Take a fresh look at your lifestyle.

25+ voordelen van gember voor je gezondheid

Vandaag de dag worden veel medische problemen opgelost met medicijnen die door de dokter worden voorgeschreven. Voordat we deze medicijnen ter beschikking hadden, en dit is niet eens zo heel erg lang geleden, werden hiervoor oplossingen gevonden uit de natuur. Veel kleine en vervelende kwaaltjes kunnen worden behandeld door kruiden, specerijen en andere planten te gebruiken. Dit is natuurlijk veel beter voor je, het is goedkoper en het betekent dat jouw klachten vrij gemakkelijk kunnen worden opgelost. Gember is een specerij dat al eeuwen voor medische doeleinden wordt gebruikt en deze heeft een aantal bewezen en nog onbewezen voordelen voor de gezondheid. Hier vind je 23 van deze voordelen op een rijtje, zowel als wat achtergrondinformatie over gember en de manier waarop je het zelf kunt toevoegen aan je voeding.

single reizen online banner

Wat is gember?

Gember, of zingiber officinale, is een plant met geelgroene bloemen die van oorsprong voorkomt in China, Japan en India. Vandaag de dag vind je de gemberplant ook in Zuid-Amerika en Afrika, zowel als in het Midden-Oosten. De wortel van de plant wordt gebruikt als specerij bij het koken, vooral in Indiase en Oosterse gerechten, maar hier bevinden zich ook alle voedingsstoffen en stoffen die kunnen helpen met bepaalde gezondheidsproblemen. Gember kun je kopen in zijn rauwe vorm als wortel, maar ook als poeder, olie, sap of in pil vorm. Aangezien gember echter heerlijk smaakt en gemakkelijk kan worden gebruikt als thee of als specerij, is het een heerlijke toevoeging aan je dagelijkse voeding.

De geschiedenis van gember

Gember maakt deel uit van dezelfde plantenfamilie als kardemom en kurkuma en vandaag de dag komt het alleen nog in gecultiveerde vorm voor. Gember als geneesmiddel wordt in oude Chinese geneeskundeboeken al genoemd en ook door de Grieken werden de gezondheidsvoordelen van gember erkend. Dat houdt in dat gember zeker al 4000 jaar als geneesmiddel wordt erkend en gebruikt en mogelijk nog langer. Omdat het heel moeilijk is om gember in Nederland te groeien, was het in de middeleeuwen een specerij die moest worden geïmporteerd uit het verre oosten. Hierdoor was het ook erg duur en alleen weggelegd voor de rijkere lagen van de bevolking. In die tijd was een halve kilo gember zelfs evenveel waard als een schaap. Vandaag de dag kun je gember kopen in de supermarkt en is het veel toegankelijker dan een aantal honderd jaren geleden.

De voedingswaarde van gember

Gember bevat maar liefst 115 bioactieve stoffen. Dit zijn stoffen die de werking van je lichaam gunstig beïnvloeden. De belangrijkste van deze stoffen zijn gingerol en shogaol en deze geven de specerij de ontstekingsremmende en pijnstillende kenmerken waar het zo bekend om staat. Daarnaast werkt gember ook als antioxidant en helpt het met het afvechten van vrije radicalen. Deze vrije radicalen zijn gifstoffen die je overal aantreft en die in het ergste geval je cellen en weefsels aan kunnen tasten. De voedingswaarde van gember is indrukwekkend. Per 100 gram bevat het 80 calorieën en zowel als verzadigde en onverzadigde vetten. Daarnaast vind je in gember ook vezels, mineralen (calcium, magnesium, kalium en zink) en vitaminen (B1, B3, E en foliumzuur).

De 23 gezondheidsvoordelen van gember

Gember, samen met kurkuma, is één van de meest geneeskrachtige specerijen die we tot onze beschikking hebben. Het staat het meest bekend als middeltje tegen misselijkheid, voornamelijk bij zwangere vrouwen, als pijnstiller en als ontstekingsremmer. Eeuwenlang wordt gember al voor deze doeleinden gebruikt en ook al zijn veel van deze gezondheidsvoordelen niet officieel bewezen, een aantal bevolkingsgroepen zweren bij het lichamelijke profijt dat je hieraan overhoudt. Hier volgen 23 voorbeelden van gezondheidsvoordelen die worden geassocieerd met gember.

1. Gember verlicht misselijkheid

Het gebruik van gember tegen misselijkheid gaat vele eeuwen terug. Al lang geleden werd het gebruikt als middel tegen zeeziekte en vandaag de dag lijkt het even effectief te zijn als voorgeschreven medicatie. Het kan naast tegen zeeziekte ook worden gedronken als hulpmiddel bij ochtendmisselijkheid, misselijkheid na een operatie en ook misselijkheid na chemotherapie. Wat hier wel bij vermeld moet worden is dat gember de kans op braken niet verminderd.

2. Gember helpt tegen brandend maagzuur

Een andere fijne bijkomstigheid van gember is dat het naast misselijkheid ook brandend maagzuur tegen kan gaan. Gember heeft een kalmerende werking op je maag en het helpt het zuur hier te neutraliseren. Hierdoor is gember een ideale specerij voor zwangere vrouwen. In het begin van de zwangerschap verlicht het de misselijkheid en later helpt het brandend maagzuur te verminderen. Als je zwanger bent en je wilt gember gaan gebruiken, zorg er dan wel voor dat je dagelijks niet meer dan 1 gram tot je neemt.

3. Gember is een pijnstiller

Gember wordt ook al een lange tijd gebruikt als pijnstiller. Het helpt bij het verlichten van spierpijn of pijn tijdens de ongesteldheid, maar kan bij allerlei soorten klachten als pijnstiller dienstdoen. Voordat je naar een aspirine grijpt kan het net zo effectief zijn om regelmatig een kopje gemberthee te drinken. Doe je veel aan sport of heb je veel last van krampen in je buik als je ongesteld bent, dan kan dit zeker in je voordeel werken.

4. Gember is een ontstekingsremmer

Ziekten die ontstekingen veroorzaken kunnen gedeeltelijk worden behandeld met gember. Een veel voorkomend voorbeeld hiervan is artritis. Door dagelijks gember te eten kunnen de symptomen hiervan aanzienlijk worden verlicht. Dit, samen met de pijnstillende kwaliteiten, kan de levenskwaliteit van artritis patiënten aanzienlijk verbeteren. Om deze reden is het ook een effectief middel om de symptomen van astma te verlichten. Het helpt de ontsteking in de luchtwegen te remmen en de klachten te verminderen.

5. Gember kan helpen tegen kanker

Uiteraard is gember geen geneesmiddel van kanker, maar het kan mogelijk wel helpen het risico op kanker te verminderen. De antioxidanten in gember zorgen ervoor dat je cellen gezond zijn en dat deze minder gevoelig zijn voor aanvallen van vrije radicalen. Daarnaast lijkt het erop dat gember voornamelijk bij eierstokkanker en darmkanker erg effectief is, zowel in de preventie als in het genezen ervan. Dit moet uiteraard nog verder worden onderzocht, maar komt kanker veel in je familie voor dan kan het zeker geen kwaad dagelijks wat gember toe te voegen aan je dieet.

6. Gember kan helpen tegen alzheimer

Wederom is het uiteraard onmogelijk voor gember om alzheimer te genezen, maar het is wel een specerij dat het verlies van hersencellen vertraagt. Dit is vaak de voorloper van hersenziekten zoals alzheimer en door gember te eten kun je je hersencellen dus langer gezond houden en beschermen.

7. Gember kan helpen bij prikkelbare darmen

Gember heeft een groot aantal gezondheidsvoordelen die te maken hebben met je spijsvertering. Eén hiervan is het verlichten van spastische en prikkelbare darmen. Door dagelijks gember te consumeren zullen je darmen aanzienlijk kalmeren en je spijsvertering verbeteren.

8. Gember stimuleert de spijsvertering

Eén van de redenen waarom gember wordt aangeraden als supplement voor als je wilt afvallen, is omdat het je spijsvertering stimuleert. Als je eten beter wordt verteerd zal je je minder opgezwollen voelen, is er minder fermentatie in je spijsverteringskanaal en is er minder kans op gewichtstoename.

9. Gember is een vetverbrander

Gember stimuleert je lichaam om vetreserves aan te spreken, wat kan resulteren in gewichtsverlies. Wanneer je wilt afvallen zal een gedeelte van het gewicht dat je verliest vocht zijn, maar gember gaat dit tegen. Daarnaast voel je je door gember te eten langer vol, wat natuurlijk resulteert in minder eten en dus gewichtsafname. Gember is om vele redenen een uitstekend natuurlijk middel om je te helpen wat extra kilo’s kwijt te raken.

10. Gember helpt tegen diabetes

Heb je vaak een dip na het eten van een grote maaltijd of heb je problemen je energieniveau gelijkmatig te houden, dan kan dit het gevolg zijn van een onstabiele bloedsuikerspiegel. Dit zorgt vaak voor een gevoel van lusteloosheid en een energiedal aan het einde van de middag. Een stabiele bloedsuikerspiegel betekent dat je eten geleidelijk energie afgeeft en dat je minder de behoefte hebt aan zoet en vet eten. Omdat diabetes een direct gevolg is van een constant hoge bloedsuikerspiegel kan gember helpen deze ziekte tijdig te voorkomen.

11. Gember versnelt het genezingsproces en vermindert de kans op hart- en vaatziekten

Daarnaast stimuleert gember ook de bloedcirculatie, waardoor je meer energie krijgt en je je aanzienlijk minder vermoeid zal voelen. Omdat je lichaamsdelen van voldoende zuurstof en andere belangrijke stoffen worden voorzien zullen wondjes ook sneller en gemakkelijker genezen. De kans op hart- en vaatziekten wordt aanzienlijk verminderd als je bloedcirculatie goed is en bloedproppen kunnen zich minder snel vormen. Gebruik je echter al bloedverdunners, dan wordt het afgeraden gember te eten tenzij je dit met je arts hebt besproken.

12. Gember helpt je spieren te herstellen

Door dagelijks een beetje gember te eten kunnen je spieren zich sneller en beter herstellen nadat je hebt getraind. Heb je last van spiervermoeidheid na je workout, dan kan gember helpen dit te verlichten. Ook zal het ervoor zorgen dat je na je training minder spierpijn hebt en sneller weer naar de sportschool kunt gaan. Doe je veel aan sport, dan kan gember je dus helpen je prestaties te verbeteren.

14. Gember stimuleert de opname van voedingsstoffen

Het is essentieel voor een gezond lichaam dat alle voedingsstoffen die het binnenkrijgt zoveel mogelijk worden opgenomen en benut. In sommige gevallen is het mogelijk dat deze functie in je lichaam wat is verslapt, bijvoorbeeld omdat je niet gewend bent gezond te eten. Door dagelijks gember te nemen zal je lichaam meer voedingsstoffen kunnen opnemen en dus sneller gezond en sterk worden. Gember is dus zeer bevorderlijk als ondersteuning van een gezond dieet en levensstijl.

bewust puur banner

15. Gember helpt bij een verstopte neus

Ben je verkouden en is je neus verstopt, dan kan gember helpen je sinussen weer vrij te maken. Een kopje gemberthee voor het slapengaan kan helpen tegen snurken. Gember is namelijk enigszins scherp en kan net als chilipepers helpen de klachten van verkoudheid te verlichten.

16. Gember neutraliseert de adem

Slechte adem veroorzaakt door koffie, sigaretten of knoflook kan door gember worden geneutraliseerd. Eet daarom een stukje gember na de maaltijd of na het koffiedrinken en de geur uit je mond zal aanzienlijk aangenamer zijn. Wat betreft roken is het natuurlijk voor je adem en de rest van je lichaam het beste om te stoppen.

17. Gember is een afrodisiacum

Gember kan het verlangen naar seks versterken en dit komt doordat het de bloedsomloop verbetert. Dit werkt zowel voor vrouwen als mannen. Omdat het bloed voornamelijk gemakkelijker naar het middengedeelte van het lichaam stroomt wordt het al eeuwen gebruikt om de seksdrive aan te sterken. Ook zou het de vruchtbaarheid moeten verbeteren, maar dit is op dit moment nog nergens officieel en medisch bewezen.

18. Gember versterkt het immuunsysteem

Antioxidanten vechten vrije radicalen tegen, waardoor je cellen gezond blijven en je immuunsysteem versterkt. Dat betekent dat je minder gevoelig bent voor ziektes en dus virussen zoals griep en verkoudheid beter afvecht. Een gezond lichaam is automatisch beter bestand tegen dit soort aanvallen van buitenaf.

19. Gember verbetert constipatie en diarree

Omdat gember je spijsvertering stimuleert zal je daarom ook minder last hebben van constipatie en diarree. Je darmen zullen weer goed kunnen werken waardoor ze zichzelf reinigen. De voedingsstoffen worden optimaal opgenomen waardoor alleen een gezonde stoelgang overblijft. Ook zal de hoeveelheid lucht in je spijsverteringssysteem aanzienlijk afnemen zodat je minder last hebt van pijn, opgezwollen darmen en lucht in je darmen.

20. Gember verlaagt het cholesterol in je bloed

Er lijkt een verband te zijn tussen het gehalte aan cholesterol in je bloed en het nuttigen van gember. Als je dagelijks een beetje gember eet, zal het slechte cholesterolgehalte naar beneden gaan waardoor het risico op hart- en vaatziekten vermindert. Uiteraard is dit wel als onderdeel van een gezonde levensstijl. Eet je ongezond en vet, dan zal gember de gevolgen daarvan niet ongedaan kunnen maken.

21. Gember houdt je maag en lever gezond

Gember heeft veel voordelen voor je spijsvertering en één reden hiervoor is dat het de bacteriën in je maag gezond en op peil houdt. Hierdoor is de kans op maagzweren aanzienlijk minder. Daarnaast lijkt het erop dat mensen die tuberculose hebben veel voordelen merken aan het eten van gember, omdat het de lever beschermt, beschadigingen tegengaat en helpt bij het herstellen.

22. Gember reinigt het lichaam

Gember staat erom bekend je lichaam te verwarmen van binnenuit. Het voelt dan ook vaak branderig wanneer je het eet, net als bij chilipepers. Hierdoor wordt je lichaam gestimuleerd om te zweten, wat weer betekent dat het gifstoffen afscheidt. Het zweet bevat dermcidine, een stof die een laagje vormt op je huid en zo bacteriën en virussen tegenhoudt.

23. Gember helpt tegen huidziekten

Huidziekten worden vaak veroorzaakt door ontstekingen. Omdat gember ontstekingsremmend is, kan het helpen de symptomen van eczeem, acne en dermatitis te verlichten of deze soms zelfs volledig te verdrijven.

24. Gember helpt bij katers

En als laatste kan het drinken en eten van gember helpen de gevolgen van een avondje uit te verzachten. Omdat het de spijsvertering kalmeert, misselijkheid tegengaat en diarree kan verlichten is gember een uitstekende remedie tegen katers. Helaas zal je nog steeds de gevolgen onder ogen moeten zien omdat je iets te diep in het glaasje hebt gekeken, maar deze pijn kan door gember tenminste enigszins worden verlicht.

Gember kopen

Gember is een heerlijke specerij en het zal daarom geen straf zijn dit toe te voegen aan je dagelijkse voedselinname. Je kunt gember kopen in de supermarkt als een wortel. Zorg er dan voor dat de schil niet gerimpeld en uitgedroogd aanvoelt en dat het gemakkelijk kan worden afgeschraapt met je nagel. Je moet dan een peperachtige, scherpe en frisse geur ruiken. Je kunt ook gemberpoeder aanschaffen, als je dat makkelijker vindt. Houd je niet van de smaak maar wil je wel van de gezondheidsvoordelen van gember gebruik kunnen maken, dan kun je altijd gembercapsules of gemberolie overwegen. Deze zijn gemakkelijk door te slikken en je kunt je gemberinname zo ook beter doseren.

Gember bewaren

Gember is een wortel en je hebt er niet veel van nodig om toch van de gezondheidsvoordelen te kunnen profiteren. Je kunt het gemakkelijk bewaren in de koelkast waar het vrij lang goed blijft. Omdat het een wortel is kun je het ook ingraven in een pot met zand, om de houdbaarheid te verlengen. Het makkelijkste is echter om de gember te pellen en door een blender in kleine stukjes te laten hakken. Dit kun je vervolgens invriezen, bijvoorbeeld in een ijsklontjesbakje, en gebruiken wanneer je wilt. Een klontje gember is voldoende voor een pot thee, bijvoorbeeld. Gemberpoeder blijft uiteraard veel langer goed.

Gember klaarmaken

Gember wordt voornamelijk gebruikt in de Aziatische keuken, maar ook in gerechten uit het Midden-Oosten kom je het veel tegen. Ga je Indiaas eten bereiden, dan is er een grote kans dat je hier gember voor nodig hebt. Gember heeft wel een erg kenmerkende smaak dat niet voor iedereen is weggelegd en dat niet zomaar in elke maaltijd past. Je kunt het vers gebruiken of je kunt het gemberpoeder aan je maaltijd toevoegen. Gemberthee wordt ook veel gedronken en dit maak je gemakkelijk door de gember in kleine stukjes te snijden en aan heet water toe te voegen. Hier kun je dan ook groene thee bij doen, honing of citroensap voor een nog gezonder bakje. Gemberbolletjes zijn zoet en worden bewaard in een siroop. Deze zijn erg handig als je gewicht wilt verliezen en de drang om zoetigheid tegen wilt gaan.

De dosering

Omdat gember volledig natuurlijk is, kan het eigenlijk weinig kwaad als je er een keer te veel van neemt. De dosering zou niet meer dan 4 gram per dag moeten overschrijden als je van plan bent het dagelijks tot je te nemen. Kijk naar de omschrijving op de verpakking van je olie of capsules. Verder is het verstandig als je zwanger bent wat beter op te passen en dagelijks niet meer dan 1 gram gember te eten. Je kunt dan bijvoorbeeld vier keer per dag 250 milligram gember eten om je misselijkheid tegen te gaan.

Wanneer moet je oppassen?

Zwangere vrouwen kunnen dus het beste hun dosering goed in de gaten houden, maar ook in sommige andere gevallen kun je misschien beter de dokter raadplegen voordat je gember gaat introduceren. Zo heeft het bijvoorbeeld een bloedverdunnend effect, wat betekent dat je het soms beter niet kunt nemen als je al bloedverdunners slikt. Hetzelfde geldt wanneer je bloedsuikerverlagende medicatie hebt als gevolg van diabetes. Stop de inname van gember een aantal dagen voor een operatie. Wil je de misselijkheid als gevolg van de narcose verhelpen dan kun je 1 gram gember eten een uur voor de ingreep. Bij koorts eet je ook beter geen gember, omdat het een verwarmend middel is en je koorts dus kan verergeren. Als laatste is het beter om geen gember te eten als je last hebt van galstenen. Raadpleeg dan altijd eerst je arts, omdat gember de afgifte van galzuur kan verhogen.

Nadelen van gember

Zijn er dan ook nog nadelen van gember? Er zijn enkele bijwerkingen die kunnen plaatsvinden als je te veel gember eet. Nogmaals, dit moet dan wel een grote hoeveelheid zijn, want een overdosis is eigenlijk nauwelijks mogelijk. Vooral gember in poedervorm kan problemen geven met brandend maagzuur, diarree, een verhoogde menstruele bloeding en last van de maag. Ook een verlaagde bloeddruk kan het gevolg zijn aan een te hoge dosis gember.

Gember als geneesmiddel

Zoals zo vaak het geval is met natuurlijke producten zal gember ernstige ziekten niet kunnen genezen. Wat het wel kan doen is een aantal symptomen aanzienlijk verlichten en bepaalde gezondheidsklachten kunnen oplossen. Ook kan gember je helpen gezonder te worden waardoor je weer beter bestand bent tegen ziektes en infecties. Uiteraard is het altijd belangrijk dat je de gember eet als deel van een gebalanceerd dieet. Zorg ervoor dat je alle voedingsstoffen binnenkrijgt zodat je ook optimaal van de gezondheidsvoordelen van gember kunt profiteren. Daarnaast is het belangrijk actief te zijn en blijven, goed te drinken en er zorg voor te dragen dat je elke nacht goed slaapt. Op die manier kun je gember gebruiken als ondersteuning voor je gezonde levensstijl. Bij twijfel is het altijd verstandig om eerst je arts raad te plegen.

naturaplaza superfoods banner