Take a fresh look at your lifestyle.

Gouden Kurkuma melk drinken, effecten en afvallen?

Waarom kurkuma melk drinken?

Gouden melk, ook wel kurkumamelk genoemd, is een drank afkomstig uit India die ook in de westerse wereld steeds meer aan populariteit heeft weten te winnen. Deze felgele drank wordt traditioneel gemaakt door koeien- of plantaardige melk op te warmen samen met kurkuma en andere kruiden, zoals kaneel en gember. Van de kurkumamelk wordt gezegd dat deze een groot aantal gezondheidsvoordelen zou hebben en wordt dikwijls gebruikt als alternatief middel om de afweer van het lichaam mee te verhogen en ziekten te helpen voorkomen. En temslotte, Kurkuma wordt ook gebruikt bij de beste detox kuur

single reizen online banner

Hieronder hebben we een aantal op de wetenschap gebaseerde voordelen van kurkumamelk voor je op een rijtje gezet en bovendien een recept gevonden om deze drank gemakkelijk zelf te maken. Lees zelf wat de kracht van kurkuma is is. Het meest belangrijke ingrediënt van de zogeheten gouden melk is kurkuma, een geel gekleurde specerij die populair is in de Aziatische keuken en die kerrie zijn specifieke gele kleur geeft.

Voordelen van kurkumamelk

1. Ingrediënten die veel gezondheidsvoordelen kennen

Curcumine, het actieve bestanddeel in kurkuma, wordt al eeuwenlang in de Ayurvedische geneeskunde gebruikt vanwege zijn sterke antioxiderende eigenschappen.

Antioxidanten zijn verbindingen die schade ontstaan aan lichaamscellen tegen kan gaan en bovendien je lichaam kan beschermen tegen zogenaamde oxidatieve stress. Verder spelen antioxidanten een cruciale rol bij de optimale werking van je cellen. Onderzoeken hebben regelmatig aan weten te tonen dat diëten die rijk zijn aan antioxidanten de kans op infecties en ziekten kunnen verkleinen.

De meeste recepten voor kurkumamelk bevatten naast kurkuma ook kaneel en gember, die allebei eveneens imposante antioxiderende eigenschappen hebben. Kortom: kurkumamelk is rijk aan antioxidanten, die je cellen helpen beschermen tegen schade, ziekten en infecties weten te bestrijden en een positieve bijdrage kunnen leveren aan je algehele gezondheid.

2. Ontstekingen en gewrichtspijn verminderen

De ingrediënten in kurkumamelk beschikken over sterke ontstekingsremmende eigenschappen. Van chronische ontstekingen wordt gedacht dat ze een voorname rol spelen bij de ontwikkeling van chronische ziekten, zoals kanker, het metaboolsyndroom, Alzheimer en hartaandoeningen. Om die reden kunnen diëten die rijk zijn aan ontstekingsremmende verbindingen je kans op dit soort aandoeningen verkleinen. Ook gember heeft eigenschappen die ontstekingen remmen. Lees hier meer over de kracht van gember

Onderzoek heeft aangetoond dat gember, kaneel en curcumine (het actieve ingrediënt in kurkuma) sterke ontstekingsremmende eigenschappen hebben. Bepaalde onderzoeken suggereren zelfs dat de ontstekingsremmende effecten van curcumine te vergelijken zijn met die van bepaalde farmaceutische geneesmiddelen, maar dan zonder de bijwerkingen.

Deze ontstekingsremmende effecten kunnen gewrichtspijn die veroorzaakt wordt door osteoartritis en reumatoïde artritis terugdringen. Een prima recept dus voor een betere gezondheid.

Een onderzoek, onder 45 mensen die lijden aan reumatoïde artritis, bracht aan het licht dat dagelijks 500 gram curcumine de pijn in de gewrichten wist te verminderen tegen ruim 50 gram van een reguliere medicijn dat bedoeld is voor de behandeling van artritis of een combinatie van curcumine en een dergelijk geneesmiddel. Opeen soortgelijke wijze kwam een onderzoek, dat gedurende een periode van 6 weken onder 247 mensen met artrose werd gehouden, erachter dat de personen die het gemberextract kregen minder pijn hadden en dus ook minder pijnstillende middelen hoefden te gebruiken, in vergelijking tot de personen die een placebo aangeboden kregen. Kortom: kurkuma, gember en kaneel, de voornaamste ingrediënten in kurkumamelk, hebben sterke ontstekingsremmende eigenschappen die ontstekingen en gewrichtspijn kunnen helpen verminderen.

3. Verbetering van het geheugen en de hersenfunctie

Kurkumamelk kan eveneens een positief effect hebben op je hersenen. Onderzoeken hebben aan weten te tonen aan dat de aanwezige curcumine de niveaus van uit de hersenen afkomstige neurotrofe factor (BDNF) kan verhogen. BDNF is een verbinding die ervoor zorgt dat je hersenen nieuwe verbindingen aanmaken en de groei van hersencellen weet te bevorderen. Lage BDNF-niveaus kunnen in verband worden gebracht met hersenstoornissen, zoals de ziekte van Alzheimer.

Andere ingrediënten van de kurkumamelk kunnen eveneens positieve voordelen bieden. Een van de kenmerken van Alzheimer is bijvoorbeeld een ophoping van een specifiek eiwit in de hersenen, het zogenaamde tau-eiwit. Laboratoriumonderzoek en dierproeven hebben aan weten te tonen dat verbindingen in kaneel een dergelijk opbouw kunnen tegengaan. Bovendien lijkt kaneel de symptomen van de ziekte van Parkinson terug te dringen en de werking van de hersenen te verbeteren (tenminste in dierstudies).

Gember kan eveneens de hersenfunctie stimuleren door de reactietijd en het geheugen te verbeteren. Bovenal lijkt gember in dierproeven het brein te beschermen tegen leeftijdsgebonden verlies van de hersenfunctie. Er is echter aanvullend onderzoek onder mensen noodzakelijk om de effecten van deze ingrediënten op het geheugen en de werking van de hersenen helemaal te kunnen begrijpen. Kortom: bepaalde ingrediënten in de kurkumamelk kunnen helpen om je geheugen te behouden en de achteruitgang van de hersenwerking als gevolg van de ziekte van Alzheimer en Parkinson tegen te gaan.

4. Curcumine in kurkuma kan je humeur verbeteren

Het lijkt erop dat kurkuma, en dan het bijzonder de actieve stof curcumine, je humeur kan verbeteren en de klachten die horen bij een depressie kan verminderen. In een 6 weken durend onderzoek namen 60 personen met depressieve stoornissen curcumine, een antidepressivum of een combinatie van beide stoffen. De proefpersonen die enkel en alleen curcumine kregen, hadden vergelijkbare verbeteringen als de mensen die antidepressiva gebruikten, terwijl in de combinatiegroep de meeste voordelen waar werden genomen.

Depressie kan eveneens in verband worden gebracht met lage concentraties van de hersenafgeleide neurotrofe factor (BDNF). Omdat curcumine de BDNF-concentraties lijkt te verhogen, kan het wellicht ook klachten van depressie af laten nemen. Helaas zijn er tot op de dag van vandaag nog niet voldoende onderzoeken uitgevoerd op dit gebied en dient er absoluut aanvullend onderzoek te worden gedaan voordat er harde conclusies kunnen worden getrokken. Kortom: curcumine, het actieve ingrediënt in kurkuma, kan de symptomen van een depressie helpen verminderen. Er is echter meer aanvullend onderzoek nodig.

5. Bescherming tegen hartaandoeningen

Hartaandoeningen zijn de wereldwijd meest voorname doodsoorzaak. Interessant is dat kaneel, gember en kurkuma (de belangrijkste ingrediënten in kurkumamelk) allemaal in verband kunnen worden gebracht met een kleinere kans op de ontwikkeling van hartaandoeningen.

Een evaluatie die werd gehouden over 10 onderzoeken kwam bijvoorbeeld tot de conclusie dat dagelijks 120 mg kaneel het totale cholesterol-, de triglyceriden- en ‘slechte’ LDL-cincentratie kan verlagen en de ‘goede’ HDL-waarden juist kan verhogen. In een ander onderzoek kregen 41 deelnemers, die leden aan type 2-diabetes 2 gram gemberpoeder per dag. Aan het einde van het 12 weken durende onderzoek waren de gemeten risicofactoren voor de ontwikkeling van hartaandoeningen maar liefst 23 tot 28 procent verlaagd. Wat nog belangrijker is, is dat de curcumine de werking van de bloedvaten kan verbeteren (dit wordt ook wel de endotheelfunctie genoemd). Een goede endotheliale werking is van cruciaal belang voor het gezond houden van je hart.

In één onderzoek kregen mensen die een hartoperatie ondergingen een paar dagen voor en na de ingreep: ofwel 4 gram curcumine ofwel een placebo. De mensen die curcumine kregen hadden 65 procent minder kans op een hartaanval tijdens hun opname in het ziekenhuis, dit in vergelijking tot de personen die deel uitmaakten van de placebogroep. Deze ontstekingsremmende- en antioxiderende eigenschappen kunnen je eveneens beschermen tegen hartaandoeningen. De uitgevoerde onderzoeken zijn echter gering en uiteenlopend zodat er nog nader onderzoek noodzakelijk zal zijn voordat er harde conclusies kunnen worden getrokken. Kortom: kurkuma, gember en kaneel (dit zijn de belangrijkste ingrediënten van kurkumamelk) hebben allemaal eigenschappen die de werking van het hart kunnen bevorderen en je lichaam kunnen beschermen tegen hartaandoeningen. Toch zijn meer onderzoeken nodig om deze effecten te kunnen staven.

6. Verlaging van de bloedsuikerspiegel

De ingrediënten in kurkumamelk, in het bijzonder de gember en kaneel, kunnen helpen de bloedsuikerspiegel omlaag te brengen. Zo kan bijvoorbeeld 1 tot 6 gram kaneel per dag de nuchtere bloedsuikerspiegel verlagen met maximaal 29 procent. Bovendien kan kaneel de insulineresistentie af laten nemen. Insulineresistente cellen zijn minder goed in staat om suiker uit je bloed op te nemen, met als gevolg dat het verlagen van de insulineresistentie in het algemeen de bloedsuikerspiegel ook naar beneden zal bijstellen.

Kaneel lijkt verder de hoeveelheid glucose te verminderen die in je darmen op worden genomen na een maaltijd, wat de bloedsuikerspiegel verder kan verbeteren. Even goed kan het regelmatig toevoegen van kleine hoeveelheden gember aan je dieet een positieve bijdrage leveren aan een verlaging van de nuchtere bloedsuikerspiegel tot wel 12 procent.

Een kleine, dagelijkse dosis gember kan tevens de hemoglobinegehalte van A1C verlagen met maximaal 10 procent, een zogenaamde marker voor een langdurige controle van de bloedsuikerspiegel. Toch moet je je bedenken dat het bewijs maar op een paar onderzoeken is gebaseerd en er dus meer onderzoeken nodig zullen zijn om deze bevindingen te kunnen staven.

Het is het vermelden waard dat de meeste recepten voor kurkumamelk gezoet zijn met honing of ahornsiroop. Bloedsuikerverlagende voordelen zijn, als deze al aanwezig zijn, waarschijnlijk enkel van toepassing wanneer er een ongezoete variant wordt gedronken. Kortom: kaneel en gember, twee van de hoofdbestanddelen van kurkumamelk, kunnen de bloedsuikerspiegel verlagen en de insulinegevoeligheid verbeteren. Er is echter meer onderzoek nodig om deze bevindingen te kunnen staven.

bewust puur banner

7. De kans op kanker verkleinen

Kanker is een ziekte die zich kenmerkt door een ongecontroleerde groei van bepaalde lichaamscellen. Behalve de reguliere behandelingen, wordt er steeds vaker naar alternatieve middelen tegen kanker gezocht. Interessant is dat bepaalde onderzoeken suggereren dat de specerijen die voor de bereiding van kurkumamelk worden gebruikt in dit opzicht een aantal voordelen op kunnen leveren.

Bepaalde laboratoriumonderzoeken schrijven bijvoorbeeld een aantal anti-kankereigenschappen toe aan 6-gingerol, een stof die in hoge concentraties aan kan worden getroffen in rauwe gember. Verder melden laboratoriumonderzoeken en dierproeven dat verbindingen in kaneel de groei van kankercellen kunnen helpen verminderen. Curcumine, het actieve ingrediënt in kurkuma, kan tevens kankercellen elimineren en de groei van nieuwe bloedvaten in tumoren tegengaan, met als gevolg dat het vermogen van tumoren om zich te verspreiden zal worden beperkt.

Toch moet je in je achterhoofd houden dat het bewijs voor de kankerbestrijdende voordelen van gember, kaneel en curcumine nog altijd erg beperkt zijn.

Bovenal zijn de onderzoeksmulatten nog erg tegenstrijdig en is het niet helemaal duidelijk in welke hoeveel ieder ingrediënt dient te worden ingenomen om mogelijk van deze voordelen te kunnen profiteren. Kortom: onderzoeken tonen aan dat kaneel, gember en kurkuma enige bescherming tegen kanker kunnen bieden. De resultaten zijn echter nog te tegenstrijdig waardoor er absoluut meer onderzoek nodig is.

8. Antibacteriële, antivirale en schimmelwerende eigenschappen voor verbetering van de afweer

In India wordt kurkumamelk dikwijls gebruikt als een huismiddeltje tegen een verkoudheid. In de praktijk wordt deze gele drank echter vaak aangeprezen vanwege zijn afweerbevorderende eigenschappen die wellicht het gevolg zijn van de gebruikte ingrediënten.

Onderzoek heeft bijvoorbeeld aangetoond dat curcumine antibacteriële-, antivirale- en antischimmel eigenschappen heeft die infecties kunnen helpen voorkomen en bestrijden.

Bovenal kunnen verbindingen in verse gember de groei van bepaalde bacteriën remmen. Gemberextract kan het respiratoir syncytieel virus van de mens te lijf gaan, dit is een veel voorkomende oorzaak van luchtweginfecties.

Ook in laboratoriumonderzoeken wordt aangetoond dat kaneelaldehyde, de actieve stof in kaneel, de groei van bacteriën tegen kan gaan. Bovendien kan de stof helpen bij de behandeling van luchtweginfecties wanneer deze veroorzaakt zijn door schimmels. De

Ingrediënten in kurkumamelk hebben verder krachtige antioxiderende en ontstekingsremmende eigenschappen die je afweersysteem een boost kunnen geven. Kortom: de ingrediënten die worden gebruikt om kurkumamelk te bereiden, hebben antibacteriële- en antivirale eigenschappen die je lichaam kunnen beschermen tegen infecties. Hun antioxiderende- en ontstekingsremmende eigenschappen kunnen je afweersysteem dan ook sterker maken.

9. Verbetering van de spijsvertering

Chronische indigestie, in de medische wereld eveneens bekend als dyspepsie, kenmerkt zich door klachten als pijn en ongemak in het bovenste gedeelte van je maag. Een tragere lediging van de maag is een mogelijke oorzaak van spijsverteringsproblemen. Gember, één van de ingrediënten die worden gebruikt voor de bereiding van kurkumamelk, kan deze aandoening helpen verlichten door de maag sneller leeg te laten lopen bij iemand die last heeft van dyspepsie.

Onderzoek heeft verder aangetoond dat kurkuma, een ander ingrediënt dat wordt gebruikt om deze drank te maken, een positieve bijdrage kan leveren bij de vermindering van de klachten die horen bij indigestie. Kurkuma kan tevens de vertering van vet verbeteren door je galproductie een boost te geven van maximaal 62 procent.

Tot slot tonen onderzoeken aan dat kurkuma kan helpen bij het behouden van een goede spijsvertering en het voorkomen van opflakkeringen bij mensen die lijden aan colitis ulcerosa, een inflammatoire spijsverteringsstoornis die zweren in de darmen met zich meebrengt. Kortom: gember en kurkuma, tweebestanddelen van kurkumamelk, kunnen helpen om de spijsvertering te vergemakkelijken. Kurkuma kan eveneens helpen bij de verlichting van klachten bij mensen die te kampen hebben met colitis ulcerosa.

10. Calcium en vitamine D zorgen voor sterkere botten

Kurkumamelk kan een positieve bijdrage leveren aan het behoud van een sterk skelet. Zowel koeien- als verrijkte plantenmelk zijn in de regel rijk aan calcium en vitamine D, twee voedingsstoffen die een cruciale rol spelen bij de opbouw en het behoud van sterke botten.

Op het moment dat je dieet niet voldoende calcium bevat, dan zal je lichaam calcium uit je botten gaan halen om het normale calciumgehalte in je bloed te kunnen handhaven. In de loop van de tijd zal dit je botten echter verzwakken en broos maken, met als gevolg dat de kans op botaandoeningen, zoals osteopenie en osteoporose, groter gaat worden.

Vitamine D draagt ​​bij aan sterkere botten door het vermogen om je organen beter calcium op te laten nemen uit je voedsel. Een lage vitamine D-concentratie in je lichaam kan dus leiden tot zwakke en broze botten, zelfs wanneer je dieet rijk is aan calcium. Ondanks dat koeienmelk van nature calcium bevat en dikwijls verrijkt wordt met vitamine D, zijn niet alle soorten plantaardige melk rijk aan deze twee voedingsstoffen.

Indien je liever je kurkumamelk bereidt met behulp van een melk die afkomstig is van planten, dan kies je er bij voorkeur één waarvan je weet dat deze is verrijkt met zowel calcium als vitamine D zodat je ook van de botversterkende voordelen kunt profiteren. Kortom: kurkumamelk kan rijk zijn aan calcium en vitamine D, dit hangt echter af van de melksoort die je gebruikt voor de bereiding ervan. Beide voedingsstoffen dragen bij aan de opbouw en het behoud van een sterk skelet, waardoor de kans op botaandoeningen, zoals osteopenie en osteoporose, kleiner zal worden.

Kurkumamelk bereiden

Kurkumamelk is niet moeilijk om zelf thuis te bereiden, je hoeft hiervoor alleen maar de stappen in het onderstaande recept te volgen:

Ingrediënten voor kurkumamelk:

  • 1/2 kop (120 milliliter) ongezoete melk naar keuze,
  • 1 theelepel kurkuma,
  • 1 klein stukje geraspte verse gember of 1/2 theelepel gemberpoeder,
  • 1/2 theelepel kaneelpoeder,
  • 1 snufje gemalen zwarte peper,
  • 1 theelepel honing of ahornsiroop (dit is echter optioneel).

Bereidingswijze:

Om de kurkumamelk te bereiden, meng je gewoonweg alle hierboven genoemde ingrediënten in een kleine pan dooreen en vervolgens breng je het geheel aan de kook. Wanneer het melkmengsel kookt, dan verlaag je het vuur en laat alles circa 10 minuten trekken, of tot dat de drank geurig en smaakvol is. De kurkumamelk zeef je daarna door een fijne zeef voordat je deze in mokken schenk en afmaakt met een snufje kaneel.

Kurkumamelk kan overigens ook goed van tevoren worden bereid en dan maximaal vijf dagen in je koelkast bewaard worden. Je hoeft dan voor het serveren alleen maar de melk te verwarmen voordat je deze op wilt gaan drinken. Kortom: kurkumamelk is eenvoudig thuis te maken door het bovenstaande recept aan te houden. Je vermengt de genoemde ingrediënten in een pan en brengt deze aan de kook om uiteindelijk de lekkere en gezonde drank te kunnen serveren.

Slotopmerking

Kurkumamelk is een heerlijke drank die boordevol antioxidanten zit en die daarnaast een brede waaier aan gezondheidsvoordelen weet te bieden, variërend van een gezonder brein en hart tot sterkere botten, een betere spijsvertering en een kleinere kans om ziek te worden. Om van de meeste gezondheidsvoordelen te kunnen profiteren, gebruik je bij voorkeur een melksoort die zowel calcium als vitamine D bevat en beperk je de hoeveelheid honing of siroop om de drank een zoete touch te geven.

naturaplaza superfoods banner