Take a fresh look at your lifestyle.

Gal overgeven door alcohol

Als je (te veel) alcohol hebt gedronken kan het gebeuren dat je gaat overgeven. De zure inhoud van je maag zal in een dergelijk geval door je mond, en soms zelfs via je neus, naar buiten komen. Het braakcentrum in je hersenstam stuurt het overgeven aan. Het is dan ook niet mogelijk om braakneigingen te onderdrukken.

vitaminstore gezond leven banner

Gal overgeven

Op het moment dat je meerdere keren achter elkaar hebt moeten overgeven dan is je maag zo goed als leeg. Je gaat dan, als gevolg van hevige spiersamentrekkingen, gal braken uit de twaalfvingerige darm. Met andere woorden de inhoud van je twaalfvingerige darm, die voor een groot deel uit gal bestaat, wordt door je maag en slokdarm naar buiten gepompt.

Overgeven door (overmatig) alcoholgebruik

Zodra er een bepaalde hoeveelheid alcohol in je bloed aanwezig is, zullen chemische receptoren in je hersenen worden geactiveerd. Het gebruik van (een te grote hoeveelheid) alcohol kan dus overgeven uitlokken. In eerste instantie zullen de geprikkelde receptoren voor misselijkheid zorgen die in het ergste geval kunnen leiden tot overgeven van gal.

bewust puur banner

Alcohol heeft verschillende uitwerkingen op je maag-darmkanaal. Zo zal alcohol onder andere:

  • Het slijmvlies van je maag prikkelen/ Het gevolg van een dergelijke irritatie is dat er meer maagzuur zal worden aangemaakt. Door te veel, of te vaak, alcohol te drinken kan je maagslijmvlies aan worden getast,
  • Als er slechts eenmalig sprake is van alcoholmisbruik dan zal het slijmvlies van je maag alleen erg geïrriteerd raken. Je krijgt dan last van misselijkheid en je maagwand zal gaan samentrekken om de prikkelende stof, de alcohol in dit geval, zo snel mogelijk je lichaam uit te kunnen werken door je te laten braken.
  • Ook je twaalfvingerige darm kan door het gebruik van alcohol geïrriteerd raken en gaan samentrekken. Doordat er op deze plaats in je spijsverteringsstelsel gal wordt toegevoegd, zal deze stof eveneens naar buiten worden gebracht als je veel moet overgeven.

Naar de dokter

Indien het overgeven van gal, als gevolg van alcoholgebruik of –misbruik, niet stopt of samengaat met andere klachten zoals versuftheid, verwardheid of bewustzijnsverlies dan is het met spoed inschakelen van medische hulp zeker aan te raden. In een dergelijke situatie kan er immers sprake zijn van een alcoholvergiftiging die kan leiden tot een comateuze toestand en, in het ergste geval, zelfs de dood. Tot er medische hulp is gearriveerd dien je de persoon in kwestie in een koele ruimte in een stabiele zijligging te leggen.

naturaplaza superfoods banner