Ben jij er aan toe om thuis je eigen voedzame sapjes te maken? Het sap wat je in de winkel koopt is lekker, maar meestal niet echt gezond. Kijk maar eens naar de hoeveelheid toegevoegde stoffen. En ook als die er niet in zitten zijn de meeste vitamines wel gevlogen op het moment dat jij de dop er af draait. Zonde! Want het is niet moeilijk om sap te maken dat boordevol voedingsstoffen, vitamines en mineralen zit. Dat doe je gemakkelijk thuis met een slowjuicer! Alle voordelen lees je hier.
Wat doet een slowjuicer?
Door een slowjuicer wordt het sap op een langzame manier geperst. Het sap wordt van het pulp gescheiden, en daardoor blijft de meeste smaak, mineralen, enzymen en vitaminen over. Doordat een slowjuicer persende, kneuzende en malende handelingen toepast blijven de voedingsstoffen beter behouden. Je kunt dit vergelijken met het kauwen door een gebit, of het koud persen van olijfolie. Er ontstaan zogenaamde ‘levende sappen’. In een slowjuicer kun je nagenoeg alles juicen. Harde groenten gaan zonder gedoe in de juicer, zo maak je bijvoorbeeld verse wortelsap. Maar ook bladgroenten en kruiden zoals spinazie, sla en munt zijn te persen met een slowjuicer. Wist je dat het populaire tarwegrassap zelfs alleen te maken is met een slowjuicer? Welk ander apparaat je ook in je keuken hebt, het zal je niet lukken om tarwegrassap te maken zonder slowjuicer.
Wat is het voordeel van een slowjuicer?
Als je een sapje maakt met een sapcentrifuge zie je dat je sap snel verkleurt, dit is bij een slowjuicer niet het geval omdat er bijna geen zuurstof en warmte bij je sap komen. Ook zie je bij sap uit een sapcentrifuge dat het vaak gaat ‘drijven’. De vaste stoffen uit het sap gaan onderin zitten. Bij het gebruik van een slowjuicer heb je ook dit probleem niet, omdat er op lage snelheid wordt geperst. Hierdoor komt er dus weinig zuurstof en warmte bij je sap. De vitaminen blijven dus optimaal behouden, het sap verkleurt niet en scheid zich niet in vaste en losse delen.
Bij het gebruik van een blender gaat er nagenoeg geen voedsel verloren, omdat alles geblend wordt. Hierdoor behoud je wel alle vezels, wat een voordeel is. Maar bij dit proces komt er veel zuurstof in je sap, en daardoor gaan veel vitamines en mineralen verloren. Je hebt dus wel vezels en sap, maar eigenlijk nagenoeg geen voedingsstoffen. Een slowjuicer levert een grotere opbrengst dan een sapcentrifuge, omdat de fruit en groente totaal uitgeperst worden. Je hebt een minimale hoeveelheid afval.
Waar moet je op letten bij de aanschaf van een slowjuicer?
Welke slowjuicer je het best kunt kopen is nog al verschillend. Het ligt er aan wat je er mee van plan bent. Wil je af en toe een sapje persen? Of ben je van plan hem dagelijks te gebruiken? Gebruik je voornamelijk fruit, of juist veel harde groente soorten? Als je kies voor een verticale machine kan het zijn dat hij soms vastloopt als je veel vezelige producten gebruikt. Dus als je dat van plan bent kan het raadzaam zijn om een kwalitatief hoogwaardige horizontale juicer te kopen van een professioneel merk zoals Kuvings.
Wil je juist bladgroenten persen en tarwegrassap maken? Dan kun je sowieso beter voor een horizontale pers gaan. Ben je een echte fanaat en ben je van plan om er wat meer geld tegenaan te smijten? Dan kun je kijken naar twin gear. Duurdere, maar ook duurzame slowjuicers die eigenlijk alles aan kunnen. Let ook op het soort sapstop die op je machine zit. Bij goedkopere machines kunnen deze snel gaan snel lekken of zijn ze lastig schoon te houden. En kijk ook even naar de vulmond, een machine met een grotere mond kun je gemakkelijker vullen met grote stukken groente en fruit.
Ga jij ook voor een slowjuicer en voorzie jij jezelf van heerlijke drinkbare vitamientjes? Je weet nu waar je op kunt letten als je er een wilt aanschaffen. En door te variëren met fruit en groenten heb jij straks iedere dag een heerlijke verse sap in huis.