vette, pittige of zware voedingsmiddelen vermijden omdat deze ervoor kunnen dat je weer misselijkheid wordt, het braken weer zal beginnen of de diarree weer in gang wordt gezet. Indien je alleen maar last van diarree hebt gehad zonder dat je hebt hoeven braken, dan kun je je normale dieet blijven gebruiken. Het toevoegen van voedsel aan het BRAT-dieet kan echter je diarree helpen verminderen, maar je hoeft je dieet dan dus niet te beperken. Eet wat je op dat moment kunt verdragen.

bewust puur banner

Kinderen en het BRAT-dieet

Op het ogenblik dat een kind een buikgriep heeft, of lijdt aan ernstige diarree of braken, dan is het BRAT-dieet weliswaar geen noodzakelijke behandeling, maar kan het toevoegen van de genoemde voedingsmiddelen aan het dieet wel erg nuttig zijn.

Als een kind borstvoeding krijgt, dan kan daar mee worden doorgegaan als het last van diarree heeft, of over heeft moeten geven. Je dient echter contact op te nemen met je huisarts voor advies op het moment dat een kind flesvoeding krijgt. Deskundigen zullen doorgaans aanbevelen om ook hiermee door te gaan als een kind last van diarree heeft. Indien er sprake is van overgeven, dan moet je dit uiteraard ook met je huisarts bespreken om te zien wat de behandelmogelijkheden in dit specifieke geval zijn.

Wanneer een kind jonger is dan 6 maanden en last heeft van hevig braken, dan moet je direct contact opnemen met je huisarts. Je moet dan echter niet proberen om het kind op eigen houtje een van de genoemde voedingsmiddelen te geven totdat de situatie met de dokter is besproken. Er zijn namelijk ernstige aandoeningen bekend die braken kunnen veroorzaken en die alleen kunnen worden uitgesloten door deskundig medicus.

Kinderen krijgen overigens vrij vaak een milde vorm van diarree en er is geen wetenschappelijk bewijs voor handen dat het laten volgen van het BRAT-dieet door je kind in dat geval enig nut zal hebben. Wanneer er sprake is van een waterige ontlasting en deze vaker dan normaal wordt geproduceerd, dan is het goed dat het kind het normale eetpatroon aan blijft houden, maar waarbij wel veel suikerrijk voedsel dient te worden vermeden.

Tot slot is het niet veilig, of gezond, om iedereen, maar in het bijzonder kinderen, het BRAT-dieet voor een langere tijd te laten volgen. Op het moment dat je niet zeker weet of het BRAT-dieet wel geschikt is voor jou (of je kind), dan is het aan te raden om dit van tevoren met je huisarts te bespreken.

naturaplaza superfoods banner