Take a fresh look at your lifestyle.

Gal overgeven

In tegenstelling tot wat een heleboel mensen denken heeft het overgeven van gal niets te maken met de galblaas te maken. Op het ogenblik dat er galkleurig (bruin) braaksel naar buiten komt dan betekent dit alleen maar dat de maag niet gevuld was tijdens het overgeven.

single reizen online banner

Hierdoor zal de inhoud van de twaalfvingerigedarm uit worden gebraakt, deze bevat gal en is dus bruin van kleur. De maag pomp in een dergelijk geval de inhoud dus vanuit de twaalfvingerigedarm via de maag naar buiten om zo aan de braakneiging gehoor te kunnen geven. Er is dus geen verband met een aandoening aan je lever of je galblaas.

Wanneer het overgeven van gal beperkt blijft tot een enkele keer dan kan dat in de regel geen kwaad. Zodra je echter vaker last hiervan hebt dan is het aan te raden om dit met je huisarts te bespreken.

Bekijk ook (tips)

Hoe kan je gal overgeven laten stoppen?
5 zaken die je moet weten over gal overgeven (Tip!)
Gal overgeven door alcohol?
Gal overgeven bij een baby

Gal

Gal is een geelgroene (soms zwarte) vloeistof die wordt geproduceerd in je lever en vervolgens op wordt geslagen in je galblaas. Zodra je echter iets eet waar vet in zit dan zal er gal wordt afgegeven aan de twaalfvingerige darm. De zogenaamde galzouten zorgen ervoor dat de vetten geëmulgeerd worden en gemakkelijker verteerd kunnen worden.

Darm-leverkringloop

Op het ogenblik dat de gal zijn werking heeft gedaan zal deze het lichaam verlaten via de ontlasting. Een heleboel galzouten zullen echter weer op worden genomen via de zogeheten darm-lever-, ofwel de enterohepatische kringloop.

Meer dan 987 procent van de galzouten zal in het laatste gedeelte van de dunne darm weer op worden genomen om vervolgens teruggevoerd te worden naar de lever. In de lever zullen de galzouten opnieuw worden gebruikt.

De bruine kleur die de meeste ontlasting heeft is overigens afkomstig van de gal die zich daarin bevindt.

Gal-leverkringloop

Behalve de darm-leverkringloop kent je lichaam ook nog een gal-leverkringloop (cholehepatische kringloop).

In deze kringloop zullen de galzouten al eerder worden hergebruikt. De darmen zullen in een dergelijk geval nog niet zijn bereikt.

In de galgangen zullen de galzouten dan namelijk weer op worden genomen om teruggevoerd te worden naar de lever om daar weer opnieuw gebruikt te worden.

bewust puur banner

Oorzaak

Het overgeven van gal is vaak het gevolg van:

  • een virale infectie zoals bij een darminfectie of een voedselvergiftiging.
  • maar ook personen die te kampen hebben met een eetstoornis kunnen door het vaak overgeven gal naar buiten brengen.
  • ook wanneer je in korte tijd veel alcoholische drank hebt gedronken kan het gebeuren dat je gal gaat overgeven. Het slijmvlies van je maag zal dan namelijk geïrriteerd raken door de alcohol en de maag zal er alles aan doen om dit zo snel mogelijk te verhelpen. De maagwand zal daardoor gaan samentrekken waardoor de inhoud van de maag weer naar buiten wordt gebracht. Als er geen voedsel meer in de maag aanwezig is zal ook in dit geval de inhoud van de twaalfvingerige darm terug worden gepompt en uit worden gebraakt.
  • een aanval van migraine kan eveneens zorgen voor het overgeven van gal. Je hebt tijdens een dergelijke aanval namelijk meestal geen zin in eten maar kunt wel erg misselijk worden. De inhoud uit de twaalfvingerigedarm, inclusief de gal, zal dan ook worden uitgebraakt.

Voorkomen van klachten

In de regel kun je voorkomen dat je gal over gaat geven door je maag voldoende te vullen. Hierdoor zal, als je over zou moeten geven, niet meteen de inhoud van je twaalfvingerigedarm naar buiten worden gestuwd.

Als je voornamelijk last hebt van gal overgeven na het drinken van alcoholische drank dan is de oplossing wellicht nog eenvoudiger: een drankje kiezen waar geen alcohol in zit. Het slijmvlies van je maag zal dan immers niet meer geïrriteerd raken.

Remedies

Een heleboel mensen drinken na het overgeven van gal een glas cola met daarin een eetlepel suiker opgelost. Dit zou helpen bij het neutraliseren van de zuren in de maag. Uiteraard is dit niet de meest gezonde methode om van de klachten af te komen maar volgens velen werkt deze wel.

Om te voorkomen dat je na het overgeven van gal je snel nog een keer hiermee te maken krijgt is het verstandig om voldoende vocht in te nemen. Als het mogelijk is kun je het best ook kleine hapje eten zoals soep.

Indien je gal over blijft geven is het zeker aan te raden om contact op te nemen met een arts. Deze kan dan bepalen of er verder onderzoek plaats moet vinden en/of je medicatie nodig hebt om het braken tegen te gaan. Als je vaak moet overgeven is het overigens altijd zaak dat je voldoende vocht binnen blijft krijgen om zo uitdroging tegen te kunnen gaan.

Gallige reflux

Het overgeven van gal kan een symptoom zijn dat hoort bij de aandoening Gallige reflux. Bij deze aandoening zal de het slijmvlies van de maag onder invloed van de vloeistoffen uit de galblaas en de alvleesklier ontstoken raken. Dit fenomeen wordt een maagontsteking, ofwel gastritis, genoemd.

Op het moment dat er vaak wordt overgegeven zal de slokdarm ook vaak in aanraking komen met het agressieve zuur uit de maag.

Hierdoor kan de slokdarm beschadigd raken en zelfs, wanneer er ook gal wordt overgegeven, mogelijk een verandering aan het slokdarmweefsel tot gevolg hebben (een zogenaamde Barrett-slokdarm).

Complicaties

  • Door vaak gal over te geven kan niet alleen de slokdarm blijvende schade oplopen ook kunnen je tanden en kiezen erdoor beschadigd raken. Het zuur dat je uitbraakt zal immers het glazuur van je tanden en kiezen aantasten waardoor bacteriën vrij spel hebben en voor tandbederf kunnen zorgen.
  • Indien je vaak over moet geven, al dan niet met gal, dan dien je ervoor te zorgen dat je vochtbalans van je lichaam op peil blijft. Wanneer je dit namelijk niet doet dan loop je het risico op uitdroging met alle vervelende gevolgen van dien. Zodra je het vermoeden hebt dat je uitdrogingsverschijnselen krijgt, is het zaak om extra vocht in te nemen of een arts te waarschuwen als je dit niet, of niet voldoende, binnen weet te houden.

Belangrijk

5 zaken die je moet weten over gal overgeven >>

naturaplaza superfoods banner