Take a fresh look at your lifestyle.

Gal overgeven bij een baby

Overgeven bij een baby wordt nog altijd vaak verward met het opgeven van een beetje voedsel als gevolg van het te gulzig drinken. Bij baby’s tot één jaar zijn aanvankelijk problemen met de voeding, en later ook bacteriële- en virale infecties, het vaakst de oorzaak van het overgeven.

single reizen online banner

Overgeven van gal

Net als bij oudere kinderen en volwassenen zal een baby gal overgeven als de maag helemaal leeg is. Door de spierbewegingen van de twaalfvingerige darm zal de daar aanwezige gal via de maag, de slokdarm en het mondje van de baby naar buiten worden gebracht. In veel gevallen zal het overgeven van gal bij een baby vooraf worden gegaan door misselijkheid en het overgeven van de maaginhoud.

baby in bed met vader

Gevaar voor uitdroging

Op het moment dat een baby veel en/of vaak moet overgeven dan bestaat er een grote kans op uitdroging. Al binnen een dag kan het kleine lichaampje tekenen van uitdroging laten zien. Indien een baby meerdere keren overgeeft of gal braakt dan is het zaak om dit bij een arts te melden. Samen met deze arts kan dan worden bekeken hoe de klachten het beste bestreden kunnen worden.

bewust puur banner

In veel gevallen zal worden geadviseerd om je kleintjes kleine beetjes water te drinken (eventueel vermengd met ORS-poeder) te geven met behulp van een theelepeltje. Als dit echter niet het gewenste effect heeft, of de baby het vocht niet binnenhoudt, dan zal een arts besluiten om het kindje op te laten nemen in een ziekenhuis. Hier zal dan, door middel van een infuus, vocht worden toegediend om de uitdroging tegen te gaan.

bol baby banner

Bestrijding infecties

Op het moment dat het overgeven bij een baby wordt veroorzaakt door een infectie dan zal deze doorgaans ook aangepakt dienen te worden. Een infectie die het gevolg is van een bacteriële besmetting zal vaak worden bestreden met behulp van een antibioticum. Indien er een virus in het spel is dan zal de behandeling vaak een stuk lastiger zijn omdat niet in alle gevallen een zogenaamde virusremmer kan worden ingezet.

Wat te doen tijdens galbraken

Als je baby moet overgeven, met of zonder gal, dan dien je ervoor te zorgen dat het braaksel niet in de luchtwegen terecht kan komen. Dit kun je doen door de baby op de zij te leggen zodat het braaksel (en eventueel de gal) gemakkelijk naar buiten kan worden gebracht. De kin van de baby dient hierbij richting de borst te wijzen.

naturaplaza superfoods banner