Take a fresh look at your lifestyle.

Karnemelk, gezond voor de huid, darmen en rimpels (zelfs bloedzuiverend)!

Karnemelk is gezonder dan je misschien op dit moment denkt. Het heeft een aantal zeer goede eigenschappen en is lekker fris van smaak. Het helpt bij het goed functioneren van je lichaam, zowel aan de binnenkant, als aan de buitenkant. Je drinkt het puur of gemixt met kruiden. Het kan in zowel zomer, als winter. Karnemelk is eigenlijk voor elke dag en elk seizoen. En dat terwijl je het waarschijnlijk vooral kent van je oma of moeder, die vroeger elke dag de ochtend begon met een glas verse karnemelk. Is het nu jouw tijd om de gunstige effecten van karnemelk te gaan ervaren?

single reizen online banner

01 of 14 Wat is karnemelk?

Wat is karnemelk?

Karnemelk is een zuivelproduct en was vroeger een bijproduct. Wanneer boter gemaakt werd, werden er melkzuurbacteriën toegevoegd aan de melk en er werd net zo lang geroerd (gekarnd), totdat het vet in de melk begon samen te pakken. Dit kon je er dan afscheppen en dan had je boter. Wat overbleef was karnemelk. Tegenwoordig wordt karnemelk gemaakt door het toevoegen van melkzuurbacteriën aan magere melk. Dit heeft als effect dat lactose in de magere melk wordt omgevormd tot melkzuur.

Karnemelk heeft een fris-zure smaak en is ook iets dikker dan gewone melk. In Indische culturen wordt karnemelk ook wel gemaakt, door yoghurt te verdunnen met water. Ook worden er vaak kruiden, zoals komijn, koriander of curry blaadjes, of gember aan de karnemelk toegevoegd. Hierdoor krijgt de karnemelk niet alleen een andere smaak, maar heeft het ook nog andere, positieve eigenschappen.

Klik op de pijltjes om naar het volgende te gaan:

02 of 14 Welke verschillende soorten karnemelk zijn er?

Welke verschillende soorten karnemelk zijn er?

Wanneer het basisingrediënt yoghurt is, heb je een volle of magere variant, een yoghurt met weinig vet of met minimaal de helft aan toegevoegd water. Elke variant heeft andere effecten op het lichaam. In de Nederlandse supermarkten krijg je naturel karnemelk, biologische karnemelk en karnemelk met een smaakje. Verder heb je verse karnemelk, of lang houdbare karnemelk die je voordat je hem openmaakt, niet in de koelkast hoeft te bewaren.

03 of 14 Waarom wel karnemelk drinken als je een lactose-intolerant bent?

Waarom wel karnemelk drinken als je een lactose-intolerant bent?

Karnemelk heeft minder lactose dan gewone melk. Om toch je dagelijkse hoeveelheid calcium binnen te krijgen, is karnemelk dan ook een goed alternatief. Kijk op de verpakking naar het label voor de specifieke milligrammen lactose, aangezien er diverse soorten karnemelk zijn.  De ene karnemelk kan nog beter bij je passen, dan de andere. Ook zijn basisingrediënten van de verschillende soorten karnemelk soms anders. Als je wilt dat dieren een goed leven hebben gehad, terwijl ze de melk voor jouw karnemelk leverden, kijk je naar het voer dat ze krijgen, hoeveel ze gedurende het jaar buiten mogen zijn en of het land met chemische middelen bewerkt wordt. Dit allemaal kan van invloed zijn op jouw glas karnemelk.

04 of 14 Wat zegt de Ayurvedische wetenschap over karnemelk?

Wat zegt de Ayurvedische wetenschap over karnemelk?

Vanuit de Ayurveda wordt karnemelk gezien als een essentieel en dagelijks voedingsmiddel. Het helpt bij het in stand houden van een gezond lichaam en helpt ook bij het genezen van allerlei ziekten en kwalen. Het wordt niet alleen gemixt met kruiden en specerijen, maar het wordt ook toegepast in de sauzen van curries, om vlees of vis mals te maken of het wordt in plaats van melk aan de mix van broodjes of pannenkoekjes toegevoegd. Broodjes, zoals Indiase naan, krijgen hierdoor een hele zachte structuur en de zuring van de karnemelk proef je amper of helemaal niet terug.

05 of 14 Wat zijn de voordelen van het drinken van karnemelk?

Wat zijn de voordelen van het drinken van karnemelk?

In het algemeen houd karnemelk door zijn gezonde voedingseigenschappen ziekten op afstand. Van een verkoudheid kom je ook makkelijker af. De vitaminen en mineralen werken aan een gezonde instandhouding van je lichaam, zowel aan de binnen- als aan de buitenkant. Bij allerlei kleine kwaaltjes kun je profijt hebben van het drinken van karnemelk. Ook wanneer je regelmatig last hebt van flatulentie, kan karnemelk goed voor je zijn. Het beperkt de vorming van gassen in het lichaam en hierdoor heb je minder last van deze ongemakken.

06 of 14 Waarom zou je in de zomer karnemelk drinken?

Waarom zou je in de zomer karnemelk drinken?

Door de unieke eigenschappen van karnemelk, levert het verkoeling aan het lichaam wanneer je het drinkt. Je kunt er kruiden aan toevoegen om het effect nog te versterken. Het werkt niet alleen verkoelend in de zomer, maar helpt ook bij het nuttigen van pittig eten. Het brengt een soort beschermlaag aan, aan de binnenwand van je maag en hierdoor kan een geïrriteerde maag weer sneller tot rust worden gebracht. Wanneer je door de zon verbrand bent, helpt karnemelk ook om het effect van het verbrand zijn tegen te gaan. Zelfs een letterlijk bad van karnemelk doet wonderen voor een door de zon verbrande huid. Karnemelk is dus goed voor de interne mens, maar ook voor je uiterlijk en het helpt tegen uitdroging.

07 of 14 Wat is het effect van karnemelk op je maag?

Wat is het effect van karnemelk op je maag?

Door de bescherming van de maagwand, bescherm je jezelf niet alleen tegen pittig, maar ook tegen vettig eten. Een glas karnemelk kan een te vette maaltijd makkelijker doen verteren. Wanneer je te veel hebt gegeten, kan karnemelk ervoor zorgen dat het opgeblazen gevoel weer snel wegzakt. Na het drinken van karnemelk voel je je weer veel sneller fit.
Ook maagzweren krijgen door de goede bacteriën in karnemelk minder of geen kans om schade aan te richten. Heb je al maagzweren? Dan herstel je sneller door de nuttige en heilzame ingrediënten.

bewust puur banner

08 of 14 Wat zijn andere goede eigenschappen van karnemelk?

Wat zijn andere goede eigenschappen van karnemelk?

Door vitaminen, enzymen, koolhydraten en proteïnen in karnemelk, bevat het alles dat het lichaam nodig heeft. Het heeft dus meer nuttige eigenschappen dan water of kruidenthee en het stimuleert het functioneren van de lever en het spijsverteringsorgaan. Het werkt bloeddrukverlagend en het heeft een positief effect op je cholesterolniveau. Ook de zuurtegraad in de maag wordt weer in balans gebracht met karnemelk. En als je de zuring in de karnemelk minder prettig vindt smaken, kun je er altijd een smoothie van maken, door het te blenden met bevroren fruit. Heerlijke, zoete aardbeien of stukjes verse mango toevoegen, maken er een hele andere drank van. En beetje bij beetje wen je zo aan de zure smaak van karnemelk. Er komt vanzelf een dag dat je het een keer puur wilt gaan drinken, al is er natuurlijk niks op tegen om vers of bevroren fruit toe te voegen aan je karnemelkdrankje.

09 of 14 Wat kan karnemelk specifiek voor vrouwen doen?

Wat kan karnemelk specifiek voor vrouwen doen?

Er zijn onderzoeken die aan hebben getoond dat karnemelk gunstige effecten heeft op de hormoonhuishouding van de vrouw. Zo kan het zowel voor als tijdens de menopauze helpen om de temperatuur van het lichaam op orde te houden. Vrouwen die last hebben van opvliegers, merken een aanzienlijke vermindering van de klachten. Als je ook merkt dat je temperatuur sterk schommelt gedurende de dag, kun je kijken of het dagelijks drinken van karnemelk een gunstig effect op jou heeft. Probeer het op zijn minst twee weken aan een stuk, drink dagelijks minimaal tweehonderd milliliter karnemelk en bemerk de verschillen en de invloed die het op je gevoel heeft.

10 of 14 Welke invloed heeft karnemelk op je gewicht?

Welke invloed heeft karnemelk op je gewicht?

Als je gewicht wilt verliezen, kies je er vaak voor om zuivelproducten te laten staan. Kaas of yoghurt bevatten dan te veel vetten en passen niet bij je doel om je streefgewicht te halen. Het voordeel van karnemelk is dat er amper vetten inzitten. En het heeft wel calcium en andere belangrijke voedingsstoffen die het lichaam nodig heeft. Door karnemelk op te nemen in je dagelijkse lijstje van voedingsmiddelen, krijg je voldoende vocht binnen en ook heb je ook nog eens eigenschappen te pakken die iets positiefs voor je lichaam en je gewicht doen. Je hebt hierdoor minder honger en neigt niet naar snelle of ongezonde voeding. Daarnaast helpt karnemelk bij het spijsverteringsproces en helpt het bij het naar het toilet gaan. Ook als je door ongezond of vettig eten moeite op het toilet hebt, is het raadzaam om karnemelk te drinken. Bij onregelmatig eten kan je spijsverteringskanaal namelijk onder druk komen te staan. Je lichaam reageert door last te hebben van diarree of constipatie. Daarnaast levert karnemelk een positieve bijdrage aan je spieropbouw. Karnemelk helpt om een gezondere binnenflora tot stand te brengen en kan je net even dat zetje geven om gezonder en op gezette tijden te gaan eten. Zodra je klachten verminderen, stimuleert het om je leefstijl aan te passen.

11 of 14 Wat is het effect op tanden en botten?

Wat is het effect op tanden en botten?

Karnemelk is rijk aan calcium en draagt daardoor zorg voor sterke tanden en botten. Door karnemelk te drinken, komen de calciumcomponenten ten goede aan de structuur van de botopbouw. Niet alleen je tanden worden sterk, maar ook de botten in je hele lichaam profiteren ervan. Vooral wanneer je ouder wordt, kan de sterkte van je botten verminderen. Als je dit al voelt, kan het drinken van karnemelk positieve resultaten geven. Bij serieuze klachten ga je natuurlijk ook naar een arts om je te laten onderzoeken. Maar dat neemt niet weg dat je het drinken van karnemelk altijd kunt proberen om de positieve effecten te ervaren.

12 of 14 Waarom wordt karnemelk gebruikt in huidverzorgingsproducten?

Waarom wordt karnemelk gebruikt in huidverzorgingsproducten?

Door de kalmerende werking van karnemelk wordt het vaak gebruikt bij gelaatsverzorging of lichaamsproducten. Er zitten geen gifstoffen in en het heeft samentrekkende eigenschappen. De huid wordt weer strak en soepel. Door de kalmerende werking komt een onrustige huid weer snel tot rust. Uitslag en verkleuringen worden verminderd en kunnen zelfs helemaal van je gezicht en hals verdwijnen. Je kunt het gebruiken bij sproeten en je hoeft karnemelk dus niet eens per definitie te drinken. Je kan het ook aan de buitenkant van je lichaam toepassen. Probeer eens een doekje of watje te bevochtigen met karnemelk en gebruik dit ’s avonds voor het naar bed gaan als gezichtstonic. Je kunt er ook een masker van maken, door bijvoorbeeld avocado, honing en/of ei toe te voegen. Na ongeveer een kwartiertje verwijder je het masker weer van je gezicht en decolleté en spoel je met lauw water na. Je huid voelt weer gezond aan en je ziet er stralend uit. Door de samentrekkende eigenschappen van karnemelk, zal je zelfs een afname van je rimpels in het gezicht bemerken. De lijntjes rond je mond en bij je ogen vallen minder op. Hiervoor heb je dus geen hele dure crèmes  of behandelingen nodig. Maak overigens bij elk nieuw product dat je gaat proberen – of dit nu uit een potje of flesje komt of een natuurproduct is – altijd gebruik van een kleine test om te zien of je huid niet reageert op het product. Deze test kan je aan de binnenkant van je pols doen. Als er geen allergische reactie komt, kan je veilig verder gaan met het gebruik van je natuurproduct.

13 of 14 Wat doen de goede bacteriën in karnemelk voor je?

De bacteriën in karnemelk geven een positieve impuls aan je immuunsysteem en hierdoor houd je ziekten makkelijker op afstand. Ook werkt het effectief bij blaasontstekingen of vaginale infecties. Veel diabetici hebben last van schimmelinfecties en als je tot deze categorie behoort, kan het drinken van karnemelk voor jou op veel vlakken verschil gaan uitmaken. Niet alleen kom je van je infecties af, ook zorgt het voor goede voedingsstoffen en neig je minder naar slechte producten. Natuurlijk weet je al dat teveel zout nooit goed is voor je lichaam, maar beperk het gebruik van zout tijdens het drinken van karnemelk, want deze breekt de goede eigenschappen van karnemelk weer af.

14 of 14 Wat is het effect op je stoelgang?

Karnemelk werkt niet alleen stimulerend op je spijsvertering, het draagt ook positief bij aan het voorkomen of genezen van aambeien. Als je er al eens last van hebt gehad, weet je hoe intens vervelend aambeien kunnen zijn. En ook al weet je dat je er gevoelig voor bent, soms heb je tijdens een vakantie anders gegeten of reageert je spijsverteringstelsel anders dan je had verwacht. Je hoeft dus niet meteen naar allerlei chemische middelen te grijpen of extra vezelpillen te gaan slikken. Je kunt gewoon beginnen met het drinken van karnemelk en het effect is snel merkbaar. Zodra je het onderdeel van je dagelijkse voedingspatroon maakt, blijf je voelen dat het werkt voor je spijsvertering en stoelgang.

naturaplaza superfoods banner